Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των Επιτροπών των μπλόκων στη Νίκαια

Αποχώρησαν οι πλημμυρόπληκτοι των παρακάρλιων από τον Πλατύκαμπο - Αγροτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αγιά

Ξεκίνησε πριν λίγο στη Νίκαια Λάρισας η Πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων των αγροτών -κεκλεισμένων των θυρών- προκειμένου να αποφασισθεί η κλιμάκωση του αγώνα, μετά την αδιέξοδη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε, η κυβέρνηση και τα οποία δεν ικανοποίησαν τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, ήρθε η ώρα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις. Οι προτάσεις που εξετάζονται είναι συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ και πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων και διοδίων.

Αποχώρησαν με συντροφικές αιχμές από το μπλόκο Πλατυκάμπου οι πλημμυρισμένοι παρακάρλιοι αγρότες

Την αποχώρησή τους από το μπλόκο του Πλατυκάμπου ανακοίνωσαν οι αγρότες που συμμετέχουν στην «Επιτροπή των 180.000 Πλημμυρισμένων Παρακάρλιων Στρεμμάτων» . Αν και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, μίλησε για το νέο ραντεβού για τις καταστροφές από τον «Daniel» για το οποίο δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, εν τούτοις οι αγρότες από τα πλημμυρισμένα χωριά των παρακάρλιων περιοχών αφήνουν να εννοηθεί ότι η Επιτροπή των αγροτών που πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου δεν τους εκπροσώπησε σωστά. «Τα αιτήματα μας δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων που συζητήθηκαν με τον πρωθυπουργό» τονίζουν χαρακτηριστικά.   

Οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών γράφουν στην επιστολή τους: «Μετά από 60 μέρες αγωνιστικής κινητοποίησης, σήμερα 14 Φεβρουαρίου αποφασίσαμε ομόφωνα να αποχωρήσουμε συγκροτημένα από το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο. Με την παρούσα ανακοίνωσή μας αιτιολογούμε με στέρεα και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα τους λόγους που μας ώθησαν να λάβουμε αυτήν την επώδυνη αλλά τόσο αναγκαία απόφαση. Από την πρώτη στιγμή (αρχές Ιανουαρίου), ως επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων στρεμμάτων της παρακάρλιας περιοχής, τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι οι αγρότες της Θεσσαλίας με κάθε μέσο, με κάθε θυσία και χωρίς κανένα δισταγμό πρέπει να βγουν και αυτοί στους δρόμους, όπως κάναμε εμείς, και μαζί να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου παράλληλα με τα αιτήματα που αφορούσαν στις καταστροφές από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς το κάλεσμά μας τότε δεν εισακούστηκε…

Κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συγκέντρωσης των μπλόκων στη Νίκαια, η οποία συγκροτήθηκε από εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα, καταγράφτηκαν με σαφήνεια τα δίκαια αιτήματα της επιτροπής μας. Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική συγκέντρωση εξέφρασαν σύσσωμα την υποστήριξή τους σε αυτά, αλλά μέχρι εκεί. Ξαφνικά (αναίτια;) χαθήκαν από «το φως των προβολέων», δεν συμπεριελήφθησαν στις δηλώσεις προς τα ΜΜΕ ούτε και στο κείμενο της απόφασης. Από τη συμπάθεια και τις αγωνιστικές κορώνες, περάσαμε στην αφάνεια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλων των διαμαρτυρόμενων αγροτών (μπλόκων) που έγινε στη Σίνδο, η επιτροπής μας μέσω του μπλόκου Πλατυκάμπου, πρότεινε να συμπεριληφθούν στα αιτήματα της επιτροπής των αγροτών που επρόκειτο να συναντήσει τον πρωθυπουργό τα εξής: Το ζήτημα της άμεσης λήψης απόφασης για αποστράγγιση μέσω σήραγγας των πλημμυρισμένων παρακάρλιων αγροκτημάτων ( και για υγειονομικούς, εκτός των άλλων, λόγους) και της άμεσης, ταχείας και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αποζημίωσης πλημμυρισμένων εκτάσεων, κατεστραμμένων αγροτεμαχίων, δικτύων του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ εάν και στο μέλλον ,ο μη γένοιτο, παρόμοιες θεομηνίες σαν τον Daniel και τον Elias πλήξουν αγροτικές περιοχές.

Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματα μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων. Το συμπεριέλαβε συμπληρωματικά ως «Παράρτημα», με οτιδήποτε σημαίνει αυτό σημειολογικά. Το άλλο αίτημα μας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά το πέρας της συνάντησης της πανελλαδικής επιτροπής, όπου θα είχαμε την ευκαιρία να αιτιολογήσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των αιτημάτων μας για όλη τη Θεσσαλία, δεν τέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αβλεψία της πανελλαδικής επιτροπής ή σκόπιμη και συνεπώς κατακριτέα ενέργεια; Ύστερα από αυτήν τη δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων και την απόφαση μας να αποχωρήσουμε από το μπλόκο του Πλατυκάμπου καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες. Το κάλεσμα δεν είναι μια ματαιόδοξη ενέργεια. Μια προσπάθεια αυτοπροβολής. Είναι μια κραυγή αγωνίας αγροτών που πλέον δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν. Στους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα κι έχουν γη να καλλιεργήσουν, τους ευχόμαστε καλή δύναμη κι ένα νικηφόρο αγώνα».

Αγροτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αγιά

Να “βουλιάξει” η κεντρική πλατεία της Αγιάς». Με αυτό το σύνθημα, και σε κλίμα διάχυτης αγανάκτησης χθες το βράδυ σε αγροτική σύσκεψη στην Αγιά, θεωρώντας ότι οι παροχές της κυβέρνησης διά στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προχθεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία αγροτών, μπλόκων και συνεταιριστικών οργανώσεων, δεν λύνουν σε καμία περίπτωση τα προβλήματά τους, Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς αποφάσισαν να καλέσουν όλους τους παραγωγούς του Δήμου, να συμμετέχουν μαζικά με τα τρακτέρ τους σε συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή, στις 11:00 το πρωί, στην Αγιά. Συλλαλητήριο στο οποίο θα διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα τους, την ενότητά τους υπό το πλαίσιο ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους αγρότες, την απογοήτευσή τους για το ότι οι μήνες μετά τους Daniel και Elias περνούν και οι πληγές της μεγάλης καταστροφής σε παραγωγή, φυτικό κεφάλαιο, αγροτικά μηχανήματα και υποδομές δεν επουλώνονται, και, τέλος, την πεποίθησή τους ότι πλέον είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει μην βρίσκοντας ως τώρα, όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικές λύσεις για μια σειρά σημαντικότατων θεμάτων επιβίωσης γι’ αυτούς όπως, λόγου χάρη, το κόστος παραγωγής, οι μικρές, μη έγκαιρες αποζημιώσεις σε μια σειρά προϊόντων που παράγουν, το τι μέλλει γενέσθαι με την πλημμυρισμένη παρακάρλια ζώνη, με τις κατεστραμμένες καλλιέργειες ακτινιδίου, με την κατεστραμμένη καστανοπαραγωγή λόγω ασθενειών και εντομολογικών εχθρών, με τις αθρόες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων και με τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης στους εμπόρους των δικών τους προϊόντων. Πέραν του συλλαλητηρίου, αποφασίστηκε να υπάρχει συμμετοχή στη σημερινή σύσκεψη στη Νίκαια για την πορεία των κινητοποιήσεων και αποφασίστηκε επίσης κάθοδος σε συλλαλητήριο στην Αθήνα σε χρόνο που θα οριστεί τις επόμενες ημέρες σε συνεννόηση με άλλες περιοχές, άλλους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα.