Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών σε βιολογικές μονάδες της Αιτωλίας

02/05/2025
3' διάβασμα
ekpaideftikes-episkepseis-mathiton-se-viologikes-monades-tis-aitolias-351963

Η Αιτωλική Αναπτυξιακή ΑΕ ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία οκτώ εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών δημοτικού σχολείου, στο πλαίσιο της Δράσης Β3 του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «Το Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας ΙΙ – BIO EFFECT GREECE», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014 -2020.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου, με στόχο την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την ευαισθητοποίηση των μαθητών ηλικίας 6-12 ετών σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, οικολογικής συνείδησης και αγροτικής παραγωγής.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν δύο πρότυπες μεταποιητικές μονάδες της περιοχής: Τη μονάδα παραγωγής μελιού Styliaras Honey και το συσκευαστήριο εσπεριδοειδών Αγγελάκης Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ενημερώθηκαν για τη διαδικασία συλλογής του μελιού, από τη μεταφορά των πλαισίων στην εγκατάσταση, μέχρι την εξαγωγή του μελιού μέσω φυγοκέντρισης, το φιλτράρισμα και την αποθήκευσή του. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν βίντεο για την παραγωγή του μελιού και συζήτησαν για τα οφέλη της βιολογικής μελισσοκομίας στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Μοναδική ήταν η εμπειρία για τους μαθητές από τα σχολεία της Ναυπάκτου, που επισκέφθηκαν τη μονάδα Αγγελάκης Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στο Ξηροπήγαδο, που εξειδικεύεται στην τυποποίηση, στη συσκευασία και στην εμπορία εσπεριδοειδών – κυρίως της εξαιρετικής ποικιλίας Valencia. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας και παρακολούθησαν από κοντά όλα τα στάδια της παραγωγής. Από τη συγκομιδή και τη διαλογή των φρούτων, μέχρι τη συσκευασία και την εξαγωγή, γνώρισαν στην πράξη πώς ένα πορτοκάλι καταλήγει στο ράφι, διατηρώντας αναλλοίωτη τη φρεσκάδα και τη διατροφική του αξία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημέρωση γύρω από τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων. Με ενεργή συμμετοχή, οι μικροί επισκέπτες δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στην παραγωγική διαδικασία: Τοποθέτησαν ετικέτες σε παλέτες προϊόντων, ετοίμασαν εξαγωγές για τις αγορές των Βαλκανίων και στο τέλος γεύτηκαν φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

Και οι δύο επισκέψεις στις μεταποιητικές μονάδες του Δήμου Ναυπακτίας έκλεισαν με ένα διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι Αντιστοίχισης και Μνήμης, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου, μέσω του οποίου οι μαθητές κλήθηκαν να ανακαλύψουν τον κόσμο των βιολογικών προϊόντων με έναν διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό τρόπο.

Οι επισκέψεις αυτές αποτέλεσαν μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να έρθουν σε άμεση επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: