Εκλογές 2023 – Ιωάννα Καρρά, ΠΑΣΟΚ: «Η εκπροσώπηση του κλάδου μας από αγρότες είναι πιο σημαντική από ποτέ»

Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές, η «ΥΧ» συνεχίζει τον διάλογο με υποψήφιους βουλευτές και πολιτικά στελέχη των κομμάτων, καλώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνουν, αν εκλεγούν, για να αναδείξουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής τους. Σήμερα τοποθετείται η υποψήφια βουλευτής Τρικάλων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιωάννα Καρρά.

Κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση του εαυτού μου, να σας πω πως γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Λιόπρασο και Ελληνόκαστρο Τρικάλων, από κτηνοτροφική οικογένεια, συνέχισα τη σχολική μου ζωή στην πόλη των Τρικάλων και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ως οικονομολόγος, καθώς επίσης και στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ως τεχνολόγος γάλακτος. Εργάστηκα για χρόνια στην οικογενειακή μας αιγοτροφική μονάδα και τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήσαμε με τον σύζυγό μου, Θάνο Ζούζουλα, τη δική μας πρότυπη μονάδα αιγοπροβάτων «Stalos Farm», στη Ζηλευτή Τρικάλων.

Στον πρωτογενή τομέα, θεωρώ απαραίτητη την απόκτηση πολύπλευρων γνώσεων, καθώς μιλάμε για έναν κλάδο που απαιτεί συνεχή ανάπτυξη για να γίνει και να παραμείνει ανταγωνιστικός σε ένα πανευρωπαϊκό ή ακόμα και παγκόσμιο πλαίσιο.

Οι «πόρτες» της χώρας μας δεν είναι κλειστές, γι’ αυτό πρέπει να αναπτύξουμε τα προτερήματα που εμείς έχουμε, για να καταφέρουμε να σταθούμε επάξια στις προκλήσεις (οικονομικές και παραγωγικές) που ανακύπτουν.

Η ανάγκη για εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών και ενεργειών στον αγροτικό χώρο και στην αγροτική οικονομία είναι πιο απαιτητική παρά ποτέ άλλοτε, όπως και η εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η ιστορία έχει δείξει πως η έλλειψη εκπροσώπησης του χώρου μας στη Βουλή δημιουργεί μεγάλα κενά στον τρόπο διαχείρισης βασικών προβλημάτων μας. Ίσως οφείλεται στην έλλειψη κατανόησης της καθημερινότητάς μας. Βλέπετε, θεωρώ πως βασική προϋπόθεση για την εξέλιξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αγροτιάς γενικότερα, είναι κατά βάση η εξέλιξη των ανθρώπων που την απαρτίζουν και της ποιότητας ζωής τους.

Όλες οι εφαρμοσμένες πολιτικές μας στρέφουν την προσοχή τους αποκλειστικά σε αριθμούς και τακτικές που, μάλιστα, δεν συνάδουν με το ανάγλυφο και τις κατευθύνσεις της χώρας, αψηφώντας εντελώς τον παράγοντα άνθρωπο!

Πιστεύω ακράδαντα, και γι’ αυτό θα αγωνιστώ, εφόσον με τιμήσουν οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους, πως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών σε συνδυασμό με μία κοστολογημένη και στοχευμένη αγροτική πολιτική είναι το κατάλληλο μείγμα για την επιτυχία.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό και ποια είναι αυτά για τα οποία θα επιμείνω; Ποιες είναι οι δικές μου προτάσεις;

1) Πρέπει να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τους παραγωγούς από καθυστερήσεις των φορέων σε πληρωμές και διαδικασίες (όπως π.χ. οι δηλώσεις ΟΣΔΕ). Δεν γίνεται να χρεωνόμαστε πάντα οι παραγωγοί τα διαφυγόντα κέρδη από τις λάθος επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης.

2) Θέσπιση αποζημίωσης ασθένειας αγροτών. Όλοι γνωρίζουμε πως οι δουλειές μας δεν μας επιτρέπουν ούτε να αρρωστήσουμε ούτε να τραυματιστούμε. Σε αντίθεση με κάθε άλλον ασφαλιστικό κλάδο, ο δικός μας δεν προβλέπει καμιά αποζημίωση σε περίπτωση που δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στη δουλειά σου λόγω ασθένειας. Ίσα ίσα, πρέπει να πληρώσεις από την τσέπη σου αντικαταστάτη.

3) Επίδομα τοκετού και λοχείας στις γυναίκες αγρότισσες, στο ύψος του εκάστοτε θεσπισμένου κατώτατου μισθού, για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Αυτήν τη στιγμή, δικαιούμαστε μόνο 120€/μήνα για τέσσερις μήνες και καθόλου επίδομα τοκετού, τη στιγμή που δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι δικαιούνται εννέα μήνες άδεια και αποζημίωση!

4) Μείωση του φόρου εισοδήματος για όλους τους αγρότες. Η δημιουργία αγροτών δύο και τριών ταχυτήτων έχει αφήσει μεγάλο μέρος αγροτών εκτός αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης για 50% μείωση του φόρου εισοδήματος. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κάποιο συνεταιριστικό σχήμα και η συμβολαιακή γεωργία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, εάν έχει συνταχθεί με μη έμπιστο έμπορο. Ο αγρότης δεν προστατεύεται.

5) Συμμετοχή αγροτικών φορέων στη σύνταξη και στην ψήφιση προτάσεων και μέτρων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αντλήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά λόγω άγνοιας των πραγματικών συνθηκών δεν τα διεκδικούμε. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, οι Γερμανοί κτηνοτρόφοι να λαμβάνουν επιπλέον επιδότηση 55 ευρώ/αιγοπρόβατο που βόσκει έξω, για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από την αύξηση των λύκων και στην Ελλάδα να μην έχει κάνει ούτε κίνηση η κυβέρνηση για να λάβουμε αυτό το ευρωπαϊκό κονδύλιο.

6) Διά βίου εκπαίδευση και συνεχής ενημέρωση των παραγωγών σε κάθε κλάδο. Ίδρυση Γεωργικών Σχολών, μετά το λύκειο. Κάθε επαγγελματίας παραγωγός, για να μπορεί να συμπορευτεί με τις νέες πρακτικές που ζητά η αγορά, χρειάζεται συνεχή ενημέρωση και εμπλουτισμό γνώσεων.

Το κόμμα στο οποίο συμμετέχω, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, έχει καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα, όπως προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αφορολόγητο και ακατάσχετο επιδοτήσεων και ενισχύσεων, προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις, μηδενισμό του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για την περίοδο της ενεργειακής κρίσης κ.ά.

Πρωταρχικός μου στόχος, εφόσον εκλεγώ, είναι η δική μας εκπροσώπηση! Η δική μας άποψη, η δική μας ματιά, ο δικός μας αγώνας, η δική μας καθημερινή αγωνία, τα δικά μας καθημερινά προβλήματα να φτάνουν στη Βουλή από πρώτο χέρι! Να έχουμε εμείς οι αγρότες τη δική μας φωνή! Μπορούμε και πρέπει να ενωθούμε για το καλό όλων μας!

«Πιστεύω ακράδαντα, και γι’ αυτό θα αγωνιστώ, εφόσον με τιμήσουν οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους, πως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών σε συνδυασμό με μία κοστολογημένη και στοχευμένη αγροτική πολιτική είναι το κατάλληλο μείγμα για την επιτυχία»