Οι εκλογές ανοίγουν τις πύλες του ΟΣΔΕ 2023

Υπογράφονται οι εφαρμοστικές, στον ΟΠΕΚΕΠΕ το «μπαλάκι» - Σε εκκρεμότητα μία σειρά πληρωμών - Δυσαρέσκεια παραγωγών που έμειναν απλήρωτοι το Πάσχα

Έντονη είναι η κινητικότητα τις τελευταίες ώρες σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν την τελευταία στιγμή στην «ΥΧ», είναι πλέον θέμα χρόνου να υπογραφούν οι εφαρμοστικές της ΚΑΠ που θα δώσουν και το πράσινο φως για να ανοίξουν οι Πύλες ΟΣΔΕ για το 2023.

Όπως μαθαίνουμε, οι διαδικασίες «τρέχουν» σε δύο μέτωπα: Από τη μία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στύλιος, είναι σχεδόν έτοιμος να υπογράψει τις υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου, από την άλλη οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάζουν και ελέγχουν την εφαρμογή που η ανάδοχος εταιρεία παρέδωσε, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των ΕΑΕ 2023.

Πρώτα οι εφαρμοστικές

Με τον κ. Στύλιο να υπογράφει τις αποφάσεις, θα μπει ένα τέλος σε αυτή την άνευ προηγούμενου καθυστέρηση, αφού η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στην ΕΕ έχει ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Από τις πληροφορίες που έχουμε, ό,τι αφορά τα καθεστώτα της Βασικής Ενίσχυσης, της Αναδιανεμητικής και της Ενίσχυσης Νέων Αγροτών είναι έτοιμο εδώ και μήνες, ενώ εκκρεμούσαν όλα τα υπόλοιπα, ορισμοί, Οικολογικά Σχήματα κ.ά.

Ανώτατη πηγή μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι οι εφαρμοστικές βρίσκονται στην τελική ευθεία και ότι προβλέπεται να υπογραφούν ακόμα και σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου 2023.

Προ των… Πυλών

Η ίδια πηγή μάς αποκαλύπτει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023, στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένονται εξελίξεις. Πληροφορία που έρχεται να «κουμπώσει» με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σύμφωνα με το οποίο ασκούνται πιέσεις να ανοίξουν οι Πύλες, έστω και με προβλήματα. «Δεν θα μας προκαλούσε καμία εντύπωση αν αυτό συμβεί» σημειώνει στην «ΥΧ» στέλεχος ΚΥΔ της Κεντρικής Μακεδονίας, υπενθυμίζοντας τα όσα «τραγελαφικά δυσάρεστα» συνέβησαν το 2022, όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θέλει να τελειώνει με τις εκκρεμότητες σύντομα και να ρίξει το μπαλάκι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να διανύσει πιο εύκολα την προεκλογική περίοδο. Εξάλλου, όπως λένε οι πιο υποψιασμένοι, η λειτουργία της εφαρμογής ΕΑΕ 2023 θα τρέξει με το σκεπτικό του… «βλέποντας και κάνοντας».

Προεκλογικές… πληρωμές

Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμεί και μία σειρά πληρωμών, αφού αφενός δεν έχουν πληρωθεί όλες οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, αφετέρου δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που έμειναν απλήρωτοι τις προηγούμενες ημέρες! Με την «ΥΧ» έχουν επικοινωνήσει παραγωγοί από Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία εμφανώς δυσαρεστημένοι, καθώς δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις τους. «Μαύρο Πάσχα κάναμε», λένε κάποιοι.

Να σημειωθεί ότι αυξημένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές προϊόντων όπως το τριφύλλι, που σε περίπτωση αντικατάστασής του θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί η καλλιέργειά του, εάν ο έλεγχος δεν γίνει έγκαιρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απλήρωτοι φαίνεται να είναι όσοι περιλαμβάνονται στο δείγμα τηλεπισκόπησης (ανεξάρτητα αν τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν αρνητικά ή θετικά), καθώς και ένας αριθμός παραγωγών για τους οποίους ούτε τα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση.

Πάντως, επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2022 δεν μπορεί κάποιος να έχει ολοκληρωμένη εικόνα των πληρωμών!

Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα πληρώθηκαν οι Συνδεδεμένες για την καλλιέργεια μήλων, σπαραγγιών, σκληρού σίτου, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών, βιομηχανικής ντομάτας, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, καρπών με κέλυφος, βρώσιμων οσπρίων, ρυζιού και για την παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση. Επιπλέον, καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis (ξηρά μη μεταποιημένα σύκα, ροδάκινα/βερίκοκα) και πολεμοενίσχυση για μήλα και κάστανα.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, προγραμματίζεται, εκτός από τις Συνδεδεμένες που υπολείπονται, π.χ. του τομέα της κτηνοτροφίας, η καταβολή αποζημιώσεων de minimis για:

✱ Επιτραπέζια σταφύλια ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, ποσού 3,1 εκατ. ευρώ.

✱ Οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ.

✱ Φασόλια, γίγαντες ΠΕ Φλώρινας, Καστοριάς, ποσού 1,59 εκατ. ευρώ.

✱ Θερμοκήπια Μαραθώνα, ποσού 1,42 εκατ. ευρώ.

✱ Σπαράγγια Αλμωπίας, ποσού 571.500 ευρώ.

✱ Αμύγδαλα 3 κοινοτήτων ΠΕ Μαγνησίας, ποσού 562.500 ευρώ.

✱ Ζαχαρότευτλα επικράτειας, ποσού 232.900 ευρώ.

✱ Βοοτρόφους Βόρειας Εύβοιας, ποσού 26.900 ευρώ.

✱ Οινοποιήσιμα σταφύλια Αττικής, επιτραπέζια σταφύλια Κορινθίας και οινοποιήσιμα σταφύλια ποικιλίας Ροδίτη Δυτικής Αχαΐας, ποσού 9 εκατ. ευρώ.