Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία»

Πόλος έλξης η περιφέρεια για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές

Σε ένα απέραντο… στούντιο για τη μικρή, αλλά και τη μεγάλη οθόνη, έχει μετατραπεί η Θεσσαλία, καθώς στα όμορφα και ξεχωριστά μέρη της συνεχίζουν να γυρίζονται μεγάλες παραγωγές.

Από την πιο γνωστή, το Mamma Mia, που διαφήμισε τις ομορφιές της Σκοπέλου σε όλο τον πλανήτη, εκτινάσσοντας τον τουρισμό του νησιού στα ύψη και στην Νταμούχαρη Πηλίου, τον Τζέιμς Μποντ στα Μετέωρα, μέχρι την πιο πρόσφατη, την ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα, που γυρίζεται στο Τρίκερι Πηλίου με τον Ματ Ντίλον, πρωταγωνιστή της ταινίας Haunted Heart.

Με τους τελευταίους, συναντήθηκε προ ημερών ο περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, καθώς «τα γυρίσματα μιας τόσο δημοφιλούς παραγωγής στην περιοχή αποδίδουν πολλαπλά οφέλη στον τόπο, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε τουριστικό επίπεδο, κατά κοινή ομολογία». Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Πηλίου από την παραγωγή της ταινίας διαδραμάτισε το Film Office που λειτουργεί με επιτυχία η περιφέρεια.

Ταυτόχρονα, τα όμορφα τοπία στο Μεταξοχώρι και στους Αγίους Αναργύρους της Αγιάς, όπως και τα ιστορικά Αμπελάκια στα Τέμπη, επέλεξε ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης για τα γυρίσματα του β’ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς «Κόκκινο Ποτάμι». Στα γραφικά αυτά χωριά βρέθηκε μια πραγματική υπερπαραγωγή, με πολυπληθές καστ καταξιωμένων ηθοποιών, αποτελούμενο από 220 καλλιτέχνες σε βασικούς ρόλους, 260 σε συμπληρωματικούς και περισσότερους από 2.500 βοηθητικούς. Όλοι τους απόλαυσαν τη φιλοξενία των ντόπιων, αλλά και τις νοστιμιές της περιοχής.

Δράση

Στο μεταξύ, το Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, σε συνεργασία με το νεοσύστατο Film Office Thessaly, πραγματοποιεί μια πρωτοποριακή δράση, με τίτλο «Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία». Καλεί κινηματογραφιστές, φωτογράφους και κάθε ενδιαφερόμενο που διαθέτει παρατηρητικό βλέμμα, μια κάμερα ή και ένα κινητό, να δημιουργήσει τρίλεπτο βίντεο/ντοκιμαντέρ που να αναδεικνύει χώρους της Θεσσαλίας με κινηματογραφικό ενδιαφέρον για κάποιους μελλοντικούς δημιουργούς ταινιών μεγάλου ή μικρού μήκους.

Τόσο το κινηματογραφικό, όσο και το φωτογραφικό υλικό μπορεί να αφορά αστικό περιβάλλον, φυσικά τοπία, ιστορικούς τόπους και τόπους λατρείας, μνημεία και αρχιτεκτονικά ενδιαφέροντες χώρους.

Οι ταινίες και οι φωτογραφίες θα προβληθούν σε ειδική παρουσίαση την άνοιξη του 2023 και θα προσκληθούν σκηνοθέτες, παραγωγοί, και γενικά άνθρωποι του χώρου να τα παρακολουθήσουν. Θα δοθούν τρία έπαθλα για κάθε κατηγορία, τα οποία είναι: κινηματογραφική μηχανή, φωτογραφική μηχανή, μικρόφωνο εξωτερικού χώρου, τρίποδας και σκληροί δίσκοι. Οι υποβολές θα λήξουν στις 26 Μαρτίου 2023. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και τη φόρμα συμμετοχής στο iffl.gr.