Έκτακτη κορωνο-ενίσχυση τουλάχιστον 70 ευρώ/στρέμμα για τους βαμβακοπαραγωγούς ζητά η ΔΟΒ

Την έκτακτη προσωρινή στήριξη των βαμβακοπαραγωγών, από τις επιπτώσεις των καταστροφικών καιρικών συνθηκών και της πανδημίας του COVID-19, με το κατ’ ελάχιστο ποσό των 70 ευρώ/στρέμμα βαμβακοκαλλιέργειας, εξαιρουμένων προφανώς των παραγωγών οι οποίοι τυγχάνουν πλήρους αποζημίωσης λόγω της καταιγίδας «Ιανός» ζητά με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Βασίλης Μάρκου.

Αναλυτικότερα στην επιστολή του ο κ. Μάρκου αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ, σας γνωρίζουμε ότι οι 45.000 βαμβακοπαραγωγοί στη χώρα μας ήρθαν αντιμέτωποι εφέτος με καταστροφικές καιρικές συνθήκες, με την πανδημία του COVID-19 καθώς και με πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας από την προμήθεια των πρώτων υλών, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, μέχρι και την παράδοση του προϊόντος τους, με τιμές κατώτερες του αναμενομένου, δημιουργώντας σημαντική απώλεια στο εισόδημά τους.

  1. Οι αποδόσεις των χωραφιών είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες από πέρυσι, έχοντας καταβάλει υψηλότερα έξοδα και καλλιεργητικές φροντίδες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.
  2. Οι απώλειες εισοδήματος από την πώληση του προϊόντος είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερες από πέρυσι, οφειλόμενες κυρίως στις χαμηλότερες τιμές του Εκκοκκισμένου βάμβακος ως απόρροια της μείωσης της κατανάλωσης διεθνώς, αφού τα καταστήματα είναι κλειστά, ή λειτουργούν με πολλούς περιορισμούς στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η κατάσταση μειωμένης ζήτησης αναμένεται να διαρκέσει έως τα μέσα το 2021 τουλάχιστον.
  3. Το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο τουλάχιστον κατά 10% οφειλόμενο στο κόστος προσαρμογής της προμήθειας, της εργασίας, της συγκομιδής και της διακίνησης του προϊόντος υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις υγείας που απαιτούσε η εφαρμογή των πρωτοκόλλων του Υπ. Υγείας λόγω της πανδημίας. Φυσικά στα ανωτέρω, δεν συμπεριλαμβάνονται τα προβλήματα που προκάλεσε η καταιγίδα «Ιανός», τα οποία σύσσωμο το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ αντιμετωπίζουν, με κατά γενική ομολογία, ικανοποιητικό τρόπο. Τα ανωτέρω οδηγούν σε απώλεια τουλάχιστον του 1/3 του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών της χώρας μας με αντίκτυπο στην μελλοντική παραγωγή, στην επιβίωση των οικογενειών τους, και στην κοινωνική και οικονομική συνοχή των αγροτικών περιφερειών που καλλιεργείται.

Στα πλαίσια αυτά, αιτούμαστε την έκτακτη προσωρινή στήριξη των βαμβακοπαραγωγών, από τις επιπτώσεις των καταστροφικών καιρικών συνθηκών και της πανδημίας του COVID-19, προκειμένου να διασφαλισθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα των βαμβακοπαραγωγών, να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και να βελτιωθεί η οικονομία και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με το κατ’ ελάχιστο ποσό των 70 ευρώ/στρέμμα βαμβακοκαλλιέργειας, εξαιρουμένων προφανώς των παραγωγών οι οποίοι τυγχάνουν πλήρους αποζημίωσης λόγω της καταιγίδας “Ιανός”.

Δεδομένης της ετοιμότητας και αποφασιστικότητας που έχετε επιδείξει εσείς προσωπικά και οι υπηρεσίες σας, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στο δίκαιο και τεκμηριωμένο αίτημά μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για να συνεργαστούμε με όποιο τρόπο εσείς επιλέξετε».

Επιφυλακτικοί οι παραγωγοί

Από την πλευρά τους πάντως αρκετοί παραγωγοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την ανταπόκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρόταση των εκκοκκιστών -έστω και μέσω του de minimis- ενώ δε λείπουν και αυτοί που χαρακτηρίζουν «παραπλανητική» την κίνηση του κ. Μάρκου. «Αςν θέλουν να στηρίξουν το προϊό, ας πληρώσουν οι εκκοκκιστές την πραγματική αξία του ποιοτικού βαμβακιού. Αν θέλει η ΔΟΒ να στηρίξει το προϊόν, ας πληρώσουν οι εκκοκκιστές την πραγματική αξία του ποιοτικού βαμβακιού. Δεν γίνεται όλη η χώρα να έχει 32% απόδοση και 28 ίνα».

Στο μεταξύ, Φαρσαλινοί βαμβακοπαραγωγοί θέτουν θέμα αποζημίωσης και για τον βαμβακόσπορο, ο οποίος καταστράφηκε από τις πλημμύρες του «Ιανού» και τον οποίο βάσει συμβολαίων πωλούν στους εκκοκκιστές, γύρω στα εννιά λεπτά. «Ήταν κι αυτό ένα εισόδημα, το οποίο φέτος δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να πάρουμε. Ας εξετάσει η κυβέρνηση να μας αποζημιώσει μερικώς» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την άνοδο της χρηματιστηριακής τιμής του βαμβακιού (πάνω από στα 70 σεντς), επίσης οι θεσσαλοί παραγωγοί κρατούν μικρό καλάθι. «Πότε οι παραγωγοί κέρδισαν από την άνοδο της χρηματιστηριακής τιμής; Συνήθως αυτή τη συγκυρία, την επικαλούνται οι εκκοκκιστές όταν είναι μειωμένη. Μία η υποχώρηση της τουρκικής λίρας, μία η μείωση της χρηματιστηριακής τιμής, μία κάποια άλλη δικαιολογία, συνεχώς αναζητούν τρόπους να πληρώσουν λιγότερο. Πέρυσι με 64 σεντς πληρωθήκαμε 43 λεπτά. Φέτος με τα 70 σεντς οι περισσότεροι πληρώθηκαν 41 και 42λ. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί εκ των βαμβακοπαραγωγών στο θεσσαλικό κάμπο στράφηκαν στα σιτηρά», αναφέρει παραγωγός.