Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Εκτροφές: Αγγίζουν τα 7 ευρώ οι τιμές στη γαλοπούλα

Προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των εκτροφών η καθετοποίηση
04/12/2023
6' διάβασμα
ektrofes-angizoun-ta-7-evro-oi-times-sti-galopoula-308339

Στην τελική ευθεία για τη σφαγή των πτηνών βρίσκονται οι εκτροφείς γαλοπούλας της χώρας. Σε γενικές γραμμές, ο κλάδος παρουσιάζει μια στασιμότητα στην παραγωγή, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοραστικής του κίνησης εμφανίζεται τις μέρες των Χριστουγέννων. Το υπόλοιπο διάστημα, οι ποσότητες του νωπού προϊόντος που διακινούνται στην αγορά είναι ελάχιστες και οι περισσότερες εισαγόμενες. Αν και συγκαταλέγεται στα κρέατα υψηλής διατροφικής αξίας, οι καταναλωτές δεν το προτιμούν εξαιτίας του υψηλού κόστους αγοράς, στρεφόμενοι για τον λόγο αυτόν στο κοτόπουλο.

Ο Δημοσθένης Κατσίκας, εκτροφέας γαλόπουλων από την Ολυμπία, κάνει λόγο για ένα προϊόν που δεν έχει αναδειχθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. «Ο παραδοσιακός τρόπος εκτροφής της γαλοπούλας δείχνει να κλείνει τον κύκλο του. Στη θέση του, έρχονται καθετοποιημένες μονάδες, ακόμα και με σφαγεία μικρής κλίμακας, ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές και να κερδίσουν μέρος της αγοράς».

Παρουσιάζοντας την κατάσταση στον κλάδο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις που μένουν με απούλητες γαλοπούλες μετά τις γιορτές μπαίνουν μέσα. «Πουλάμε μεσοσταθμικά 6 με 7 ευρώ το κιλό τις ημέρες των γιορτών. Εάν δεν μπορέσουμε να τις πουλήσουμε, η τιμή θα πέσει στα 2 με 3 ευρώ το κιλό ή 10 ευρώ ανά τεμάχιο. Μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή από τους παραγωγούς, διότι έτσι δουλεύουν κάτω από το κόστος παραγωγής». Επιπλέον, ο κ. Κατσίκας επισημαίνει ότι το κόστος των ζωοτροφών είναι μια σημαντική παράμετρος. «Σε πλήρη ανάπτυξη, μία γαλοπούλα θέλει 300 γραμμάρια σιτηρέσιο την ημέρα. Εάν αυτή δεν πουληθεί τις ημέρες των γιορτών, το κόστος θα αυξηθεί υπέρμετρα».

Στροφή στη βιολογική εκτροφή με μειωμένο κόστος

Παρουσιάζοντας μία εναλλακτική πρόταση ώστε να αλλάξει την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσής του, ο κ. Κατσίκας σχεδιάζει να στρέψει το επόμενο διάστημα την κτηνοτροφική του μονάδα στη βιολογική εκτροφή.

«Με αυτή την επιλογή πιστεύω ότι θα διευρύνω περισσότερο το καταναλωτικό μου κοινό, με ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και ξεχωριστό τρόπο παραγωγής. Υπάρχει, όμως, αναγκαιότητα στήριξης από την πολιτεία, έτσι ώστε οι επιλογές αυτές να είναι περισσότερο αποτελεσματικές», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι «η αναγκαιότητα χρήσης των φωτοβολταϊκών και όχι της θέρμανσης με υγραέριο που έχουμε σήμερα μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, όμως αντιμετωπίζουμε προβλήματα και με τη γραφειοκρατία».

Μειωμένες οι γαλοπούλες στη Θεσσαλία λόγω των θεομηνιών

Για αυξημένη ζήτηση της γαλοπούλας στην Κεντρική Ελλάδα κάνει λόγο ο Άγγελος Αξιώτης, πτηνοτρόφος από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι Λάρισας. Ο ίδιος εκτρέφει συνολικά πάνω από 4.000  πτηνά για τις ανάγκες των Χριστουγέννων.

Προκειμένου να μειώσει το κόστος παραγωγής, αξιοποιεί και υποπροϊόντα εργοστασίων φρούτων, για τις ανάγκες διατροφής των πτηνών. «Ξεκινάμε την πάχυνση των νεοσσών από τον Απρίλιο. Εκτός από τις βασικές τροφές του καλαμποκιού και σιτηρών, κάνουμε χρήση μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και άλλων φρούτων που παράγονται στην περιοχή μας, τα οποία όμως δεν έχουν εμπορική αξία. Με αυτόν τον τρόπο μάς δίνεται η δυνατότητα να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα στη μονάδα μας».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών για την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Αξιώτης σημειώνει ότι αυτές κυμαίνονται στα 7 ευρώ, λόγω της έλλειψης του προϊόντος μετά τις πλημμύρες, αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

Εγκατάλειψη της εκτροφής στον Λαγκαδά

Για σημαντικές δυσκολίες στον τομέα της εκτροφής της γαλοπούλας κάνει λόγο ο Κωνσταντίνος Τούραλης, πτηνοτρόφος από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Όπως υποστηρίζει, η ζήτηση του προϊόντος από την πλευρά των καταναλωτών έχει μειωθεί σε σημαντικά μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του κλάδου να στρέφονται αποκλειστικά στην παραγωγή κοτόπουλου, καθότι η ζήτησή του είναι σταθερή.

«Ως οικογένεια, διατηρούσαμε την εκμετάλλευση πάνω από 30 χρόνια, όμως το τελευταίο διάστημα μειώσαμε την παραγωγή λόγω δυσκολιών, όχι μόνο στην εκτροφή, αλλά και στη σφαγή, με αποτέλεσμα τελικά να εγκαταλείψουμε τις γαλοπούλες. Ασχολούμαστε με την παραγωγή κοτόπουλου και ένα μέρος το διακινούμε από το δικό μας πρατήριο. Η τιμή των 9 ευρώ το κιλό για τη γαλοπούλα αυτό το διάστημα είναι πολύ υψηλή και οι καταναλωτές στρέφονται προς το κοτόπουλο ή στην κατεψυγμένη, με χαμηλότερη τιμή».

Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Εμβληματικό σημείο αναφοράς η γαλοπούλα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, οι γαλοπούλες της είναι έτοιμες να «κατακτήσουν» για μία ακόμη χρονιά τους Έλληνες καταναλωτές, έχοντας χτίσει φήμη για τη γεύση και την ποιότητά τους. «Πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ήταν η πρώτη που εισήγαγε μερικές εκατοντάδες γαλοπούλες για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έκτοτε, εξακολουθεί να διατηρεί γαλοπούλες για τους ίδιους λόγους και να τις διαθέτει στην ελληνική αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα πτηνά τρέφονται με σιτηρέσια που περιέχουν λιναρόσπορο, με αποτέλεσμα το κρέας τους να είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ως ευεργετικά για την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των γαλόπουλων –όπως άλλωστε και των υπόλοιπων προϊόντων της σχολής–στηρίζουν το Ετήσιο Πρόγραμμα Υποτροφιών.