Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

«Σαν Άλλοτε»: Η γαστρονομική κληρονομιά της Θάσου ζωντανεύει

Χειροποίητα, τοπικά παρασκευασμένα ζυμαρικά γυρίζουν τον χρόνο πίσω και μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία
17/07/2024
5' διάβασμα
san-allote-i-gastronomiki-klironomia-tis-thasou-zontanevei-326528

Η Μάιρα Δάγκλα και ο σύζυγός της, Κωνσταντίνος Κυρίτσογλου, δημιούργησαν το 2018 το εργαστήρι ζυμαρικών «Σαν Άλλοτε», στον Πρίνο Θάσου. Η σχέση με τα παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά προέρχεται από την οικογένεια του Κωνσταντίνου και οι συνταγές από τη γιαγιά του, Σωτηρία.

«Το εργαστήρι μας έγινε με πάρα πολλή αγάπη. Η γιαγιά του Κωνσταντίνου συνήθιζε να φτιάχνει τραχανά και γιουφκάδες για όλη την οικογένεια. Όταν μεγάλωσε και δεν μπορούσε, πλέον, να ζυμώνει, ξεκινήσαμε εμείς, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη για τις ανάγκες της οικογένειας. Στην πορεία, ήρθαν τα κορίτσια μας κι ενώ το πρώτο ήταν καλόφαγο, το δεύτερο δεν έτρωγε τίποτα, οπότε στους τραχανάδες αρχίσαμε να προσθέτουμε τριμμένα λαχανικά, κι έτσι προέκυψαν οι χρωματιστοί τραχανάδες και οι χυλοπίτες με λαχανικά», περιγράφει η Μάιρα.

Διαπιστώνοντας ότι το γευστικό αποτέλεσμα των ζυμαρικών που δημιούργησαν ικανοποιούσε και τους φίλους, στους οποίους τα δώριζαν, σκέφτηκαν το μεράκι να γίνει επάγγελμα, διατηρώντας κατά γράμμα τις συνταγές, γι’ αυτό και ο τραχανάς γίνεται ακόμη στο χέρι, από επιλεγμένα υλικά. Το ζύμωμα γίνεται παραδοσιακά, με κατσικίσιο γάλα και πρόβειο γιαούρτι.

Παράλληλα με την οικογενειακή συνταγή, οι ίδιοι φτιάχνουν τραχανάδες από άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα τη Θράκη. Αν και Αθηναία,
η Μάιρα εντρύφησε στην κουλτούρα όχι μόνο της Θάσου, αλλά και πολλών περιοχών που φημίζονται για τις παραδοσιακές ιδιαίτερες γεύσεις τους.

Έτσι, έμαθε να φτιάχνει τον θρακιώτικο τραχανά με σουσάμι, και μάλιστα προερχόμενο από τον Έβρο, ο οποίος πωλείται σε κατάστημα της Αλεξανδρούπολης.

Ντόπιες πρώτες ύλες

Στόχος τους είναι οι πρώτες ύλες να είναι ντόπιες. Το κατσικίσιο γάλα είναι από τη ΣΕΡΓΑΛ (σ.σ. Σερραϊκή Βιομηχανία Γάλακτος) στις Σέρρες. «Μας άρεσε πολύ, γιατί είναι ιδιαίτερα γευστικά το γάλα και το γιαούρτι και τα επιλέξαμε», τονίζει η Μάιρα. Η ίδια θίγει, επίσης, το ζήτημα της άφιξης των πρώτων υλών στη Θάσο και λέει ότι χρειάζεται να υπάρχει προμηθευτής στο νησί, οπότε τα κριτήρια των πρώτων υλών συνδέονται και με τα μεταφορικά έξοδα.

Κριθαράκι με μελάνι σουπιάς και ντόπιο ούζο

Σχολιάζοντας πως το κοστολόγιο ανεβαίνει λόγω ποιότητας, η Μάιρα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μια μέση οικογένεια δυσκολεύεται να συμπεριλάβει ένα χειροποίητο ζυμαρικό στο καθημερινό μενού, αλλά το επιλέγει στο κυριακάτικο είτε σε κάποιο πιο επίσημο τραπέζι. «Οι γιουφκάδες και οι τραχανάδες κυριαρχούν στα βραδινά των παιδιών στη Θάσο. Επιλέγουν πολλοί για σαλάτα το κοφτό μακαρονάκι με παντζάρι. Επίσης, αρέσει πολύ το κριθαράκι με μελάνι σουπιάς και άρωμα θασίτικου ούζου ‘‘Ίσαλος”, για σαλάτα ή φαγητό με θαλασσινά», τονίζει.

Στην ερώτηση πώς προέκυψε το νέο αυτό προϊόν, η Μάιρα εξηγεί ότι με τον σύζυγό της αναζητούν διαρκώς νέες γεύσεις. Το ζευγάρι έχει διαπιστώσει ότι το μελάνι σουπιάς έχει ζήτηση και τα ξενοδοχεία στη Θάσο το ζητάνε. Εστιατόριο της Θάσου ζήτησε από την ποτοποιία του νησιού ούζο για την παρασκευή τραχανά που θα έσβηνε με ούζο. Ένα άλλο εστιατόριο ζήτησε από το εργαστήρι τους ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς και έτσι εκείνη πρότεινε στον σύζυγό της να προσθέσουν σε μια παρτίδα ούζο. Το αποτέλεσμα τους εντυπωσίασε, καθώς έδεσαν τα αρώματα από το ούζο με αυτά της θάλασσας, που έδωσε το μελάνι. «Ένα πιάτο που ζητάνε πολύ στα εστιατόρια είναι το κριθαρότο. Αποφασίσαμε αντί για ταλιατέλες να φτιάξουμε κριθαράκι με μελάνι σουπιάς και ούζο “Ίσαλος”, το οποίο αγκαλιάστηκε πολύ από τα εστιατόρια και τον κόσμο. Έγινε πρώτο σε πωλήσεις, ενώ μέχρι τώρα ήταν τοπ τα χρωματιστά ζυμαρικά με λαχανικά, χωρίς συντηρητικά και συνθετικά χρώματα», αναφέρει η Μάιρα.

Η Θάσος φημίζεται για το ποιοτικό φαγητό, ειδικά για το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, και μεγάλο μέρος των τουριστών είναι συνειδητοποιημένοι. Έτσι, το «Σαν Άλλοτε» ανταποκρίνεται στις αγαπημένες γεύσεις των πελατών του, είτε εντός είτε εκτός του νησιού. Οι πελάτες τους είναι, κυρίως, στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, πολύ λίγοι στην Αθήνα, ενώ σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ένα εστιατόριο στη Μάνη.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Η Μάιρα και ο Κώστας επιλέγουν γεύσεις που ανεβαίνουν εύκολα και εύλογα στο ράφι και τις προτιμήσεις και το γευστικό αποτέλεσμα οφείλεται στο μεράκι αυτών των δύο ανθρώπων. Ως ανήσυχα πνεύματα, ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια την παρασκευή κατεψυγμένης πίτσας, που κατευθύνεται σε beach bar, ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ του νησιού. Στη σκέψη τους είναι και η παρασκευή πίτας με ντόπια χόρτα και αρωματικά φυτά. Τα βήματά τους ξεκίνησαν σαν… άλλοτε, όμως προσανατολίζονται στο αύριο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: