Ελαιοκράμβη: Η ανομβρία άλλαξε τον προγραμματισμό της σποράς
Μειωμένες, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, δείχνουν να είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ελαιοκράμβης για τη φετινή χρονιά. Η ανομβρία του φθινοπώρου επηρέασε σημαντικά την προετοιμασία των χωραφιών, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να αλλάξουν τον αρχικό σχεδιασμό τους.
Συνήθως, η σπορά ξεκινά στα μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται προς τα τέλη Οκτωβρίου, εφόσον υπάρχει η σχετική υγρασία στο έδαφος. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα είναι επίφοβο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που συνήθως επικρατούν, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ανάπτυξη των φυτών και για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί αποφεύγουν τις όψιμες σπορές. Δυστυχώς, όμως, ακόμη και αυτή την περίοδο, οι βροχές δεν ήρθαν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν ξεκινήσει ούτε τα οργώματα.
Το ενδιαφέρον των καλλιεργητών για την ελαιοκράμβη ήταν μεγάλο από τις αρχές του φθινοπώρου, σύμφωνα με τον Δημοσθένη Κατσή, γεωπόνο από τους Σοφάδες Καρδίτσας. «Η τιμή του προϊόντος είναι συγκριτικά μεγαλύτερη από αυτήν των σιτηρών. Με μια μέση απόδοση στα 200 κιλά το στρέμμα σε σύγκριση με τα 300 των σιτηρών, καταλαβαίνουμε αμέσως ποια καλλιέργεια θα επιλέξει ο παραγωγός», αναφέρει ο κ. Κατσής.
Το ενδιαφέρον των καλλιεργητών για την ελαιοκράμβη ήταν μεγάλο από τις αρχές του φθινοπώρουΔημοσθένης Κατσής, γεωπόνος από τους Σοφάδες Καρδίτσας
Ο ίδιος συνεργάζεται με παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν πάνω από 40.000 στρέμματα ελαιοκράμβης, ειδικά στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα. Όμως, για την τρέχουσα περίοδο, φαίνεται αρκετά προβληματισμένος, καθώς «λόγω της ανομβρίας, οι παραγωγοί δείχνουν να είναι διστακτικοί για τη σπορά της ελαιοκράμβης. Ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει ξεκινήσει καν τα οργώματα ακόμα. Είχαμε προγραμματίσει σχεδόν διπλάσιες εκτάσεις από την περσινή περίοδο, αλλά πολλοί παραγωγοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Αν τις επόμενες ημέρες δεν έχουμε βροχοπτώσεις, θα είναι μεγάλο το ρίσκο για τις όψιμες σπορές», καταλήγει ο κ. Κατσής.
Επιστροφές σπόρων
Για μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις κάνει λόγο και ο Δημήτρης Τσαρτσάλης, γεωπόνος από τον Δομοκό. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, σημαντικός αριθμός παραγωγών επιστρέφει τους σπόρους που είχαν παραγγείλει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια απογοήτευση για την εξέλιξη της παραγωγής.
«Παραγωγοί, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών τους, προετοίμασαν τα χωράφια και, ήδη, έχουν ολοκληρώσει τη σπορά. Τα κτήματα στα οποία δεν υπήρχε η δυνατότητα άρδευσης δεν έχουν σπαρθεί και, για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί επιστρέφουν τους σπόρους». Κλείνοντας, ο κ. Τσαρτσάλης εκτιμά ότι «εάν δεν βρέξει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ο κύκλος σποράς της ελαιοκράμβης για τη φετινή περίοδο θα κλείσει με σημαντικά μειωμένο αριθμό χωραφιών».
Διπλασιάστηκαν οι καλλιεργητικές φροντίδες
Η δυσκολία κατεργασίας του εδάφους για την προετοιμασία της σποράς ήταν για τον παραγωγό Λουκά Αγγέλη από την Αμφίκλεια ένα σημαντικό ζήτημα. «Από τα 150 στρέμματα που είχα προγραμματίσει να σπείρω την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, με δυσκολία κατάφερα τα 100 και, όπως βλέπω, για την επόμενη περίοδο, θα μείνω με αυτά. Τα ποτίσματα που είχα κάνει για να προετοιμάσω το έδαφος, όπως επίσης και ο διπλασιασμός των περασμάτων με μηχανικά μέσα πριν από τη σπορά, έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής και δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η χρονιά», υπογραμμίζει. Δηλώνει, επίσης, ότι «από τα ποτίσματα έχουν αυξηθεί και τα χόρτα, ενώ το νερό και οι ανεβασμένες θερμοκρασίες βοήθησαν σημαντικά και τα ζιζάνια, με αποτέλεσμα να θέλουν καταπολέμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Ελάχιστα τα σπαρμένα χωράφια στην Πλαγιά Κιλκίς
Η ανομβρία που βιώνουν εδώ και μήνες πολλοί παραγωγοί του Κιλκίς μεταφράζεται άμεσα και σε αποχώρηση από τους αρχικούς σχεδιασμούς των φθινοπωρινών καλλιεργειών. Για τον Παντελή Μαυρίδη, παραγωγό αροτραίων καλλιεργειών από την Πλαγιά Κιλκίς, ο χρόνος δείχνει να στενεύει.
«Ελάχιστοι ήταν οι παραγωγοί που έσπειραν τα χωράφια τους για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Είναι μεγάλο το ρίσκο να ξεκινήσουμε τη σπορά σε χωράφια, τα οποία δύσκολα κατεργάζονται αυτή την περίοδο. Το πρόβλημα αυτό δεν το συναντάμε μόνο στην ελαιοκράμβη, αλλά θα το έχουμε μπροστά μας ακόμη και για τα σιτηρά», δηλώνει στην «ΥΧ».
Κρίσιμες οι βροχοπτώσεις των επόμενων ημερών
Με πάνω από 250 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με ελαιοκράμβη τα προηγούμενα χρόνια, ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός από την Τιθορέα Λοκρίδας, προγραμμάτιζε την παραγωγή του αυτή την περίοδο.
Όπως ο ίδιος μας ενημερώνει, έχει σπείρει μόνο τα 70 στρέμματα και αυτά μετά από ποτίσματα, ώστε να γίνει καλύτερα η κατεργασία του εδάφους. «Αν το επόμενο διάστημα δεν βρέξει και ξεπεράσουμε τα μέσα του Νοέμβρη, είναι δύσκολο να ρισκάρουμε μια σπορά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την καλλιέργεια και υπάρχει περίπτωση να μην πάρουμε καθόλου παραγωγή», εξηγεί.
Καμιά προετοιμασία για τη σπορά στην Αν. Μακεδονία – Θράκη
Αυξημένο καταγράφεται το ενδιαφέρον για πολλούς παραγωγούς της Ξάνθης και του Έβρου στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης για την τρέχουσα περίοδο, όπως υποστηρίζει ο Παναγιώτης Σακελλαρίου, έμπορος σπόρων από την Πόρπη Κομοτηνής.
Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανομβρία, που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές, επηρέασε σημαντικά τις τελικές επιλογές των παραγωγών, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμματισμένων εκτάσεων να μην έχει γίνει η σπορά, όταν άλλες χρονιές τέλη Σεπτεμβρίου είχε ξεκινήσει η καλλιέργεια».