Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 πιάνει δουλειά με την κάνναβη στον κάμπο η Biomecan

Η καλλιέργεια θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και τελικό προϊόν, δηλαδή έλαιο βιομηχανικής κάνναβης, θα έχουμε στο τελευταίο τρίμηνο του 2019

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η καλλιέργεια βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης στον Νομό Λάρισας κάτω από την «ομπρέλα» της Biomecan AE, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους η εταιρεία υπολογίζει να έχει στα χέρια της τις πρώτες παρτίδες με τα τελικά προϊόντα (έλαιο και αποξηραμένα άνθη), τα οποία, σε πρώτη φάση, θα διοχετευτούν στο εξωτερικό.

Όπως λέει στην «ΥΧ» η Μαρία Κουμαριανού, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Biomecan, που συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, η συνολική επένδυση για το πρότζεκτ ανέρχεται συνολικά σε 20 εκατ. ευρώ και πρόκειται για ίδια κεφάλαια της αγγλικής εταιρείας, που κατέχει την πλειοψηφία στο μετοχικό σχήμα. Σε αυτό συμμετέχουν, επίσης, και Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού.

«Έχει δημιουργηθεί μια εγκατάσταση σε ένα οικόπεδο 11 στρεμμάτων, όπου θα πραγματοποιηθούν η καλλιέργεια και η επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης. Υπάρχει επίσης και μια ανεξάρτητη εγκατάσταση όπου θα εκτελούνται οι διαδικασίες επεξεργασίας της βιομηχανικής», εξηγεί στην «ΥΧ» η επικεφαλής της εταιρείας που ήταν η πρώτη που έλαβε άδεια στο πλαίσιο του νόμου 4523/2018. «Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θεωρούμε ότι θα έχουμε λάβει και την έγκριση λειτουργίας, ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια», προσθέτει.

Συμβάσεις με αγρότες

Για τη βιομηχανική κάνναβη, η Biomecan έχει συμβληθεί με επιλεγμένους αγρότες σε μια συνολική έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων στον νομό. «Η καλλιέργεια θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τελικό προϊόν, δηλαδή έλαιο βιομηχανικής κάνναβης, θα έχουμε στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε μια ποσότητα της τάξης των 5-6 τόνων», σημειώνει η κα Κουμαριανού.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους αναμένεται, επίσης, να έχει παραχθεί και περίπου ένας τόνος αποξηραμένου ανθού φαρμακευτικής κάνναβης. Σημειωτέον εδώ ότι, βάσει νόμου, η εταιρεία οφείλει να καλλιεργεί και να μεταποιεί τη φαρμακευτική κάνναβη στις ίδιες εγκαταστάσεις με ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων, απαιτούνται περίφραξη τριών μέτρων, 24ωρη φύλαξη κ.λπ.

Σύμφωνα με την κα Κουμαριανού, μέσα στο 2019 το εγχείρημα θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας, συνυπολογίζοντας και τους αγρότες που θα απασχοληθούν στην καλλιέργεια.