Οι έξυπνες γεωργικές πόλεις εγκαθίστανται στην Τουρκία

Οι έξυπνες γεωργικές πόλεις εγκαθίστανται στην Τουρκία

Η Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (MUSIAD) και το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών υλοποιούν το «Έξυπνο Πρόγραμμα Πόλεων Γεωργίας» ένα έργο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι «Έξυπνες Πόλεις Γεωργίας», θα δημιουργηθούν σε συνολική έκταση 40 χιλιάδων στρεμμάτων, και στοχεύουν να θα δώσουν δυναμική στη γεωργία με τους χώρους στους οποίους θα βρίσκονται.

Το έργο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκήρ Πακντεμιρλί, ο πρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας Αμπντουρραχμάν Καάν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Επιχειρηματιών Αμπντουλάχ Ερίς.

Ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης στην πόλη, η οποία έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, «τα χωριά αδειάζουν εντελώς κατά τους χειμερινούς μήνες»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Επιχειρηματιών Αμπντουλάχ Ερίς περιέγραψε τη μετανάστευση δεκαετιών από τα χωριά στην πόλη και τις συνέπειές της. «Η αύξηση της μηχανοποίησης στη γεωργία και η συνεχιζόμενη διαδικασία αστικοποίησης έχουν επιταχύνει την απώλεια του αγροτικού πληθυσμού. Η μετανάστευση, η οποία ξεκίνησε ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1950, επιταχύνθηκε στη δεκαετία του 1980 με τη μετάβαση σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς. Οι άνθρωποι που είχαν τις αποταμιεύσεις τους στο χωριό τους, έχτισαν σπίτια, αγόρασαν τρακτέρ και καλλιεργούσαν κατά τη θερινή περίοδο, προκάλεσαν μια περίοδο αναβίωσης της οικονομίας του χωριού και των οικισμών, με την πάροδο του χρόνου όμως το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό εγκατέλειψε εντελώς τα χωριά. Ο πληθυσμός του χωριού έχει γεράσει. Ειδικά μετά τη δεκαετία του 2000, οι ηλικιωμένοι στα χωριά μεταφέρθηκαν σε μεγάλες πόλεις από τα παιδιά τους, γεγονός που προκάλεσε την πλήρη εκκένωση των χωριών σε πολλές περιοχές κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ο στόχος της Τουρκίας για το 2023 να είναι μία από τις 5 χώρες με αξία γεωργικής παραγωγής

Ο Ερίς ανέφερε «Η μη αντιμετώπιση του χάσματος απόδοσης στη γεωργία, η αδυναμία παροχής βιώσιμου επαρκούς εισοδήματος και η έλλειψη ελκυστικών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στην ύπαιθρο ήταν οι κύριοι λόγοι για την απομάκρυνση από τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές. Σήμερα, βλέπουμε ότι υπάρχουν περίπου 21 εκατομμύρια αγροτικού πληθυσμού στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει μεταξύ 2,5 και 3 εκατομμύρια γεωργικές επιχειρήσεις, καθώς και γεωργική απασχόληση που κυμαίνεται από 5 έως 5,5 εκατομμύρια και πάνω από 36 χιλιάδες αγροτικούς οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των θέρετρων. Ο στόχος της Τουρκίας για το 2023 είναι να είναι μία από τις πρώτες πέντε χώρες με αξία γεωργικής παραγωγής».

«Είναι απαραίτητο να μειωθεί ο πληθυσμός της πόλης και να βελτιωθούν οι συνθήκες του αγροτικού οικισμού»

Ο Ερίς συνεχίζοντας δήλωσε ότι «Για την αναβίωση της οικονομίας, την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, τη μείωση της κυριαρχίας του πληθυσμού στην πόλη και τις αποτελεσματικότερες αναπτυξιακές πολιτικές στις αγροτικές περιοχές, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο πληθυσμός που ζει στις αγροτικές περιοχές. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνονται επίσης στο ενδέκατο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.  Ειδικότερα διαφοροποίηση των γεωργικών και μη γεωργικών δραστηριοτήτων, η ανάπτυξη της οικογενειακής γεωργίας, επαναπρογραμματισμός αγροτικών στηριγμάτων για μια φιλική προς το περιβάλλον και αποδοτική γεωργική παραγωγή, η κοινωνική και φυσική υποδομή των αγροτικών οικισμών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι μερικοί από αυτούς τους στόχους».

