Διεγράφη ο Λευτέρης Αυγενάκης από την Κ.Ο. της ΝΔ

03/07/2024
2' διάβασμα
diegrafi-o-lefteris-avgenakis-apo-tin-k-o-tis-nd-64651

Στην επιτροπή δεοντολογίας με αίτημα διαγραφής παραπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο τέως ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης μετά το επεισόδιο με υπάλληλο αεροπορικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Μετά την παροχή εξηγήσεων, η επιτροπή επικύρωσε την ανωτέρω εισήγηση και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο πως ο κ. Αυγενάκης ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε μέσα από το Χ (πρώην Twitter):

«Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου απο την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή.

Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη.

Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος.

Ανήκω στη Νεα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».

 
 
Και πειθαρχικά μέτρα
Εντωμεταξύ, ο κ. Τασούλας, δεν έκανε δεκτή τη συγνώμη του τέως υπουργού και στη συνέχεια ενημέρωσε το Σώμα πως ο βουλευτής δεν θα μπορεί να παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις της Βουλής για τις επόμενες 15 μέρες.
 

«Ο κώδικας δεοντολογίας περιέχει αυτά που είναι αποτρεπτικά για τους βουλευτές, θέματα που άπτονται της διαφάνειας, τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και της σύγκρουσης συμφερόντων. Υπάρχει γενική διατύπωση που είναι πολύ σωστή αρκεί να εφαρμόζεται. Ανάμεσα στα θέματα διαφάνειας και αποτροπής χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών και σύγκρουσης συμφερόντων περιέχεται η προτροπή ώστε οι βουλευτές να τηρούν τις αρχές προάσπισης του κύρους του κοινοβουλίου. Η τήρηση αυτών των αρχών αφορά συμπεριφορά εντός και εντός κοινοβουλίου και δεν αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ως παιδονόμος ή κάποιου που παρακολουθεί την ιδιωτική ζωή των πολιτικών αλλά στη σοτιχιώδη τήρηση του κανόνα της προάσπισης του κύρους του κοινοβουλίου είναι χρέος όλων μας και οφείλω να το υπερασπιστώ», δήλωσε ο κ. Τασούλας, για να προσθέσει: «Η συμπεριφορά του συναδέλφου, Λευτέρη Αυγενάκη στο αεροδρόμιο ήταν απαράδεκτη. Ζήτησα και τον είδα μου έδωσε εξηγήσεις αντιλαμβάνομαι ότι ζήτησε συγνώμη δημοσίως αλλά δεν μπορώ να δεχθώ τη συγνώμη από εκπρόσωπο του λαού που έχει υποχρέωση προάσπισης του κύρους του θεσμού».

 

Λ. Αυγενάκης: Το ακραίο περιστατικό στο αεροδρόμιο, οι εξηγήσεις, η θέση της κυβέρνησης