Παγκόσμιοι ηγέτες, πράσινες οργανώσεις και λοιποί ενδιαφερόμενοι αντέδρασαν με ένα μείγμα φόβου και ελπίδας στη δημοσίευση της νέας έκθεσης του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση και τα όσα «τρομακτικά» αυτή προμηνύει. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία αποτελεί την πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διαπιστώνει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι «κατηγορηματικά» η αιτία των γρήγορων αλλαγών στο κλίμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκτεταμένες καταστροφές που μας περιμένουν εξαιτίας της επιδείνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής προεδρίας για το κλίμα, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η έκθεση της IPCC, η οποία προειδοποιεί ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε πορεία για να φθάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή γύρω στο 2030, δείχνει ότι «η κλιματική κρίση δεν είναι μόνο εδώ, αλλά γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή».

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος δήλωσε ότι η έκθεση των 3.500 σελίδων αποδεικνύει ότι «δεν είναι αργά για να αναχαιτιστεί το κύμα των επιπτώσεων και να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή». Πάντως, αυτή η γνώμη δεν συνάδει απόλυτα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι κάποιες από τις αλλαγές στο κλίμα της Γης είναι «αναπόφευκτες και μη αναστρέψιμες».

«Τρομακτική προειδοποίηση για το μέλλον μας»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, η κυβέρνηση του οποίου φιλοξενεί μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον Νοέμβριο, χαρακτήρισε «απογοητευτικά» τα ευρήματα της αξιολόγησης. «Ελπίζω ότι η σημερινή έκθεση της IPCC θα λειτουργήσει παγκοσμίως ως καμπανάκι κινδύνου για ανάληψη δράσης τώρα, προτού συναντηθούμε στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής COP26», υπογράμμισε.

Ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων, Μοχάμεντ Νασίντ, δήλωσε ότι το έγγραφο των επιστημόνων του ΟΗE επιβεβαιώνει πως τα ευάλωτα στο κλίμα έθνη «βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης». Ο Σαλίμουλ Χουκ, διευθυντής της περιβαλλοντικής δεξαμενής σκέψης ICCCAD, με έδρα την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, χαρακτήρισε την έκθεση της IPCC ως την «τελευταία προειδοποίηση ότι η φούσκα των κούφιων υποσχέσεων πρόκειται να σκάσει». Όπως είπε, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι χώρες της G20 έπρεπε να επιταχύνουν τις περικοπές των εκπομπών για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομίες τους είναι σύμφωνες με τον στόχο του +1,5 βαθμού Κελσίου. «Είναι αυτοκτονικό και οικονομικά παράλογο να συνεχίζουμε να είμαστε αναβλητικοί», τόνισε ο Χουκ.

Η Ντόροθι Γκερέρο, επικεφαλής της πολιτικής στο Global Justice Now, δήλωσε ότι η έκθεση αποτελεί μια «τρομακτική προειδοποίηση για το μέλλον μας», εάν δεν ληφθούν επειγόντως δραστικά μέτρα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για τα επιστημονικά δεδομένα της κλιματικής κρίσης» είπε, καταγγέλλοντας ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρνούνται να δεχθούν το γεγονός ότι έχει τις ρίζες της στα οικονομικά και στην ιστορία της αποικιακής εκμετάλλευσης».

www.euractiv.com