Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Εξαγωγές: Εμπεδώνεται στις ΗΠΑ ο κρόκος Κοζάνης

Η κλιματική αλλαγή... επέκτεινε την καλλιέργεια και στην Εορδαία
17/11/2023
5' διάβασμα
exagoges-ebedonetai-stis-ipa-o-krokos-kozanis-307001

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η συγκομιδή του φημισμένου σε όλο τον κόσμο κρόκου στην περιοχή της Κοζάνης. Φέτος, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών, η σεζόν για τον κρόκο είναι αρκετά όψιμη. Πιο συγκεκριμένα, ενώ θα έπρεπε να ξεκινήσει –αναλόγως της περιοχής– το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, τελικά ξεκίνησε στις αρχές Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλη Μητσόπουλο, η συγκομιδή έχει καθυστερήσει, καθώς η χρονιά είναι όψιμη και έχει ακόμη αρκετή ζέστη. Όπως λέει ο ίδιος, πέρυσι είχε, επίσης, ζέστη και υπήρχαν βροχές τον Αύγουστο, ωστόσο η συγκομιδή ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με φέτος.

Όπως εκτιμάται, αυτό που αναμένεται από άποψη παραγωγής είναι περίπου 1,5-2 τόνοι, όταν πέρυσι η σοδειά έφτασε τα 1.250 κιλά. Η συγκομιδή των ντελικάτων και ευαίσθητων ανθέων του κρόκου θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες

Στους 1,5-2 τόνους εκτιμάται η παραγωγή

Η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά για τη φετινή παραγωγή. «Είναι νωρίς και δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή, όμως μια πρώτη εικόνα της καλλιέργειας είναι ότι η σεζόν θα είναι μέτρια. Εντούτοις, θα κινηθεί καλύτερα από πέρυσι από άποψη αποδόσεων. Η περσινή ήταν μια δύσκολη χρονιά για εμάς, ενώ φέτος φαίνεται ότι θα είναι λίγο καλύτερη, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ανθοφορία θα έχουμε», επισημαίνει ο κ. Μητσόπουλος.

Πάντως, όπως εκτιμάται, αυτό που αναμένεται από άποψη παραγωγής –πάντα σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες– είναι περίπου 1,5-2 τόνοι, όταν πέρυσι η σοδειά έφτασε τα 1.250 κιλά. Η συγκομιδή των ντελικάτων και ευαίσθητων ανθέων του κρόκου θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Στο μεταξύ, η έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή του κρόκου είναι και φέτος εμφανής. «Οι δυσκολίες στην ανεύρεση εργατών κάθε χρόνο είναι ίδιες. Φέτος, όμως, η έλλειψη αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι οι ποσότητες είναι μειωμένες, συνεπώς δεν χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια», λέει ο πρόεδρος των κροκοπαραγωγών.

Νέες περιοχές καλλιέργειας και καινούργιες αγορές

Πρώτες στον… χορό της συγκομιδής μπήκαν οι περιοχές βόρεια του Νομού Κοζάνης, το Δρέπανο, η περιοχή της Κοιλάδας και η Κίσσα, ενώ την ίδια ώρα αναδεικνύονται νέες περιοχές καλλιέργειας κρόκου.

Ο λεγόμενος «χρυσός» της Δυτικής Μακεδονίας άνοιξε την όρεξη σε νέους αγρότες της Εορδαίας, όπου και καταγράφεται σταδιακή αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας του ΠΟΠ κρόκου Κοζάνης.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι έχουν μπει στρέμματα κρόκου στην περιοχή της Εορδαίας, και συγκεκριμένα στο Ανατολικό. Παλιά, και λόγω παγετού, το φυτό δεν μπορούσε να ευδοκιμήσει, αλλά πλέον με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών και το γεγονός ότι έγινε πιο ζεστό το κλίμα, οι παραγωγοί έβαλαν κρόκο. Είναι νέοι αγρότες που αγόρασαν από την περιοχή μας πολλαπλασιαστικό κεφάλαιο», αναφέρει ο κ. Μητσόπουλος.

Εξαγωγές

Ο κρόκος Κοζάνης είναι γνωστός διεθνώς για την άριστη ποιότητά του. Το γεγονός αυτό ανοίγει τις πόρτες σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες λιανικού εμπορίου του εξωτερικού, όπως την αμερικανική Costco, με την οποία ο συνεταιρισμός σύναψε πρόσφατη συμφωνία. Οι πρώτες ποσότητες κρόκου έφυγαν για τα ράφια των πολυκαταστημάτων μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η συνεργασία με τoν μεγάλo αμερικανικό όμιλο McCormick, που ειδικεύεται στα μπαχαρικά. «Δίνουμε βαρύτητα στην ελληνική αγορά, γιατί όσο πηγαίνει καλά ο τουρισμός, αυξάνονται και οι πωλήσεις του κρόκου και σε συγκεκριμένες αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Όλες οι ποσότητες είναι προπωλημένες. Έχουμε συμβόλαια για συσκευασία με το brand μας κυρίως με τις ΗΠΑ, με τη McCormick και την Costco, όπου η πρώτη παραγγελία στάλθηκε το καλοκαίρι με πολύ καλές τιμές», σημειώνει ο κ. Μητσόπουλος.

Αναφορικά με τις τιμές, ο ίδιος προσθέτει ότι πέρυσι είχε γίνει αύξηση στον τιμοκατάλογο λόγω της χαμηλής παραγωγής, η οποία έπρεπε να καλύψει και τα πάγια έξοδα και, κυρίως, την πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση, ενώ για φέτος δεν υπάρχει σχεδιασμός για αυξήσεις.