Εξαίρεση από τα περιοριστικά μέτρα ζητούν οι εποχικοί παραγωγοί στις λαϊκές αγορές της Λάρισας

Ποιες είναι οι τιμές σε φρούτα και ξηρούς καρπούς

Αυξημένη καταναλωτική ζήτηση στα εποχικά χριστουγεννιάτικα είδη παρατηρείται αυτές τις μέρες στις λαϊκές αγορές του Νομού Λάρισας, με τους παραγωγούς των προϊόντων να ζητούν την εξαίρεσή τους από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Ζητούν δηλαδή να μη στήνουν τους πάγκους τους μέρα παρά μέρα, αλλά καθημερινά. Όπως υποστηρίζουν, «αυτό θα βοηθήσει στον μη συγχρωτισμό των πελατών στους συγκεκριμένους πάγκους και στη διατήρηση των τιμών σε λογικά επίπεδα, λόγω ανταγωνισμού».

O Γιάννης Ποτούλας, πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικροπωλητών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Γιάννη Ποτούλα, «όταν σε μία ολόκληρη λαϊκή αγορά υπάρχει ένας μόνο παραγωγός που πουλάει φύλλο κρούστας ή νωπή γαλοπούλα ή χωριάτικο κοτόπουλο και μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που διαθέτουν ξηρούς καρπούς, γίνεται κατανοητό ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά κανέναν, πόσω μάλλον την κυβερνητική προσπάθεια για αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας».

Το αίτημα των παραγωγών έχει προωθηθεί, μέσω του Συλλόγου Μικροπωλητών, στον Δήμο Λαρισαίων και αναμένεται μέχρι τέλος της εβδομάδας μια απάντηση.

 

Τιμές σε φρούτα-λαχανικά και ξηρούς καρπούς

Όπως είναι γνωστό, οι καταναλωτές ψωνίζουν κατά κόρον πορτοκάλια και άλλα φρούτα και λαχανικά, που αποδεδειγμένα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το θετικό για τους καταναλωτές είναι ότι, τώρα, η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και δεν παρατηρούνται υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές, όπως συνέβη την άνοιξη, κατά την πρώτη καραντίνα.

Έτσι, τα πορτοκάλια πωλούνται κατά μέσο όρο 70 με 80 λεπτά (την άνοιξη είχαν φτάσει το 1,60 ευρώ), ενώ καλές τιμές υπάρχουν και στα λαχανικά. Για παράδειγμα, το παντζάρι κυμαίνεται στα 50-80 λεπτά ανά κιλό, η ντομάτα που έρχεται από Δράμα και Κρήτη στην πρώτη κατηγορία φτάνει 1,5 ευρώ, στη δεύτερη 1 ευρώ και οι πιο μικρές αγγίζουν τα 60-70 λεπτά, το μπρόκολο και το κουνουπίδι 1,5 ευρώ και όσο πλησιάζουμε στο μεσημέρι η τιμή μειώνεται στο 1 ευρώ. Τα ελληνικά σύκα (πακεταρισμένα) 9 με 10 ευρώ, τα βερίκοκα 8,50 ευρώ, το δαμάσκηνο χωρίς κουκούτσι 8,50 ευρώ, με κουκούτσι 6 ευρώ, η ελληνική σταφίδα 6 ευρώ το κιλό, οι προερχόμενες από Τουρκία 4 ευρώ κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών διαθέτει ελληνικούς ξηρούς καρπούς, οι οποίοι επίσης είναι ανάρπαστοι αυτές τις μέρες. «Οι τιμές είναι σταθερές, ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα, την καθαρότητα. Για παράδειγμα, το καρύδι πωλείται 9-13 ευρώ, το αμύγδαλο 9-11 ευρώ (μειώθηκε από τα 16-17 ευρώ το κιλό) και πιο αναλυτικά η ποικιλία «Τουόνο» 9 ευρώ, η «Τέξας» 10 ευρώ, η «Φυρανιά» 11 ευρώ. Το κελυφωτό φιστίκι 12-13 ευρώ, τα φουντούκια ωμά 12 ευρώ και ψημένα 13 ευρώ».

Τέλος, η τιμή στην καθαρισμένη γαλοπούλα κυμαίνεται στα 7,5 ευρώ, ενώ στο νωπό κοτόπουλο στα 2,90 ευρώ. Το χωριάτικο (κίτρινο, ιδανικό για τη σούπα) γύρω στα 5 ευρώ.