Στο εξωτερικό οι Θεσσαλοί για την προώθηση αγροτικών προϊόντων

Η εξωστρέφεια, με κεντρικό ζήτημα την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα τεχνογνωσίας, και η ανάδειξη και προβολή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό συνεχίζουν να αποτελούν στρατηγική επιλογή στη Θεσσαλία, με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης να ταξιδεύουν σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, με στόχο τα καλύτερα αποτελέσματα.

Έτσι, Θεσσαλοί δήμαρχοι βρέθηκαν στη Γερμανία και επισκέφθηκαν πρότυπες γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, βολιδοσκοπώντας προοπτικές μεταφοράς τεχνογνωσίας στις περιοχές τους. Την ίδια ώρα, Θεσσαλοί συνεταιριστές επιμορφώνονται, μέσω του προγράμματος Erasmus+, στην Ιταλία, πάνω σε σύγχρονες μεθόδους, στην καλλιέργεια, τη διαχείριση και τη διάθεση του αχλαδιού και του ροδάκινου, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία Θεσσαλών επιχειρηματιών στην ελληνική αποστολή που συνόδευε τον πρωθυπουργό στην Κίνα.

Γερμανία

Οι Θεσσαλοί δήμαρχοι στη Γερμανία.

Στις εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Έρντιγκ της Γερμανίας, όπου συμμετείχαν δήμαρχοι από όλη την περιφέρεια, συζητήθηκαν θέματα όπως η αναζήτηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, η διμερής συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών φορέων, η εμβάθυνση και η δρομολόγηση νέων συνεργασιών, αλλά και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως πυλώνας ανάπτυξης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Στις διαδοχικές επισκέψεις των δημάρχων σε τοπικές αγροτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και οργανισμούς προώθησης τοπικών προϊόντων, οι Γερμανοί αιρετοί παρουσίασαν στους Έλληνες συναδέλφους τους καλές πρακτικές, που αποδίδουν και είναι εφαρμόσιμες στη χώρα μας.

Εξαγωγές

Σχολιάζοντας την παραμονή τους στη Γερμανία στην «ΥΧ», ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τα εργαστήρια που αφορούσαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για τη διμερή συνεργασία και την προώθηση των γεωργικών προϊόντων. «Μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με δημάρχους της Γερμανίας, να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να δούμε τους τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε με επιλεγμένες δράσεις και με γρήγορα και απτά αποτελέσματα, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, αλλά και ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων, ενέργειας και περιβάλλοντος», τονίζει. Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Τεμπών είχε την ευκαιρία να συζητήσει με Γερμανούς επιχειρηματίες τη δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών του ακτινιδίου Πυργετού, το οποίο χρόνο με τον χρόνο κερδίζει έδαφος στην αγορά, έστω κι αν πωλείται με την επωνυμία του εκάστοτε εμπόρου.

Έμαθαν για την μπύρα

Στο εργοστάσιο της μπύρας ERDINGER.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν οι Θεσσαλοί δήμαρχοι και από τις σύγχρονες μπυραρίες που επισκέφθηκαν, ιδιαίτερα από την ξενάγησή τους στο εργοστάσιο της μπύρας ERDINGER στο Μόναχο, όπου αφού απόλαυσαν… άφθονο ζύθο, ενημερώθηκαν για τον τρόπο παρασκευής της. Παράλληλα, έλαβαν εξειδικευμένη ενημέρωση για τη συνεργασία των εταιρειών ζυθοποιίας με τους Γερμανούς παραγωγούς και τα στοιχεία που απαιτούνται για τη ζυθοποίηση.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι δήμαρχοι Τεμπών, Γ. Μανώλης, Ελασσόνας, Ν. Γάτσας, Αγιάς, Αντ. Γκουντάρας, Ρήγα Φερραίου, Δημ. Νασίκας και ο πρώην δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα, Βασ. Τσιαντής.

Κίνα

Ο πρόεδρος της Intercomm Foods, Στ. Τσαγκούλης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην Κίνα.

Χρήσιμες χαρακτηρίστηκαν οι συνομιλίες των Ελλήνων επιχειρηματιών με Κινέζους επιχειρηματίες στις διμερείς επαφές που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και η Enterprise Greece, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης EXPO 2019, στην οποία η Ελλάδα ήταν από τις τιμώμενες χώρες.

Εξ ου και η παρουσία στη Σανγκάη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μαζί του 68 Έλληνες επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια αναζήτησης επενδυτικών ευκαιριών.

Η Θεσσαλία εκπροσωπήθηκε από τις επιχειρήσεις Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Αφοι Σαράντη, Όλυμπος), Intercomm Foods (Eλ. Σαΐτης, Στ. Τσαγκούλης), Κατσάρος Αποστάγματα (Νικόλαος Κατσάρος – Τύρναβος), Οινοποιεία Ντούγκος (Θάνος Ντούγκος – Τέμπη). Πολλές από αυτές έχουν ήδη ανοιχτούς δρόμους συνεργασίας με την κινεζική αγορά, όπως π.χ. η Intercomm Foods, η οποία παρουσιάζει τα προϊόντα της στη συγκεκριμένη έκθεση κάθε χρόνο.

Ιταλία

Μετά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δέντρων Τυρνάβου, ήρθε η σειρά του ΑΣ Γιάννουλης Λάρισας, μέσω του προγράμματος Erasmus+, να επισκεφθεί αγροτικές περιοχές της Ιταλίας, με σκοπό την επιμόρφωση στις σύγχρονες μεθόδους, στην καλλιέργεια τη διαχείριση και στη διάθεση του αχλαδιού και του ροδάκινου.

Οι Γιαννουλίτες παραγωγοί επέστρεψαν καλύτερα ενημερωμένοι σε θέματα καλλιέργειας, εμπορίας και τυποποίησης, μετά από μια σειρά επαφών και συναντήσεων που είχαν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, ενώ προσκάλεσαν καθηγητές Πανεπιστημίου και συνεταιριστές της Μπολόνια στην περιοχή τους για επαφές και συναντήσεις.