Ελαιοκράμβη: Με προίκα το ρεκόρ εκτάσεων ξεκινούν φέτος οι σπορές

Mε αφετηρία το ορόσημο των 200.000 στρεμμάτων θα ξεκινήσουν, μέσα στις επόμενες μέρες, να μπαίνουν στα χωράφια οι παραγωγοί ελαιοκράμβης, μετά από μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών.

Στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα στοιχεία δείχνουν μια στασιμότητα, η καλλιεργητική τάση είναι ανοδική, με τη Θεσσαλία να έχει πλαισιώσει τη Μακεδονία και χρόνο με τον χρόνο να προσθέτει στρέμματα. Σύμφωνα με το ΟΣΔΕ, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη χώρα μας ανήλθαν σε 216.000 στρέμματα, φτάνοντας σχεδόν σε διπλασιασμό από τα 122.655 στρέμματα της προηγούμενης χρονιάς. Καθοριστικός παράγοντας για να «περπατήσουν» οι σπορές και φέτος, θα είναι, όπως πάντα, ο σωστός προγραμματισμός και η κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους, με σύμμαχο τις βροχοπτώσεις.

Δέλεαρ το 40άρι, εφικτές οι υψηλές αποδόσεις

Με τις εκκαθαρίσεις που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο, οι παραγωγοί πληρώθηκαν την ελαιοκράμβη στα 40 λεπτά το κιλό. Στα συν, καταγράφεται και το βατό καλλιεργητικό κόστος που βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με το σκληρό σιτάρι. «Φέτος, παρόλο που ο πήχης ήταν πιο χαμηλά σε σχέση με άλλες χρονιές, ο στόχος ήταν να περάσουμε τα 300 κιλά.

Τελικά, σε ορισμένες εκτάσεις ξεπεράσαμε τα 400 κιλά, οπότε μιλάμε για μια αρκετά επιτυχημένη χρονιά», δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός από τον Αλμυρό Μαγνησίας, Χρήστος Ρομφαίας. Ο Κώστας Παπαδόπουλος, από τον Παλαμά Καρδίτσας, μας είπε: «Παρά το γεγονός ότι μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, σε ξηρικά εδάφη έπιασα 250 κιλά/στρέμμα. Δεδομένης και της τιμής, είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Λογικά θα βάλω και φέτος, σε περίπου δέκα ημέρες ελπίζω να μπω για τη σπορά».

Εν τω μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι πωλήσεις των υβριδίων ελαιοκράμβης, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος σπόρων Βορείου Ελλάδος, της «ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ», γεωπόνος Σάββας Ενεπέκογλου: «Οι πωλήσεις των σπόρων μας προχωράνε με ταχείς ρυθμούς, ξεκινώντας από τους παραγωγούς που σταθερά επιλέγουν την καλλιέργεια. Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον των παραγωγών για να σπείρουν και φέτος ελαιοκράμβη».

Βροχές και καλός σπόρος για το φύτρωμα

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους γεωπόνους που μίλησαν στην «ΥΧ» για την καλλιέργεια. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και Marketing and Development Manager της «CORTEVA AGRISCIENCE HELLAS», Γιώργος Ζανάκης, «είναι πολύ σημαντικό, να υπάρξουν οι απαραίτητες βροχοπτώσεις για την ανάπτυξη του φυτού. Κατά το παρελθόν, έχουμε δει σπορές να αποτυγχάνουν λόγω του γεγονότος ότι έβρεξε στην αρχή και μετά υπήρξε ανομβρία για αρκετές ημέρες. Εκτιμούμε ότι τη νέα χρονιά η ελαιοκράμβη θα διατηρήσει τη δυναμική της, παρά το γεγονός ότι το σιτάρι πήγε καλά μετά από αρκετά χρόνια». Ερωτώμενος ποιο είναι το κατάλληλο διάστημα για τη σπορά, ο ίδιος ανέφερε ότι «βάσει των όσων αναφέραμε πιο πάνω, είναι η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και ο Οκτώβριος».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος σπόρων Βορείου Ελλάδος της «ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ», Σάββας Ενεπέκογλου, μας είπε: «Μέχρι στιγμής, ο καιρός αποτελεί εμπόδιο, ωστόσο, θα είναι καθοριστικό να βρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο, για να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες προετοιμασίες των χωραφιών και να πραγματοποιηθεί η σπορά».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις των υβριδίων ελαιοκράμβης, ο ίδιος σημείωσε: «Είμαστε η μοναδική εταιρεία που προσφέρει πέντε υβρίδια τεχνολογίας Clearfield, που σημαίνει τις περισσότερες στοχευμένες λύσεις για κάθε τύπο χωραφιού, με το πλεονέκτημα ότι ο παραγωγός μπορεί να το συνδυάσει με τη δραστική ουσία Imazamox για αποτελεσματική ζιζανιοκτονία. Να πούμε, επίσης, ότι διαθέτουμε το Phoenix™, ίσως το πιο εμπορικό και παραγωγικό υβρίδιο της αγοράς, ενώ είμαστε η μόνη εταιρεία που διαθέτει στο εμπόριο σπόρο ανθεκτικό στο παράσιτο της οροβάγχης (ΤEMPTATION)».

Κατά τον κ. Ζανάκη, το στοίχημα για την καλλιέργεια είναι η σταθεροποίησή της σε υψηλά επίπεδα, καθώς από χρονιά σε χρονιά έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διακυμάνσεις στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Το θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολύ καλά υβρίδια που έχουν βοηθήσει την ελαιοκράμβη να εδραιωθεί. Ως εταιρεία έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή τεχνολογία επένδυσης των σπόρων με την τεχνολογία LumiGen™.

Χάρη στη συγκεκριμένη τεχνολογία, τα αποτελέσματα στο φύτρωμα είναι πολύ καλά, ενώ παράλληλα το φυτό προστατεύεται από ασθένειες και εχθρούς». Όπως τόνισε ο κ. Ζανάκης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα εξελιγμένα υβρίδια της Corteva Agriscience™ «συνεργάζονται» καλά με ζιζανιοκτόνα τύπου Pulsar, στοιχείο πολύ σημαντικό για μια καλή παραγωγή.

Σε καθοδική πορεία η παραγωγή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας του JRC της ΕΕ, τον περσινό χειμώνα οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη Βόρεια Ευρώπη οδήγησαν σε αυξημένες προσβολές από έντομα, ενώ και η άνοιξη που ακολούθησε ενέτεινε, λόγω ανομβρίας, τις επιπτώσεις στα φυτά. Για το 2020/21, η παραγωγή ελαιοκράμβης στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει τους 15,4 εκατομμύρια τόνους, κινούμενη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και το 2019/2020 το πρόσημο ήταν επίσης αρνητικό.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020