Με έκπτωση όσοι εξοφλήσουν έγκαιρα τα τέλη στον ΤΟΕΒ Πηνειού

Tο πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στον Πηνειό και η λειτουργία του φράγματος Γυρτώνης

Τον κανονισμό άρδευσης και τον προϋπολογισμό για το 2023, που προβλέπει σταθερά αρδευτικά τέλη για το ελεύθερο πότισμα και μικρή αύξηση για τις γεωτρήσεις, ενέκριναν μέλη του ΤΟΕΒ Πηνειού σε γενική συνέλευση του Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λάρισα.

Ο κανονισμός άρδευσης προβλέπει αύξηση για τις γεωτρήσεις από 65 σε 80 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι και από 75 σε 90 ευρώ/στρ. για καλαμπόκι-τριφύλλι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο σώμα ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Τσιουρής, για την οικονομική κατάσταση του ΤΟΕΒ Πηνειού «έχουν ήδη βεβαιωθεί στην εφορία οφειλές ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ είναι αδύνατο να βεβαιωθούν οφειλές 120.000 ευρώ από αποθανόντες και 200.000 ευρώ για παρελθόντα χρέη δεκαετίας, καθώς δεν το επιτρέπει η νομοθεσία. Μόνο αν οι οφειλέτες θέλουν να προχωρήσουν σε γονική παροχή, μεταβίβαση ή κάποια άλλη πράξη και ζητήσουν τη σχετική βεβαίωση από τον ΤΟΕΒ, τότε θα χρειαστεί να καταβάλουν το αρδευτικό τέλος».

Ο Οργανισμός αναμένει την πληρωμή των αρδευτικών τελών του 2022, ύψους 600.000 ευρώ περί τα τέλη Μαρτίου, όταν και θα πληρωθούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις οι παραγωγοί. Μέχρι στιγμής, έχει καταβληθεί το 70% των τελών για το ελεύθερο πότισμα και το 60% των γεωτρήσεων. Να σημειωθεί ότι όσοι εξοφλήσουν τα αρδευτικά τέλη του 2023 μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 15%.

Στη γενική συνέλευση παρέστη και μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στον Πηνειό ποταμό, σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Akuo. Ακόμη, ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε τη συμφωνία της περιφέρειας με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υδάτων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, για την επιχορήγηση ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ για το φράγμα της Γυρτώνης, μέσω του προγράμματος Leader.

Ανησυχία για το καλοκαίρι

Εμφανής ήταν η ανησυχία στις τάξεις των αρδευτών για τα υδάτινα αποθέματα του θεσσαλικού κάμπου, με αφορμή τον άνυδρο χειμώνα και τη λειψυδρία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αντιθέτως, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Δημ. Τσιουρής, τονίζοντας ότι «οι 15 λιμνοδεξαμενές του Οργανισμού είναι γεμάτες νερό», ενώ σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο πότισμα, αν σημειωθούν τρεις-τέσσερις καλές βροχές την περίοδο της σποράς». Να σημειωθεί ότι περίπου στις 10 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι σπορές σε καλαμπόκια – τριφύλλια και το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου στα βαμβάκια.