Στην εκπνοή του ΟΣΔΕ… άφαντο παραμένει το 10% των παραγωγών

Λήγει οριστικά στις 18 Ιουνίου η προθεσμία

Αν και την Τρίτη 18 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2019, εκτιμάται ότι μέχρι την Τετάρτη 12 Ιουνίου περίπου 65.200 αιτήσεις δεν είχαν καν υποβληθεί στο σύστημα. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ» είχε επισημάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες παραγωγοί, οι οποίοι φαίνεται πως μέχρι την τελευταία στιγμή θα παραμείνουν… άφαντοι.

Σημειώνεται ότι το σύστημα θα κλείσει οριστικά για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις στις 12.00 μ.μ. της ερχόμενης Τρίτης. Μετά την 18η Ιουνίου και μέχρι τις 15 Ιουλίου θα παραλαμβάνονται αιτήσεις με ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη μέρα, 1% επί του ποσού ενίσχυσης που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο παραγωγός, και 3% για όσους λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα για πρώτη φορά το 2019. Μετά τις 15/7/2019 οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες και δεν θα πληρώνονται.

Η ροή των δηλώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι σαφώς βελτιωμένη, αν και ορισμένοι νομοί φαίνεται πως έχουν μείνει αρκετά πίσω. Για παράδειγμα, στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης καταγράφονται αφενός μία υποτονική εικόνα στην οριστικοποίηση των δηλώσεων αφετέρου αυξημένα ποσοστά παραγωγών που δεν έχουν ακόμα εισέλθει στο σύστημα. Πιο αναλυτικά, στον Νομό Ροδόπης εκτιμάται ότι περίπου το 20% των παραγωγών δεν έχει ακόμη εμφανιστεί σε κάποιο ΚΥΔ. Υψηλό είναι και το ποσοστό της αποχής στον Νομό Εύβοιας, που ανέρχεται στο 18%, και Ξάνθης στο 17,5% περίπου. Όσον αφορά την οριστικοποίηση των δηλώσεων, το «φράγμα» του 50% δεν έχει ακόμη πιάσει ο Νομός Σερρών, καθώς έως τις 12/4 είχαν οριστικοποιηθεί 9.100 δηλώσεις σε σύνολο 21.000 περίπου πέρσι. Βέβαια, το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν 10.000 δηλώσεις εμφανίζονται ανοιχτές και υπό επεξεργασία στο σύστημα, γεγονός που ερμηνεύεται με μαζική οριστικοποίηση στο παρά πέντε της λήξης της προθεσμίας.

Κάθε πέρσι και καλύτερα

Όπως έχουμε ουκ ολίγες φορές εξηγήσει, η σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη της διαδικασίας αποτελεί και τη βασική αιτία του χαμηλού ρυθμού ροής των δηλώσεων σε σύγκριση με πέρσι. Τα στοιχεία, άλλωστε, μιλούν από μόνα τους. Όταν φέτος άνοιξε στις 10 Απριλίου το ΟΣΔΕ, πέρυσι είχαν ήδη οριστικοποιηθεί περίπου 235.000 αιτήσεις. Η αλήθεια είναι ότι φέτος μέσα σε δέκα ημέρες από 8/5/2019 έως και 18/5/2019 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των δηλώσεων που οριστικοποιήθηκε. Ήταν το διάστημα κατά το οποίο το ρεπορτάζ έδειχνε ότι θα δινόταν παράταση από την ΕΕ, αλλά τελικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ το ανακοίνωσε επισήμως στις 14/5. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της 12ης Ιουνίου 2019, περίπου 30.000 αιτήσεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί σε σύγκριση με την ίδια ημερομηνία πέρσι και άλλες τόσες δεν έχουν καν εμφανιστεί στο σύστημα.