Με ελαφρώς μειωμένες εκτάσεις ξεκινάει φέτος το ρύζι

blur-close-up-crops

Πριν από έξι ημέρες μπήκαν στα χωράφια οι ορυζοκαλλιεργητές. Οι εκτάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο θα έχουν μια μικρή απόκλιση προς τα κάτω, εκτιμούν συνεταιριστές, με βάση τις προθέσεις που έχουν εκδηλώσει οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Τσιχήτα, οι εκτάσεις που θα σπαρθούν με ρύζι στην περιοχή θα είναι μειωμένες κατά 7.000-10.000 στρέμματα περίπου, από τις 177.000 πέρσι και 195.000 το 2017. Στα στρέμματα που δεν θα μπει ρύζι θα γίνει, ως επί το πλείστον, αμειψισπορά με βαμβάκι.

Όσον αφορά την κατανομή των στρεμμάτων στις βασικές ποικιλίες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιμτζής, εκτιμά πως η σχέση Japonica-Indica θα παραμείνει συντριπτικά υπέρ των πρώτων, με μικρή αύξηση των στρεμμάτων στα οποία θα σπαρθούν Indica. Η απόφαση της ΕΕ για επαναφορά των δασμών σε εισαγωγές ποικιλιών του συγκεκριμένου τύπου ρυζιού από Μιανμάρ και Καμπότζη για φέτος επί της ουσίας θα ανακόψει την πτωτική πορεία που έχει η καλλιέργεια των Indica και δεν θα ανατρέψει τη σημαντική επικράτηση των ποικιλιών Japonica στις επιλογές των καλλιεργητών.

Καταλυτικά για τις αποφάσεις των παραγωγών επέδρασε το γεγονός ότι τα στοκ που είχαν πραγματοποιήσει οι εισαγωγείς πριν από την επιβολή των δασμών δεν επέτρεψαν να ανέβει η τιμή πάνω από 30-31 λεπτά, τη στιγμή που τα Japonica επέδειξαν καλή εμπορία και οι τιμές έφτασαν μέχρι τα 33 λεπτά για το Ronaldo και ακόμη και 34 λεπτά για τα Luna με τις καλές αποδόσεις. «Πιστεύω ότι τα μακρύσπερμα που κατευθύνονται στην Ευρώπη θα κερδίσουν σιγά-σιγά έδαφος, αλλά όχι δραστικά από φέτος, γιατί οι μεγάλες εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν δημιούργησαν επάρκεια στην αγορά και πίεσαν την τιμή», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β’, Αχιλλέας Καμπούρης, επιβεβαιώνει ότι «δεν βλέπω ιδιαίτερη στροφή, γιατί η τιμή του μεσόσπερμου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με καλό αγοραστικό ενδιαφέρον και με πληρωμή αυθημερόν. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έφυγαν μέχρι και 20.000 τόνοι προς Τουρκία και ακόμη υπάρχει κινητικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει φύγει περισσότερο από το 70% των Japonica και μόνο τα μισά Indica». Ο ίδιος εκτιμά πως οι αναλογίες θα διαμορφωθούν φέτος με 70% των στρεμμάτων Japonica, 20% Indica και 8%-10% Καρολίνα.

Κυνηγούν τα 35 λεπτά στην Καρολίνα οι μεταποιητές

Στο μεταξύ, οι ορυζοβιομήχανοι, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ποσότητες εγχώριας Καρολίνας, η καλλιέργεια της οποίας πέρσι είχε περιοριστεί σημαντικά, λόγω των αποτρεπτικών πολύ χαμηλών τιμών που έδιναν οι μεταποιητές, με αποτέλεσμα η μικρή προσφορά να έχει εκτινάξει τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό την τιμή της, προσφέρουν φέτος 35 λεπτά κατώτατη τιμή με συμβολαιακές συμφωνίες.

