Εκτός λειτουργίας το Φράγμα Γυρτώνης λόγω κλοπών

Προ δυσάρεστης έκπληξης βρέθηκαν εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ Πηνειού, οι οποίοι μετέβησαν στο φράγμα Γυρτώνης, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις και να δρομολογήσουν τις εργασίες συντήρησης και επαναλειτουργίας του, ενόψει της αρδευτικής περιόδου, καθώς διαπίστωσαν ότι αυτό υπέστη σημαντικές δολιοφθορές, λόγω κλοπής καλωδίων και μηχανολογικού εξοπλισμού που περιείχαν χαλκό.

Εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η εκτίμηση της διοίκησης του ΤΟΕΒ Πηνειού είναι ότι για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη δράση των διαρρηκτών, θα χρειαστούν σημαντικά κονδύλια και αρκετός χρόνος. Τα καλώδια που εκλάπησαν είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα του θυροφράγματος. Με τα σημερινά δεδομένα, η έγκαιρη επαναλειτουργία του φράγματος Γυρτώνης, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων, κατά την κορύφωση του ποτίσματος, φαίνεται αδύνατη, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στους δοκιμαζόμενους -από την κλιματική κρίση- παραγωγούς της περιοχής.

Δυστυχώς δεν συναντάμε για πρώτη φορά την απογοητευτική εικόνα δολιοφθορών του φράγματος. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να αναθέσει επίσημα σε κάποιον φορέα την ευθύνη συντήρησης, διαχείρισης και λειτουργίας του Φράγματος. Τα προηγούμενα χρόνια, και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, την άτυπη αυτή ευθύνη αναλάμβανε ο ΤΟΕΒ Πηνειού, ο οποίος με ίδια κεφάλαια (όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο πρόεδρος Δημ. Τσιουρής) το λειτουργούσε. Φέτος, λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, η διοίκηση αδυνατεί να το κάνει και ανέμενε σχετική οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Το «ορφανό» αυτό έργο δεν φυλάσσεται από κανέναν και αυτό προφανώς το γνώριζαν οι διαρρήκτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική εταιρεία που επρόκειτο να εγκαταστήσει πλωτά φωτοβολταϊκά στο δίκτυο του ΤΟΕΒ, μόλις προχθές τοποθέτησε «security», δίχως να γνωρίζει τι είχε προηγηθεί. Το διαπίστωσε ο ηλεκτρολόγος που έστειλε ο Οργανισμός χθες, με εντολή να ξεκινήσει τις εργασίες συντήρησης του δικτύου.