Εκλογές 2023 – Βασίλης Κόκκαλης, ΣΥΡΙΖΑ: «Φέρνουμε την αλλαγή στον αγροτικό τομέα»
Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, η «ΥΧ» συνεχίζει τον διάλογο με υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά στελέχη των κομμάτων, καλώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν, αν εκλεγούν, για να αναδείξουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής τους. Σήμερα τοποθετείται ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λάρισας και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης.
Η κοινωνική πλειοψηφία βιώνει καθημερινά τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της ΝΔ, με τις ανισότητες να αυξάνονται συνεχώς, ενώ το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα εργαζόμενων, μικρομεσαίων και συνταξιούχων μειώνεται δραματικά, το κοινωνικό κράτος καταρρέει και ο αγροτικός κόσμος αγνοείται. Η ύπαιθρος ερημώνει.
Η βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απαιτεί την εφαρμογή αγροτικής πολιτικής η οποία εξυπηρετεί και εφαρμόζει ένα σχέδιο, ένα μοντέλο με έμφαση στη συνεργασία και βασικό εργαλείο τα συλλογικά σχήματα.
Δυστυχώς, στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν περιγράφει στο ελάχιστο το μοντέλο για τη χάραξη της αγροτικής πολιτικής, ενώ τα κεφαλαιώδη και ολέθρια σφάλματα του νόμου Βορίδη ν. 4673/2020 αλλοίωσαν παντελώς το πνεύμα του υγιούς συνεργατισμού.
Η καθολική κατάργηση του κοινωνικού και πολιτιστικού σκοπού του συνεταιρισμού από τον διεθνή ορισμό του, η παραβίαση της αρχής της δημοκρατικής λειτουργίας του «κάθε μέλος μία ψήφος», η εσφαλμένη έγκριση των καταστατικών, το ελάχιστο κεφάλαιο και ο αριθμός των μελών με την απαράδεκτη θέσπιση κεφαλαίου ύψους 10.000 ευρώ από το ΥΠΑΑΤ, η μεροληπτική διανομή της συνεταιριστικής περιουσίας και η μεθόδευση για δανεισμό των μελών σε τρίτους καταργούν κάθε έννοια του συνεταιρισμού, καταδικάζοντας τον πρωτογενή τομέα στην αφάνεια.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί δέσμευση για εμάς η κατάργηση του ν. 4673/2020, καθώς θεωρούμε ότι σε μια αγροτική πολιτική δίκαιη και ανταγωνιστική, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση του συνεργατισμού αποκλειστικά συμβατού με τις επτά Συνεταιριστικές Αρχές.
Η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο, στο οποίο η συμμετοχή των συλλογικών σχημάτων προηγείται σε όλα τα προγράμματα του ΠΑΑ, θεσπίζονται ειδικά προγράμματα ΜΟΝΟ για συνεργατικές ομάδες, ώστε να μην υφίσταται ανταγωνισμός με τους ιδιώτες αγρότες και τις αγροτικές εταιρείες, ενισχύεται η διαπραγματευτική τους δύναμη μέσω χρηματοδότησης από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τους παρέχεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πτωχευμένων και υπό ειδική εκκαθάριση Ενώσεων Συνεταιρισμών.
Το στοίχημα για την επαναφορά της Διαφάνειας, της Δημοκρατίας και της Εμπιστοσύνης εντός των συλλογικών σχημάτων θα το κερδίσουμε υλοποιώντας ρεαλιστικά μέτρα και στοχευμένες δράσεις, με έμφαση στην επένδυση, στην έρευνα και στην ανάπτυξη, στη μάθηση και στη συνεργασία.
Είναι γεγονός ότι οι αγρότες αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας μας και στα μέτρα προστασίας τους συμπεριλαμβάνεται η ενεργοποίηση της πρόβλεψης για απώλεια εισοδήματος σε περίπτωση αδιάθετης ποσότητας προϊόντων, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 όπως και τον ν. 4792/2021 των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Φέτος ειδικά, έχει δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα με τις αδιάθετες ποσότητες ξηρών καρπών στη χώρα μας. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε σκανδαλωδώς να ενεργοποιήσει τους σχετικούς μηχανισμούς και η στάση της απέναντι στους παραγωγούς ήταν άδικη και προκλητικά μεροληπτική.
Για το θέμα των αδιάθετων ποσοτήτων προϊόντων, προτιθέμεθα να ενεργοποιήσουμε άμεσα την Ευρωπαϊκή Οδηγία του Καν. (ΕΕ) 316/2019 (L51/1/22-02-2019) για αύξηση 26.854.408,00 ευρώ στο Ταμείο de minimis και να αποκαταστήσουμε τις αδικίες έναντι του συνόλου των παραγωγών της χώρας.
Δέσμευσή μας αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου των ανοιχτών τιμών που αποτελεί αθέμιτη εμπορική πρακτική, με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας -όπως εφαρμόσαμε και με το βαμβάκι πριν από την ψήφιση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας- παράλληλα με την αυστηροποίηση των ελέγχων μέχρι τον τελικό καταναλωτή και την ενίσχυση σε προσωπικό όλων των ελεγκτικών Αρχών.
Αντιμετωπίζουμε το υψηλό κόστος παραγωγής με την άμεση κατάργηση καταβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτικών μηχανημάτων, για όλους τους παραγωγούς, τη θέσπιση του αφορολόγητου ποσού σε όλους τους αγρότες για ποσό των 10.000 ευρώ, αλλά και την οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν.
Η ενίσχυση στην αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων θα παραμείνει για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας, προβλέπεται η μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων, με παράλληλο σχεδιασμό της παραγωγής των αναγκαίων για την οικονομία και τη διατροφή αγαθών με βασικό γνώμονα πάντα την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας.
Προτεραιότητές μας αποτελούν η επαναφορά της κανονικότητας των άμεσων και δίκαιων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, η δημιουργία εθνικών αποθεμάτων και η επιβολή πλαφόν ανώτατης τιμής στα είδη πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση, όπως και η άμεση ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης.
Μεριμνούμε για τα αγροτικά χρέη, ρυθμίζοντας τις οφειλές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προβαίνοντας στην άμεση άρση κατασχέσεων, τη διαγραφή τόκων και τη μακροχρόνια ρύθμιση αποπληρωμών των δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.
Ο σχεδιασμός της Αγροτικής Πολιτικής διέπεται από τις αρχές της νέας ΚΑΠ, στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής γεωργίας απέναντι σε κρίσεις, στην ηλικιακή ανασύνθεση των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα, προωθεί τα συλλογικά σχήματα και τις συνέργειες για προώθηση αγροτικών προϊόντων, συντελεί στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής, αλλά και όλων των επιχειρήσεων που ανήκουν στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα. Η βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι εφικτή.
ΞΕΡΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ, με το νέο παραγωγικό μοντέλο της Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποτελεί μονόδρομο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου, αλλά και τη δημιουργία ισχυρής προοπτικής στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.