Το βράδυ η απάντηση του Σπ. Λιβάνου στους σταφιδοπαραγωγούς

Κινήσεις εκτόνωσης των κινητοποιήσεων των αγροτών φαίνεται να αναλαμβάνει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Στη λογική αυτή εντάσσεται η σύσκεψη με τους σταφιδοπαραγωγούς την Τετάρτη 3/11 στις 3 το μεσημέρι όσο και κινήσεις εκτόνωσης της ανόδου των αγροτών από την Κρήτη στην Αθήνα για ζητήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Όπως δήλωσε στη δημοσιογράφο της «ΥΧ» Νικολέτα Τζώρτζη ο Πρόεδρος Ο.Π  Κορινθιακής Σταφίδας Αμαλιάδας Χρήστος Βαλλιανάτος, ο οποίος πήρε μέρος στη σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι σήμερα το βράδυ θα απαντήσει για το αν θα απορροφηθεί η περσινή ποσότητα της σταφίδας ώστε να λυθεί το πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών. 

Αξίζει να τονιστεί ότι πολλοί αγροτικοί φορείς με επιστολή τους δήλωσαν ότι δεν είχαν προσκαλεστεί στη σημερινή σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ.

Η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το σταφιδικό ζήτημα.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μόλις χθες το μεσημέρι, κληθήκαμε τηλεφωνικά από την Υπηρεσία σας, προκειμένου να συμμετάσχουμε σε σύσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο για την αντιμετώπιση του σταφιδικού ζητήματος.

Πλην, όμως, όπως πληροφορηθήκαμε, ακόμη και μέχρι χθες το απόγευμα, κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήσατε με τους κ. Βουλευτές της Κυβερνήσεως από τις σταφιδικές περιοχές, εμείνατε στην αρχική σας θέση να μην επιθυμείτε ακόμη και να εξετάσετε το κοινό αίτημα όλων των Σταφιδικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Πελοποννήσου και των σταφιδοπαραγωγών για την απόσυρση των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας του έτους 2020.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι ήδη σας δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη σημερινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Αγροτικών Συλλόγων που εκφράζουν τους ίδιους τους σταφιδοπαραγωγούς, δυστυχώς μας έγινε γνωστό ότι μόνον ένας εκπρόσωπος των σταφιδοπαραγωγών μπορεί να συμμετέχει στη σύσκεψη, καθώς θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Επιμελητηρίων και οι ιδιώτες έμποροι σταφίδας.

Υπό τα δεδομένα αυτά, είναι προφανές ότι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε αυτή τη σύσκεψη και δεν μπορούν να προσέλθουν σε αυτή, αφού είναι αδιανόητη και βέβαια ατελέσφορη η συζήτηση με εκείνους που κυριολεκτικά υπονόμευσαν την προοπτική του προϊόντος της σταφίδας και το οδήγησαν στην πλήρη καταστροφή, ενώ άλλωστε χωρίς να ληφθεί το μέτρο της απόσυρσης των αποθεμάτων – όπως εξαρχής (από την 31.03.2021) και επανειλημμένα, προφορικά και εγγράφως σας γνωστοποιήσαμε και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε από την ίδια την πραγματικότητα με τιμές παραγωγού που ήδη υποχώρησαν κάτω του ευρώ με περαιτέρω πτωτική τάση – το προϊόν της σταφίδας δεν πρόκειται να διασωθεί και η σταφιδοκαλιέργεια θα οδηγηθεί με βεβαιότητα σε εγκατάλειψη.

Με εκτίμηση

Η συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου

1) Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Π.Ε.Σ., 

2) Γεώργιος Λαζόγιαννης, Πρόεδρος Α.Σ. Μεσσηνίας.

3) Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, Πρόεδρος ΕΑΣ Κιάτου.

4) Κωνσταντίνος Κωστάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας.

5) Χρήστος Βαλλιανάτος, Πρόεδρος Ο.Π  Κορινθιακής Σταφίδας Αμαλιάδας.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Την Τετάρτη 3/11 στις 3 το μεσημέρι έχουν κληθεί εκτάκτως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, σε μία συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Σπήλιο Λιβανό, για το μείζον ζήτημα της Κορινθιακής σταφίδας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνάντηση, δύο ημέρες πριν (Παρασκευή 6/11) τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματίσει οργανώσεις της Ηλείας, της  Αχαΐας, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας, έξω στο υπουργείο για την αδιάθετη σταφίδα και την χαμηλή τιμή του προϊόντος.