ΚΑΠ: Πιέσεις Βερολίνου για λύση τον Οκτώβριο – διαφωνίες Βοϊτσιεχόφσκι για γερμανικές προτάσεις – Σε ποιες θέσεις επιμένει η Ελλάδα (upd)

Να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην Κομισιόν και τα κράτη μέλη για το μέλλον της ΚΑΠ επιχειρεί μέσω των προτάσεών της σήμερα η γερμανική προεδρία, η οποία είναι αποφασισμένη να επιτύχει γενική συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου. Βέβαια, η Γερμανίδα υπουργός γεωργίας έκανε και ένα επιπλέον βήμα και … κάλεσε τους ομολόγους της να δείξουν διαλλακτικότητα, ζητώντας τους ουσιαστικά να υποχωρήσουν των θέσεων τους.

Τη δυσαρέσκειά του πάντως για κάποιες από τις γερμανικές συμβιβαστικές προτάσεις εξέφρασε η Κομισιόν, δια στόματος του επιτρόπου γεωργίας Γιανούς Βοϊτσιεχόφσκι, ειδικά για τα ζητήματα που άπτονται των άμεσων ενισχύσεων, και δη του λεγόμενου capping.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο είπε χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι που χάθηκε η ευκαιρία να εφαρμοστεί αυτή η κλιμακωτή μείωση σε όλες τις πληρωμές, που θα ήταν και η λογική λύση σε οικονομικούς όρους και θα απαντούσε στις ανησυχίες για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση της ΚΑΠ», υπεραμυνόμενος της θέσης της Κομισιόν ότι οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει να στοχεύουν στο εισόδημα των παραγωγών που πραγματικά τις χρειάζονται και συμβάλουν στην επίτευξη της πράσινης φιλοδοξίας «και όχι σε αυτούς που απλώς έχουν ιδιοκτησία γης».

Οι θέσεις της Ελλάδας

Οι υπουργοί των κρατών μελών τοποθετήθηκαν επί των κύριων θεμάτων του συμβουλίου, με τον Έλληνα υπουργό Μ. Βορίδη να τάσσεται κατά της συμβιβαστικής γερμανικής πρότασης για τον καθορισμό ενός υποχρεωτικού ελαχίστου ποσοστού δαπανών στο πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, κατά της ένταξης των μικροκαλλιεργητών στο σύστημα κυρώσεων της αιρεσιμότητας. Τάχθηκε υπέρ της πρότασης της κροατικής προεδρίας (τελικό κείμενο) για τον ορισμό του πραγματικού γεωργού και των νέων γεωργών.

Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού γεωργίας Μ. Βορίδη στο Συμβούλιο:

«Οι επιλογές μας πρέπει να οδηγήσουν σε μία σύγχρονη και βιώσιμη κοινή αγροτική πολιτική, ικανή να απαντήσει στις ποικίλες διαφορετικές προκλήσεις και κλειδί γι’ αυτό είναι να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της περιβαλλοντικής, οικονομικής και της κοινωνικής της διάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, και όσον αφορά το πρώτο ερώτημα για την πράσινη αρχιτεκτονική έχουμε δηλώσει ότι ενώ, καταρχήν υποστηρίζουμε την εθελοντική εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την υποχρεωτική εφαρμογή τους, αλλά όχι τον καθορισμό ενός υποχρεωτικού ελαχίστου ποσοστού δαπανών που ακόμα δεν γνωρίζουμε το ύψος του.

Με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2020 δίνεται μεγάλη ευελιξία στην χρήση των διαθέσιμων κονδυλίων διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη της υψηλής περιβαλλοντικής φιλοδοξίας της μελλοντικής ΚΑΠ. Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ των δύο Πυλώνων έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς τα κράτη μέλη θα μπορούν να μεταφέρουν ποσοστό έως 25% από τις άμεσες ενισχύσεις προς την αγροτική ανάπτυξη, και αντίστροφα. Επιπλέον είναι δυνατή η μεταφορά πρόσθετου ποσοστού μέχρι 15% μόνο από τις άμεσες ενισχύσεις προς την αγροτική ανάπτυξη αποκλειστικά για δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα. Συνεπώς, έχουμε τα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των στόχων μας και θεωρούμε ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω διαχειριστικοί περιορισμοί που θα μειώσουν την επικουρικότητα των κρατών μελών. Επ’ αυτού προτάσεις όπως αυτή της Αυστρίας είναι ευπρόσδεκτες και πρέπει να εξετάζονται ιδιαίτερα σε τέτοια θέματα που είναι κρίσιμα και παραμένουν ανοιχτά.

Όσον αφορά την αιρεσιμότητα, έχουμε ήδη υποστηρίξει ότι το πρότυπο 9 πρέπει να αφορά μόνο στην αρόσιμη γη, σε ποσοστό που να ορίζεται από τα κράτη μέλη. Δεν θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε ποσοστό άνω του 5%, ενώ όταν αυτό αφορά αποκλειστικά μη παραγωγικά στοιχεία επαρκεί το προτεινόμενο ύψος του 3%.

Για το πρότυπο 1, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για χρήση ως έτος αναφοράς το 2018 αντί του έτους 2015, σχετικά με τη διατήρηση των μονίμων βοσκοτόπων.

Όσον αφορά τους μικροκαλλιεργητές, αναγνωρίζουμε τόσο τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας για τη θέσπιση ενός απλουστευμένου συστήματος ελέγχου όσο και την πρόταση της κροατικής προεδρίας για δυνατότητα απαλλαγής των μικροκαλλιεργητών από την εφαρμογή διοικητικών ποινών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο εμμένουμε στις θέσεις μας για εξαίρεσή τους από το σύστημα κυρώσεων της αιρεσιμότητας, καθώς θεωρούμε ότι αυτή αποτελεί πραγματική απλούστευση χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση της περιβαλλοντικής μας φιλοδοξίας.

Χαιρετίζουμε την πρόταση της προεδρίας για τη συμπερίληψη των δαπανών των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς στο υποχρεωτικό ποσοστό 30% του Πυλώνα 2 για το περιβάλλον.

Σε απάντηση του δεύτερου ερωτήματος για τις άμεσες ενισχύσεις, έχουμε ήδη δηλώσει ευελιξία στην εφαρμογή του capping, στηρίζουμε την εθελοντική εφαρμογή της αναδιανεμητικής στήριξης. Όσον αφορά τον ορισμό για τον «πραγματικό γεωργό» και τους νέους γεωργούς, υποστηρίζουμε τα κείμενα, όπως διαμορφώθηκαν επί κροατικής προεδρίας.

Σε σχέση με το τρίτο ερώτημα, για το νέο μοντέλο επιδόσεων, έχουν πράγματι επέλθει σημαντικές βελτιώσεις , αλλά εξακολουθεί να αποτελεί αυτό το νέο μοντέλο λειτουργίας ότι βρίσκεται ακόμα μακριά από την διοικητική απλούστευση. Θεωρούμε ότι αυξάνει το διοικητικό βάρος για τις εθνικές διοικήσεις τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και την υλοποίηση της ΚΑΠ.

Υποστηρίζουμε την πρόταση της προεδρίας για το άρθρο 106 του Κανονισμού Στρατηγικών Σχεδίων, και υποστηρίζουμε και την επίτευξη των δυνατοτήτων που παρέχονται στο άρθρο 89 του Κανονισμού Στρατηγικών Σχεδίων σε όλες τις παρεμβάσεις».