«Στο πρώτο στάδιο, σε 3 χιλιάδες ανθρώπους θα προσφέρεται ζωή πόλης στην ύπαιθρο»

Ως Ένωση Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (MUSIAD) έχουν υποβάλει το έργο «Έξυπνες Γεωργικές Πόλεις» σύμφωνα με αυτούς τους στόχους που ανέφερε ο Ερίς για να εξηγήσει: «η γεωργική ισχύς μιας χώρας καθορίζει την παραγωγική ισχύ. Αλλά δεν υπάρχει άνεση στην αγροτική ζωή στην Τουρκία. Πρέπει να βάλουμε αυτή την άνεση στην αγροτική ζωή, ώστε να υπάρχει μετανάστευση από την πόλη στην ύπαιθρο. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσοι ασχολούνται με τη γεωργία έχουν ένα ορισμένο επίπεδο κοινωνικής ζωής, καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και νερό φθηνότερα. Πρέπει να τους παρέχουμε αυτά στην Τουρκία. Με αυτό το έργο, στοχεύουμε τη δημιουργία μιας υψηλής ποιότητας ζωής και ενός βιώσιμου οικοσυστήματος στις αγροτικές περιοχές. Στόχος μας είναι η δημιουργία σύγχρονων, βιώσιμων, ευφυών γεωργικών πόλεων και γεωργικών επιχειρήσεων με τεχνολογική υποδομή, η παροχή απασχόλησης σε νέους και γυναίκες και η παραγωγή γνώσης και καινοτομίας. Στο πρώτο στάδιο, σε 3 χιλιάδες ανθρώπους θα προσφέρεται ζωή πόλης στην ύπαιθρο».

Η Τουρκία πρέπει να αξιολογήσει καλά το περιβάλλον ευκαιρίας που θα προκύψει μετά την κρίση COVID-19 στον τομέα των τροφίμων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας Αμπντουρραχμάν Καάν επεσήμανε τη σημασία της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και είπε: «αυτή η αποφασιστικότητα είναι σημαντική, αλλά πρέπει επίσης να αναλάβουμε δράση. Τόσο οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες όσο και ο ενεργός πληθυσμός της χώρας πρέπει να επιστρέψουν στην ύπαιθρο».

Ο Kαάν υπενθύμισε ότι η πανδημία covid-19 έφερε οικονομικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο και συνέχισε «το περιβάλλον ευκαιρίας, το οποίο πιστεύουμε ότι θα προκύψει στην περίοδο μετά την κρίση, έχει μεγάλες δυνατότητες για πολλούς τομείς. Μεταξύ αυτών των τομέων, ξεχωρίζει ο τομέας των τροφίμων. Οι εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα δείχνουν ότι το 2020, όταν η γεωργική παραγωγή αναμένεται να είναι υπερπαραγωγική, ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα για τον τομέα των τροφίμων σε ορισμένες χώρες λόγω μέτρων της πανδημίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χώρα μας θα έχει μια πλεονεκτική θέση στο παγκόσμιο πρόβλημα εφοδιασμού που αντιμετωπίζουν τα προϊόντα διατροφής. Εάν γίνει αυτό, επιτυγχάνεται βιώσιμη δυναμική».

«Οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν στο έργο θα έχουν σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνικούς χώρους, θα είναι ένας βιότοπος»

Ο Καάν υπενθύμισε ότι το έργο «Έξυπνες Πόλεις Γεωργίας», θα φέρει μαζί του κυρίως στη γεωργία, στη κτηνοτροφία και στις βιομηχανικές γεωργικές περιοχές, ένα μετασχηματισμό μεγάλης κλίμακας στην αγροτική ανάπτυξη. Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας: «το έργο αυτό αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση της αγροτικής ζωής στα πρότυπα της πόλης. Στο μοντέλο που βασίζεται στην υψηλή ευημερία, θα κατασκευαστεί ένας γιγαντιαίος χώρος διαβίωσης όπου θα ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες του πληθυσμού, καθώς και μονοκατοικίες όπου οι κύριοι παραγωγοί και οι άνθρωποι που θα εργαστούν στην παραγωγή μπορούν να ζήσουν με τις οικογένειές τους. Αυτό το περιβάλλον διαβίωσης θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδρύματα υγείας, γεωργικές επαγγελματικές σχολές, καφετέριες, εστιατόρια, κινηματογράφο, θέατρο, πλατεία της πόλης, ένα μικρό εμπορικό κέντρο, κέντρο χειροτεχνίας και τζαμί».

Υπουργός Πακντεμιρλί:  Η εποχή που βιώσαμε έδειξε ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε τη γεωργία πιο στενά

Ο Υπουργός Πακντεμιρλί, ο οποίος μίλησε στη συνάντηση, επεσήμανε ότι η σημασία της εγχώριας παραγωγής στον αγροτικό τομέα έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας: «σε αυτή την εποχή, ενώ τα ράφια παρέμειναν κενά σε πολλές χώρες και οι βασικές ανάγκες δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν, εμείς δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στη χώρα μας. Η εμπειρία μας, μας έχει δείξει την ανάγκη να αγκαλιάσουμε τη γεωργία πολύ πιο στενά».

«Πρέπει να ενισχύσουμε την τεχνολογική υποδομή στη γεωργία και να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα ανταγωνιστεί τον κόσμο»

Ο Υπουργός επεσήμανε «σε αυτό το νέο έργο της Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (MUSIAD)  θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον ίδιο τρόπο και θα μετατρέψουμε τον δυναμισμό στην ύπαιθρο όλοι μαζί με περισσότερη ενέργεια. Η λέξη «έξυπνη» στο έργο της Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (MUSIAD)  είναι πολύ σημαντική καθώς αναφέρεται στη γνώση, την τεχνολογία και την καινοτομία. Σήμερα, όταν η πληροφορία και η τεχνολογία είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, πρέπει να αυξήσουμε τη χρήση της τεχνολογίας και της ψηφιακής πρόσβασης στη γεωργία. Πρέπει να ενισχύσουμε την τεχνολογική υποδομή των γεωργικών μας επιχειρήσεων και να τις φέρουμε σε επίπεδο που να μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου».

Περίοδος ψηφιοποίησης στη γεωργία

Στο Τρίτο Συμβούλιο Γεωργικών Δασών, ο Πακντεμιρλί σημείωσε ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι η «ψηφιοποίηση στη γεωργία» και ότι έχουν ξεκινήσει νέα έργα στο πλαίσιο αυτό. Ο Πακντεμιρλί σημείωσε ότι ο αριθμός των μελών της ψηφιακής γεωργικής αγοράς σε 5,5 μήνες, έφτασε τις 62 χιλιάδες και ο συνολικός κύκλος εργασιών του έφτασε τα 120 εκατομμύρια λίρες.

Ο Πακντεμιρλί, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή «smart» σκουλαρίκια στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ότι χάρη σε αυτό το σκουλαρίκι, το οποίο θα φορεθεί στα αυτιά των βοοειδών, όλες οι δραστηριότητες θα παρακολουθούνται αμέσως. Στο τέλος, ανέφερε ότι το πρώτο ηλεκτρικό τρακτέρ της Τουρκίας είναι επίσης έτοιμο για μαζική παραγωγή.

Πηγή: https://tr.sputniknews.com