Τιμούν την πατάτα στο Καπνοχώρι Κοζάνης – Από 1/9 έως 2/9 η Γιορτή Πατάτας 01/01

timoun-tin-patata-sto-kapnochori-kozanis-apo-1-9-eos-2-9-i-giorti-patatas-300140

Κανονικά εξελίσσεται η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας στο λεκανοπέδιο Ελλησπόντου Κοζάνης και στις περιοχές όπου καλλιεργείται μαζικά κυρίως η ποικιλία spunta. Οι παραγωγοί ξεκίνησαν να συλλέγουν πριν από λίγες ημέρες, με τα προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα τον δεκαήμερο καύσωνα και τον αέρα που ξέρανε τα φυτά, να έχουν επίπτωση στη φετινή σοδειά, η οποία είναι μειωμένη κατά 25%.

10η Γιορτή Πατάτας

Πάντως, οι ποιοτικές πατάτες που παράγονται στην περιοχή προκαλούν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να φεύγουν για την αγορά της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, τιμώντας την αγροτική ιστορία και παράδοση του χωριού και με κίνητρο την προβολή και ανάδειξη του ιδιαίτερου προϊόντος, από άποψη ποιότητας, που καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπνοχωρίου Κοζάνης διοργανώνει από σήμερα (Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου) έως και αύριο Σάββατο 2/9 τη 10η Γιορτή Πατάτας.

Ο Σύλλογος επανέρχεται δριμύτερος για τη διοργάνωση της γιορτής, η οποία είχε διακοπεί για τρία χρόνια λόγω πανδημίας. Όμως, φέτος, όπως τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου, Αγάπη Αμαραντίδου, ξαναπιάνουν το νήμα από εκεί που το άφησαν προ τριετίας και μάλιστα με μεγαλύτερη διάθεση και πληθώρα εκδηλώσεων.

«Παρά το όνομά του, το Καπνοχώρι δεν παράγει σήμερα καπνά. Έχει αντικατασταθεί από τις πατάτες κι άλλες καλλιέργειες. Ωστόσο, είναι από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων του χωριού και πρόκειται για ένα εξαιρετικό και ποιοτικό προϊόν. Οι πατάτες μας είναι φημισμένες, όλοι τις γνωρίζουν και για τον λόγο αυτόν σκεφθήκαμε να τιμήσουμε ένα προϊόν που δίνει ανάπτυξη στην περιοχή», σημειώνει η κα Αμαραντίδου.

Για δύο ημέρες, λοιπόν, οι επισκέπτες του Καπνοχωρίου θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τα νόστιμα και πλούσια εδέσματα που θα παρασκευάσουν οι κυρίες του χωριού και τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και να διασκεδάσουν με μουσικά και χορευτικά σχήματα. Παράλληλα, θα γίνει και διανομή πατάτας από τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής.

«Είναι μια γιορτή που χαίρει ευρείας αποδοχής. Την έχει αγαπήσει ο κόσμος. Την πρώτη ημέρα θα έχουμε παιδικές εκδηλώσεις και η δεύτερη θα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο προϊόν που κάνει γνωστή την περιοχή μας», καταλήγει η πρόεδρος του Συλλόγου.