Ρύζι: Κερδίζει στρέμματα η καλλιέργεια με στροφή στα μακρύσπερμα

Προβληματισμός για τις αρδευτικές ανάγκες
19/06/2024
7' διάβασμα
ryzi-kerdizei-stremmata-i-kalliergeia-me-strofi-sta-makrysperma-324083

Με τις τελευταίες σπορές στα εναπομείναντα εδαφοτεμάχια ολοκληρώνεται η συλλογή του ρυζιού για την τρέχουσα περίοδο. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνουν να είναι αισθητά αυξημένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο λόγω των καλύτερων τιμών στην αγορά.

Δύο, όμως, είναι τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους ορυζοπαραγωγούς: Η διαχείριση του νερού, αλλά και αυτή των ζιζανίων. Με τη μείωση των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την καταπολέμησή τους, τα περιθώρια στενεύουν ακόμα περισσότερο. Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός της επιλογής των ποικιλιών συγκριτικά με πέρσι.

Όπως μας ενημερώνει ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του Α΄Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, η διαδικασία της σποράς στην περιοχή του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. «Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και ειδικότερα για τη Χαλάστρα έχουμε μία αύξηση από 10% έως 15%. Οι καλύτερες τιμές, που απολαμβάνουν οι παραγωγοί αυτή την περίοδο, ενισχύουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον και για αυτόν τον λόγο έχουμε αύξηση της καλλιέργειας».

Εστιάζοντας στις ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν, ο κ. Γκαντζάρας κάνει λόγο για στροφή προς τα μακρύσπερμα ρύζια, τα οποία είναι αυξημένα κατά 40%, εξαιτίας της ζήτησης από την αγορά. «Οι διεθνείς αγορές, μετά τις ανακατατάξεις και τα γεγονότα που έχουμε στον πλανήτη, επηρέασαν σημαντικά και την καλλιέργεια του ρυζιού. Τα μακρύσπερμα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση και για τον λόγο αυτόν έχουμε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η ποικιλία Καρολίνα δείχνει να παραμένει σταθερή, ωστόσο υπάρχει ένας μικρός προβληματισμός σε ό,τι αφορά τα τύπου Ρονάλντο», σημειώνει.

Αναφερόμενος στα αποθέματα του ρυζιού στις αποθήκες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ελάχιστα και η νέα εμπορική περίοδος παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον. Παρακολουθώντας τη νέα καλλιεργητική σεζόν, δείχνει να είναι προβληματισμένος από τις καιρικές συνθήκες, έτσι όπως αυτές προβλέπεται να εξελιχθούν το επόμενο διάστημα και ειδικότερα στα αποθέματα του νερού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. «Ο Αξιός έχει μειώσει τη ροή του νερού και υπάρχει κίνδυνος να μην καλύψουμε στο σύνολό τους τις απαιτήσεις άρδευσης των καλλιεργειών μας», επισημαίνει.

Σημαντικό, επίσης, για τον ίδιο είναι και το θέμα της καταπολέμησης των ζιζανίων. «Οι δραστικές ουσίες των ζιζανιοκτόνων, που χρησιμοποιούσαμε μέχρι και σήμερα, έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Για τον λόγο αυτόν, δεν έχουμε πολλές εναλλακτικές επιλογές, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε στην αντιμετώπιση των ζιζανίων», τονίζει
ο κ. Γκαντζάρας.

Αναφερόμενος στον έλεγχο των ζιζανίων με τη μέθοδο της ψευδοσποράς, ο ίδιος εξηγεί ότι «είναι μια διαδικασία η οποία έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 60% με 70%, όμως δεν στηρίζεται πλέον από τα οικολογικά προγράμματα και αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις οργανώσεις των ορυζοπαραγωγών». Κλείνοντας, στέκεται και στα προγράμματα των επενδύσεων του συνεταιρισμού, λέγοντας ότι ολοκληρώνεται επένδυση ύψους 3.000.000 ευρώ στα μέσα Σεπτεμβρίου και ο συνεταιρισμός θα έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους για τη συγκέντρωση του ρυζιού. «Με τα τέσσερα καινούργια σιλό θα έχουμε τη δυνατότητα να συγκεντρώνουμε πάνω από 40.000 τόνους. Επίσης, με το σύγχρονο ξηραντήριο θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα το προϊόν μας, όπως επίσης και με τις δυνατότητες του τυποποιητηρίου συσκευασίας του ρυζιού, με σύγχρονες συσκευασίες.

Ορατός ο κίνδυνος της λειψυδρίας στη Λαμία

Σημαντικό είναι το ρίσκο που διατρέχουν οι ορυζοπαραγωγοί της Ανθίλης και της Ροδίτσας για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, εξαιτίας των μειωμένων ποσοτήτων νερού. Σύμφωνα με τον ορυζοπαραγωγό Γιώργο Τσίγκα από την Ανθίλη Φθιώτιδας, τα αποθέματα νερού στην κοιλάδα του Σπερχειού δείχνουν να είναι δραστικά μειωμένα και υπάρχει κίνδυνος τα φυτά να αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα. «Αν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έχουμε βροχοπτώσεις, ο Σπερχειός δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ορυζώνων, που είναι μεγάλες», προειδοποιεί. Ο ίδιος αναφέρει, επίσης, ότι στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 12.000 στρέμματα. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «αν δεν γίνει σωστή διαχείριση του νερού καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειές μας».

Η μηδική κάλυψε εκτάσεις των ορυζώνων στις Σέρρες

Οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής, έτσι όπως διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των παραγωγών στην καλλιέργεια της μηδικής. Την εικόνα αυτή μας περιγράφει η Αθανασία Φραγκάλα από το Ροδολίβο Σερρών, υποστηρίζοντας ότι η καλλιέργεια του ρυζιού στην περιοχή έχει ατονήσει από τα προηγούμενα χρόνια και οι παραγωγοί έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες και κυρίως προς τη μηδική.

Πλέον, ωστόσο, αρχίζει να διαφαίνεται φως στο τούνελ. «Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των τιμών του ρυζιού αρχίζουν να αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον των παραγωγών, όμως θέλει μεγάλη προσπάθεια από όλους μας ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε το ρύζι και να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί», τονίζει η κα Φραγκάλα.

Χρήστος Τσιχήτας:
«Καλλιέργεια με παρόν και μέλλον»

Ένθερμος υποστηρικτής της καλλιέργειας ρυζιού δείχνει να είναι ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης. «Η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο δείχνει ότι οι ορυζοπαραγωγοί εμπιστεύονται το προϊόν τους και για τον λόγο αυτόν προσπαθούν να το στηρίξουν. Απαιτείται, όμως, συλλογική προσπάθεια, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στην παραγωγή και στην εμπορία του προϊόντος μας», σημειώνει.

Αναφερόμενος στο θέμα του νερού, ο ίδιος δηλώνει ότι υπάρχει ένα ερώτημα ως προς την κάλυψη των αναγκών της παραγωγής για τη νέα περίοδο και για τον λόγο αυτόν «θα πρέπει η διαχείριση των καλλιεργειών, αλλά και του νερού να γίνονται με ορθολογικό τρόπο».

«Οι δραστικές ουσίες των ζιζανιοκτόνων, που χρησιμοποιούσαμε μέχρι και σήμερα, έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό», τονίζει ο πρόεδρος του Α΄Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Χρήστος Γκαντζάρας, εξηγώντας ότι «για τον λόγο αυτόν δεν έχουμε πολλές εναλλακτικές επιλογές, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε
στην αντιμετώπιση των ζιζανίων».