Στην πρόταση αυτή ανταποκρίνεται θετικά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλάστρας Β’ και ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Αχιλλέα Καμπούρη, παραγωγοί προσχωρούν στη συμφωνία. Ο ίδιος εκτιμά πως αυτό, σε συνδυασμό με τη φετινή καλή τιμή, θα ενθαρρύνει την καλλιέργεια της ποικιλίας που μπορεί να φτάσει το 8%-10% του συνόλου των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων από 5% που ήταν πέρσι στην περιοχή. Και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, μιλώντας στην «ΥΧ», σχολίασε πως «μια τιμή 35 λεπτών στην Καρολίνα είναι αξιοπρεπέστατη. Οι ορυζόμυλοι ζητούν 10.000 τόνους. Αυτό ισοδυναμεί με 12.000-13.000 στρέμματα. Κατά πόσο θα βρουν ανταπόκριση μένει να το δούμε στην πράξη».

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιμτζής. «Έτσι όπως θέλουν να το κάνουν οι ορυζόμυλοι, πιστεύω ότι δεν συμφέρει τους παραγωγούς να κάνουν συμβόλαια. Δηλαδή, προτείνουν χαμηλότερη τιμή 35 λεπτά. Προσωπικά, θα προτιμούσα να δώσουν χαμηλότερη τιμή και να τα αγοράσουν όλα μέσα στα αλώνια. Δεσμεύουν τον παραγωγό ή τον συνεταιρισμό να τα αποθηκεύσει και να τους δίνει κάθε μήνα το 10%. Με αυτήν τη λογική, αν βγάλω 100 τόνους ρύζι και δίνω κάθε μήνα από 10 τόνους, σε 10 μήνες να τελειώσει όλη η ποσότητά μου.

Πώς θα ανέβει έτσι το 35 να πάει στο 37 ή στο 40; Επομένως, δεν έχει νόημα να δίνω το 10%. Άρα, με αυτήν τη λογική, καθηλώνεται στα 35 λεπτά, γιατί δεν θα δημιουργηθεί η μεγάλη ζήτηση που αυξάνει τις τιμές, αφού θα υπάρχει ροή. Αν τους συντηρούμε κάθε μήνα από 10%, δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβει η τιμή. Ας το πάρουν όλο μέσα στα αλώνια και να δώσουν 35 λεπτά. Εγώ απάντησα στην προσέγγιση των ορυζοβιομηχάνων πως, αν θέλουν τέτοιους όρους, θα πρέπει να απευθυνθούν απευθείας στους παραγωγούς. Δεν κάνουμε ως συνεταιρισμός».

«Με βαριά καρδιά» στη Λαμία

ΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ άφησε η τελευταία σεζόν στους ορυζοκαλλιεργητές της Φθιώτιδας, όπου καλλιεργούνται περίπου 12.000 στρέμματα, πρωτίστως με Ronaldo και δευτερευόντως με Καρολίνα. Σύμφωνα με τον ορυζοκαλλιεργητή Γιώργο Τσίγκα, από την Ανθήλη, οι μεγαλύτερες ποσότητες έφυγαν στα 25 λεπτά και μόνο μικρές ποσότητες έπιασαν τα 35 ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες από παραγωγούς που είχαν τη δυνατότητα να κρατήσουν την παραγωγή. Ο ίδιος αναφέρει ότι «οι ζώνες βγαίνουν από τον ΤΟΕΒ και θέλει-δεν θέλει ο παραγωγός παίρνει τα ίδια στρέμματα. Μέσα στη ζώνη του ρυζιού δεν μπορεί να βάλει κανείς άλλη καλλιέργεια, γιατί το καλοκαίρι θέλει νερά. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις βαμβάκι. Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα οι παραγωγοί επεδίωκαν να βάλουν ρύζι, γιατί έπαιρνε καλή τιμή. Τώρα τα βάζουν αναγκαστικά και δεδομένου ότι δεν έχουν κάποια καλύτερη εναλλακτική».