Αυτό το άρθρο είναι 12 μηνών

Σε εξέλιξη φωτιά στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου

10.07.2023
3' διάβασμα
se-exelixi-fotia-ston-agio-vasileio-rethymnou-136654

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου η οποία καίει από το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή χωρίς όμως να απειλούνται κτηνοτροφικές μονάδες ή αγροτικές εγκαταστάσεις και οικίες.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν είκοσι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 45 πυροσβέστες ενώ συνδράμουν εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους πολίτες βρίσκονται στο Ρέθυμνο καλώντας τους “να αποφύγουν την περιοχή του Αγίου Βασιλείου λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη”.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Ρέθυμνο της Κρήτης αποφύγετε την περιοχή ‘Αγιος Βασίλειος. Δασική πυρκαγιά. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies».

Μέτρα από την ΠΕ λόγω υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς στον νομό

Λήψη Μέτρων Λόγω Υψηλού Κινδύνου Πρόκλησης Πυρκαγιάς έλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς, η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλή (βαθμός επικινδυνότητας 4) και ως εκ τούτου λήφθηκαν ,σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Νίκο Βότσογλου, όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων καθόλη την διάρκεια του 24ώρου (από 06.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση έως τις 06.00 της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

– Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά δάση Ευλιγιά, Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη, Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ.Αρκαδίου.

– Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου, η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη (με ζώνη απαγόρευσης 50 μ εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού) έως την λίμνη Πρέβελη, στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη, από την Ενετική καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη στην θάλασσα, το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης.

– Δήμος Μυλοποτάμου: Φαράγγι Μαργαριτών.

Όπως τονίζει ο κ. Βότσογλου, οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς η προστασία της ζωής και των περιουσιών μας, αλλά και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας ενώ πρέπει επίσης να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας έναντι των δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές βρίσκονται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κεντρική φωτογραφία αρχείου

ΓΡΑΦΕΙ: