Οι τρεις «εκπρόσωποι» του ΕΠΑλΘ

Επενδύσεις στην περιφέρεια για προστασία ψαριών και εξωστρέφεια

Keramoti-alieia
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Πολλά προβλήματα και αδιέξοδα συναντούν οι επαγγελματίες αλιείς και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας ή της μεταποίησης, ειδικά όταν η δημόσια δαπάνη είναι υψηλή, δίνει ένα φιλί ζωής και μια παράταση στο επάγγελμα.

Από τις 112 επενδύσεις που ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020 σε όλη την Ελλάδα, τρεις έγιναν δεκτές που αφορούν την ΠΑΜ-Θ. Πρόκειται για μία επένδυση από την Οργάνωση Παραγωγών του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Καβάλας και μία του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας. Επίσης, από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας επελέγη η πρόταση της Όστρακα Ιππόκαμπος ΕΠΕ, με θέμα «Εκσυγχρονισμός μυδοκαλλιέργειας και οστρακοκαλλιέργειας», επιλέξιμου προϋπολογισμό 32.085 ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη είναι στο 50%. Προς το παρόν, η τελευταία επένδυση έχει ανησυχήσει αλιείς και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι φοβούνται για τη θαλάσσια ζωή και τους λουόμενους αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μεγάλη έκταση στο θέμα.

Κεραμωτή και αβγοτάραχο

Η πρόταση της Οργάνωσης Παραγωγών από την Κεραμωτή αφορά επένδυση ύψους 532.017 ευρώ, εκ των οποίων η ίδια συμμετοχή είναι στο 25%, με θέμα «Εκσυγχρονισμός και επέκταση των παραγωγικών υποδομών εκτατικής υδατοκαλλιέργειας». Τα μέλη του Συνεταιρισμού επέλεξαν να δημιουργήσουν Ομάδα, γιατί σαν Συνεταιρισμός θα πετύχαιναν επιδότηση ύψους 60%, εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Σταύρος Αρβανιτάκης. «Θα φτιάξουμε ένα συσκευαστήριο, θα πάρουμε ISO και HACCP, ώστε να μπορούμε να τυποποιούμε προϊόντα». Οι 32 αλιείς-μέλη αλιεύουν κεφαλοειδή, λαβράκι, τσιπούρα, κακαρέλο, γλώσσα, σπάρο και μπλε καβούρι και φτιάχνουν εκλεκτό αβγοτάραχο από εξαιρετική ντόπια πρώτη ύλη. Για να το πουλήσουν, όμως, χρειάζονται πιστοποίηση. Η εκσυγχρονισμένη υποδομή, παράλληλα με την ταρίχευση του αβγοτάραχου, θα επιτρέπει την παρασκευή αλίπαστων. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να ανοιχτούν στην ευρωπαϊκή αγορά με το εκλεκτό μπλε καβούρι, το οποίο αλιεύουν εδώ και μια δεκαετία, καθότι θα μπορούν να το καταψύξουν, γιατί είναι δύσκολο να πουληθεί ζωντανό. «Μέσα από την επένδυση θα πετύχουμε την αναβάθμιση του προϊόντος μας. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα υποκατάστημα, για να προωθούμε τα εμπορεύματά μας», προσθέτει ο κ. Αρβανιτάκης. Σημειώνει ότι πολλοί δεν γνωρίζουν τα εκλεκτά προϊόντα των λιμνοθαλασσών και αυτή η επένδυση έρχεται να επιδιώξει την αναβάθμιση του Συνεταιρισμού και την εξωστρέφεια των αλιευμάτων.

Προστασία των χειμαδιών στη Βιστωνίδα

Η πρόταση του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και Βιστωνικού Κόλπου έχει επιλέξιμο προϋπολογισμό 94.244 ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη είναι στο 60%. Αντικείμενο της επένδυσης είναι «ο εκσυγχρονισμός του εκτατικού ιχθυοτροφείου της Λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας – Λαγού». «Η πρόταση αφορά στο σκέπασμα των τάφρων διαχείμασης (χειμαδιών) με δίχτυ οικολογικό, ώστε να προστατευτούν τα ψάρια από τα ψαροφάγα πουλιά», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Γκίλης.

Να σημειωθεί ότι οι κορμοράνοι προκαλούν τεράστιες καταστροφές στους γόνους και, ενώ τόπος τους είναι ο υγροβιότοπος της Δοϊράνης, τα πλούσια αλιεύματα της Βιστωνίδας τους ελκύουν, όπως επίσης τους αργυροπελεκάνους.

-Διαφήμιση-