Το τριήμερο 14-16 Φεβρουαρίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 01/01

to-triimero-14-16-fevrouariou-o-diethnis-diagonismos-oinou-kai-apostagmaton-thessalonikis-282701

Το τριήμερο 14-16 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο φετινός «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», μια διοργάνωση που πραγματοποιείται από το 1999, έχοντας καταστεί θεσμός καθώς συμβάλλει όσο καμία άλλη ενέργεια στην ανοδική πορεία του ελληνικού οίνου, όπως επισημαίνει η διοργανώτρια ΕΝΟΑΒΕ και φορείς του κλάδου που στηρίζουν τον διαγωνισμό.

Στο τριήμερο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, 25 γευσιγνώστες-κριτές έχουν προσκληθεί να δοκιμάσουν και να βαθμολογήσουν τυφλά τα δείγματα οίνων και αποσταγμάτων που θα συμμετέχουν, μάλιστα μέσω ενός online αυτοματοποιημένου συστήματος βαθμολογίας με βάση τον τύπο, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, την ποικιλία σταφυλιού και φυσικά την εσοδεία. Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι κορυφαίοι Master Sommelier Matteo Montone και Ronan Sayburn από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένας θεσμός που ωριμάζει σαν παλιό καλό κρασί

Από το 1999, εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες, κατανοώντας το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης του Διαγωνισμού, των γευσιγνωστών-κριτών και εν τέλει των αποτελεσμάτων, στηρίζουν τον θεσμό αυτό, όχι μόνο με τη συμμετοχή τους αλλά και με την προσπάθειά τους για την ποιοτική αναβάθμιση των κρασιών που παράγουν.

Παράλληλα με τους Έλληνες παραγωγούς εξελίσσεται και ο ίδιος ο Διαγωνισμός, που με την πάροδο των ετών δημιούργησε έναν ισχυρό πρότυπο και καινοτόμο δικό του κανονισμό, στήριξε τις γηγενείς αμπελοοινικές ποικιλίες, συμπεριέλαβε την ενότητα των αμπελοοινικών αποσταγμάτων, προσκαλεί ως προέδρους των τραπεζιών των γευσιγνωστών-κριτών διακεκριμένους Μaster of Wine και Master Sommelier από το εξωτερικό, φροντίζει μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του να εκπαιδεύεται η νέα γενιά γευσιγνωστών και σε όλη την πορεία του, απολαμβάνει τη στήριξη όλων των ελληνικών φορέων και Περιφερειακών Ενώσεων του κλάδου.

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου», όπως ονομαζόταν όταν ξεκίνησε το 1999, μετεξελίχθηκε από το 2015 σε «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», με επικεφαλής ως πρόεδρο τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, μία προσωπικότητα με υψηλή διεθνή αναγνώριση.

Αν και ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ως επί το πλείστον ένας διαγωνισμός που αφορά κυρίως τους Έλληνες οινοποιούς, η συμμετοχή των κυπριακών κρασιών αλλά και γευσιγνωστών κριτών από το εξωτερικό, τού προσδίδουν διεθνή χαρακτήρα. Εξάλλου, σε κάθε διοργάνωσή του, υπάρχουν μεταξύ των κρασιών και αποσταγμάτων που δοκιμάζονται και δείγματα από άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία κ.ά.

Μέχρι 3 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις συμμετοχών

Οι δηλώσεις συμμετοχής των δειγμάτων του φετινού Διαγωνισμού, για τους οινοποιούς και αποσταγματοποιούς, έχουν αρχίσει ήδη να συμπληρώνονται, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένονται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δ.Δ.Ο.Α.Θ., το προφίλ και τους στόχους του, την 23η διοργάνωση, τους κανονισμούς συμμετοχής για τους οίνους και τα αποστάγματα, τους γευσιγνώστες που συμμετέχουν, τους χορηγούς και την υπόλοιπη ενημέρωση, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