Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις εφαρμοσμένες τέχνες
Την αναζωογόνηση των παραδοσιακών τεχνών στις οποίες η Ελλάδα είχε διαπρέψει από αρχαιοτάτων χρόνων επιδιώκει το ενδιαφέρον πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινάει το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης του υπουργείου Πολιτισμού, με τίτλο «Αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Την επιστημονική εποπτεία των προγραμμάτων έχει ο Ιωάννης Ζιώγας, καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον κ. Ζιώγα, αυτό που τίθεται σε εφαρμογή είναι 19 δομές χειροτεχνίας σε όλη τη χώρα, οι οποίες επικεντρώνονται στους τομείς της υφαντικής, της κεραμικής και της ξυλοτεχνίας, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες.
«Υπάρχει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον, το οποίο διαπιστώνουμε από τον κόσμο που ανταποκρίνεται. Το άλλο ζήτημα είναι η στήριξη των περιοχών που έχουν σχέση με τις δομές και τις σχετικές πρακτικές και ταυτόχρονα είναι κοινότητες σε κρίση, όπως περιοχές της Δ. Μακεδονίας, της Θράκης κ.ά., οπότε είναι διπλό το στοίχημα. Το ένα, ότι στηρίζεις τις παραδοσιακές τέχνες, αλλά με μια σύγχρονη ματιά και τρόπο και, ταυτόχρονα, στηρίζεις τις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται σε κρίση», επισημαίνει ο κ. Ζιώγας.
Όπως εξηγεί ο επιστημονικός επιβλέπων καθηγητής Ιωάννης Ζιώγας, τίθενται σε εφαρμογή 19 δομές χειροτεχνίας σε όλη τη χώρα, οι οποίες επικεντρώνονται στους τομείς της υφαντικής, της κεραμικής και της ξυλοτεχνίας, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες
Υψηλή εκπαίδευση και απονομή πτυχίων
Μετά την κατάργηση του ΕΟΜΜΕΧ, στις αρχές του 2010, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό στη διδασκαλία των εφαρμοσμένων τεχνών και, μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Ζιώγας, ακόμη και οι Σχολές Καλών Τεχνών, πολλές εκ των οποίων είχαν ιδρυθεί με τον τίτλο «Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών», είχαν απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές τέχνες.
«Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να οδηγούμαστε στην απώλεια της επαφής μας με πανάρχαιες τέχνες και τεχνικές στις οποίες η Ελλάδα έχει διαπρέψει και έχει αφήσει παγκόσμιο αποτύπωμα, όπως είναι η κεραμική, για παράδειγμα. Είμαστε από τις λίγες χώρες του ΟΟΑΣΑ, εάν όχι η μοναδική, που σε τέτοιους τομείς εφαρμοσμένων τεχνών (crafts) δεν δίνουμε πτυχία.
Επομένως, έρχεται τώρα αυτή η συνθήκη και πρέπει να τονίσουμε ότι δεν γίνεται απλώς εκπαίδευση και αναβίωση των τεχνών, αλλά θα δοθεί μέσα από τα ΚΕΔΙΒΙΜ των πανεπιστημίων η υψηλότερη πιστοποίηση που παρέχεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα για τους σχετικούς τομείς», υπογραμμίζει ο καθηγητής Καλών Τεχνών.
Η πιστοποίηση σε κεραμική, υφαντική και ξυλοτεχνία θα είναι διετής και θα είναι ό,τι υψηλότερο ανώτερης εκπαίδευσης μπορεί να δώσει το ελληνικό κράτος. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές και τις διαδικασίες της μεικτής μορφής εκπαίδευσης (blended learning) και περιλαμβάνει σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εργαστήρια (διά ζώσης) και υλοποίηση projects. Η κατάρτιση στους παραπάνω τομείς διατίθεται δωρεάν, ενώ υπάρχει και επιδότηση. Η προθεσμία των αιτήσεων είναι έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής και τα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο email: [email protected].