Ελαιοκράμβη: Χαμηλώνουν οι προσδοκίες, δεν έκανε το χατίρι ο καιρός στους παραγωγούς

elaiokrambi-kalliergeia

«Το 80% των χωραφιών δεν έχουν φυτρώσει ή έχουν προβλήματα με το φύτρωμα»

Χαμηλώνουν όπως φαίνεται οι φετινές προσδοκίες για την ελαιοκράμβη καθώς σε πολλές περιοχές οι κρίσιμες για την προετοιμασία της καλλιέργειας βροχές μέσα στον Σεπτέμβρη δεν ήρθαν. Σε αρκετές περιοχές, η σπορά έχει πάει πίσω λόγω της απουσίας των βροχών, αλλά τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει. Παρόλο που αρκετοί είχαν δει μια λύση στη στασιμότητα που επικρατεί στο σιτάρι (κάτι που επιβεβαίωνε και το φετινό ΟΣΔΕ), φαίνεται ότι η αναμονή λόγω έλλειψης βροχών ανακόπτει τις προθέσεις αρκετών να σπείρουν ελαιοκράμβη. Στα ποτιστικά χωράφια τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα, καθώς κατά τα λοιπά ο καιρός βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού.

Προβληματισμός στον Βορρά από την έλλειψη βροχών

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος στο Ροδολίβος Σερρών, Θοδωρής Τζίμος, «δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν έχει βρέξει καθόλου. Ό,τι ήταν να σπαρθεί, σπάρθηκε. Ήταν να μπουν όντως περισσότερα στρέμματα, αλλά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία υπάρχει πρόβλημα, επειδή δεν έβρεξε. Το 80% των χωραφιών δεν έχουν φυτρώσει ή έχουν προβλήματα με το φύτρωμα».

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ της ΠΕ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσονίδης, ανέφερε: «Επειδή υπάρχει μεγάλη ξηρασία, οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες στο χωράφι τους. Πάντως, λόγω της αμειψισποράς, θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά στα στρέμματα. Μοιρασμένη δείχνει η εικόνα και στη Δυτική Μακεδονία, όπου η καλλιέργεια έχει επεκταθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως μας ανέφερε ο γεωπόνος Γιώργος Τρύφων, «πέρσι μπήκαν περισσότερα στρέμματα αλλά πολλά δεν αλωνίστηκαν. Φέτος, όσα έχουν φυτρώσει δείχνουν ότι θα φτάσουν το αλώνισμα με καλές αποδόσεις. Στην Πτολεμαΐδα για παράδειγμα, είναι σπαρμένα γύρω στα 15.000 στρέμματα, που σε μεγάλο βαθμό πάνε καλά. Ο κόσμος ρίσκαρε που έσπειρε, αλλά φαίνεται να του βγαίνει το ρίσκο μέχρι στιγμής. Στην Κοζάνη εκτιμώ ότι η περσινή κακή χρονιά δεν βοήθησε ώστε να μπουν περισσότερα στρέμματα, ίσως είναι και μειωμένα σε σχέση με πέρσι. Πάντως είναι μια δύσκολη καλλιέργεια. Επίσης, φέτος βλέπουμε εχθρούς που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια». Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χρηστίδης, γεωπόνος από την Πτολεμαΐδα, μας είπε ότι «λόγω έλλειψης βροχών υπάρχουν αρκετά ξηρικά χωράφια που παρατηρήσαμε να έχουν πρόβλημα στο φύτρωμα. Στην Κοζάνη, για παράδειγμα, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ξηρικά χωράφια με φύτρωμα στο 50%. Εκεί τα φυτά μπορεί να πάνε και για ζωοτροφή».

Ανάμεικτη η εικόνα από τον κάμπο και κάτω

«Έχουμε πάει πίσω στις σπορές, λόγω του ότι σε αρκετές περιοχές δεν έχει βρέξει. Έχει σπαρθεί περίπου το 50% από το σύνολο των χωραφιών και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του καιρού», δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του θεσσαλικού συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος.

Ανάμεικτη είναι η εικόνα στη Μαγνησία, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του γεωπονικού συλλόγου της περιοχής, Θανάσης Κούντριας. «Οι σπορές έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, ακριβώς επειδή μέσα στον Σεπτέμβριο δεν είχε βρέξει. Οι περισσότεροι έσπειραν αρχές Οκτωβρίου. Όσοι μπορούσαν να ποτίσουν πάνε καλά, στα ξηρικά χωράφια όμως τα πράγματα είναι μέτρια. Ο ζεστός καιρός πάντως βοηθά την ανάπτυξη του φυτού, αυτό το διάστημα θα ξεκινήσει η ζιζανιοκτονία. Όταν ο καιρός θα ψυχράνει θα πρέπει να βρει το φυτό στα 6-8 φύλλα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα από τις χαμηλές θερμοκρασίες».

Ευχαριστημένος δηλώνει από την πρώτη του απόπειρα να καλλιεργήσει ελαιοκράμβη ο παραγωγός από το Δομοκό Φθιώτιδας, Γιάννης Μπαλκούρας: «Έβαλα φέτος 50 στρέμματα και προς το παρόν όλα εξελίσσονται ομαλά. Ευτυχώς σ’ εμάς έβρεξε, το φυτό είναι στα δύο φύλλα και το περιμένω σύντομα να πάει στα τέσσερα. Στην περιοχή έχουν βάλει αρκετοί παραγωγοί ελαιοκράμβη και απ’ ότι μαθαίνω όσοι έσπειραν πριν τον «Ζορμπά» στον Άνω Δομοκό, πάνε καλά».