Όλες οι εξελίξεις με αναλυτικό ρεπορτάζ
στην «ΥΧ» της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου 2020

Δείτε ΕΔΩ σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Σε εξέλιξη το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες – Νέα αναμέτρηση για άμεσες πληρωμές, σύγκλιση και οικολογικά προγράμματα

Το μέλλον των άμεσων ενισχύσεων, η σύγκλιση, η πράσινη αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ, σε συνδυασμό με μέτρα όπως τα οικολογικά προγράμματα (eco-schemes), και τον κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, που διεξάγεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση των υπουργών γεωργίας των κρατών μελών, βασίζεται σε έγγραφο που έχει ετοιμάσει η γερμανική προεδρία, και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν κατά την τελευταία Σύνοδο του Συμβουλίου τον Ιούλιο. Το πιο κρίσιμο όμως είναι ότι, σύμφωνα με το στόχο της γερμανικής προεδρίας, πρόκειται για την τελευταία συζήτηση πριν την έγκριση της γενικής προσέγγισης των μέτρων τον επόμενο μήνα.

Προτάσεις

Σχετικά με την πράσινη αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, η προεδρία υπέβαλε διάφορες προτάσεις προκειμένου να καταπραΰνει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει κάποια κράτη μέλη. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται διατάξεις τόσο για νέες όσο και για υπάρχουσες (και προς απλοποίηση) πρακτικές. Όσον αφορά δε τα οικολογικά συστήματα, η προεδρία υπέβαλε προτάσεις για το πώς τα κράτη μέλη μπορούν να αποφύγουν την απώλεια αχρησιμοποίητων πόρων για τους αγρότες μέσω της εκπαίδευσης. Επιπλέον, η προεδρία πρότεινε μια προσέγγιση δύο επιπέδων σχετικά με τις μη παραγωγικές περιοχές αλλά και ορισμένους παραγωγικούς τομείς. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με αυτές τις προτάσεις και για τον τρόπο διασφάλισης της επιθυμητής περιβαλλοντικής απόδοσης.

Επίσης, οι υπουργοί θα επικεντρωθούν στις δυνατότητες χορήγησης των άμεσων πληρωμών.

Τέλος, η συζήτηση θα επικεντρωθεί και στο νέο μοντέλο παράδοσης, το οποίο, υπενθυμίζεται, δίνει έμφαση στην ενίσχυση της απόδοσης (αντί της συμμόρφωσης) δίνοντας στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη για την επίτευξη των συμφωνημένων ορόσημων και στόχων. Τα κράτη μέλη θα καταρτίσουν τα δικά τους εθνικά στρατηγικά σχέδια για το πώς προτιμούν να επιτύχουν τους στόχους.

Ερωτήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, η προεδρία υπέβαλε ερωτήματα προς τους υπουργούς που θα συμβάλουν στην εξέλιξη της συζήτηση:

– Συμφωνείτε με την προσέγγιση της προεδρίας για την πράσινη αρχιτεκτονική της μελλοντικής ΚΑΠ; Κατά τη γνώμη σας, ποια στοιχεία της ΚΑΠ θα ήταν τα πιο κατάλληλα για να καταστεί η περιβαλλοντική και κλιματική φιλοδοξία της μελλοντικής ΚΑΠ αποτελεσματική και αξιόπιστη;

– Συμφωνείτε με τις προτάσεις της προεδρίας, ώστε να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να κάνουν ευέλικτη χρήση των δυνατοτήτων στόχευσης για άμεσες πληρωμές; Βλέπετε την ανάγκη πρόσθετων διατάξεων για την επίτευξη υψηλότερου βαθμού ομοιόμορφης εφαρμογής του συστήματος άμεσων πληρωμών σε ολόκληρη την ΕΕ;

– Κατά τη γνώμη σας, ποιες διατάξεις είναι πιο σημαντικές για να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ του στόχου για την καλύτερη επίδοση και της ανάγκης για παροχή διοικητικής απλούστευσης; Ποια στοιχεία θα προτείνατε να ενισχυθούν προκειμένου να βελτιωθεί αυτή η ισορροπία;

Εμπόριο

Κατά την απογευματινή σύνοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις σε γεωργικά ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο και οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τρέχουσες και τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για συμφωνίες του ελεύθερου εμπορίου.