Ασπίδα κατά του οξειδωτικού στρες το ελαιόλαδο και τα προϊόντα του  

elaiolado-proionta-elias
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η τροφή μας είναι εκείνη που αποτελεί προληπτικό φάρμακο κατά ασθενειών, όπως το εγκεφαλικό, το έμφραγμα, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι νευρολογικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο και τα προϊόντα του, όπως οι ελιές και τα φύλλα, αποτελούν τη ναυαρχίδα του προληπτικού αυτού φαρμάκου.

Ο Δρ Απόστολος Κυριτσάκης, καθηγητής Ελαιολάδου-Λιπαρών Υλών, πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες, παρουσιάζει στην «Ύπαιθρο Χώρα» μία λιγότερο γνωστή ευεργετική δράση του ελαιολάδου κατά του οξειδωτικού στρες. «Το οξειδωτικό στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού σε εξωγενείς ή/και ενδογενείς στρεσογόνους παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή οι προσβολές από ασθένειες, που προκαλούν δυσλειτουργία του οξειδοαναγωγικού συστήματος», τονίζει ο Δρ. Κυριτσάκης, ο οποίος μας κάνει σαφές πως το οξειδωτικό στρες διαφέρει από το στρες όπως το γνωρίζουμε όλοι.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το οξειδωτικό στρες, σύμφωνα πάντα με τον Δρ Κυριτσάκη, είναι μία κατάσταση στον οργανισμό, η οποία είναι αποτέλεσμα κάποιας ανισορροπίας. Η ανισορροπία που συμβαίνει λόγω της ύπαρξης ελεύθερων ριζών και την έλλειψη αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό δημιουργεί το οξειδωτικό στρες, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές ασθένειας. «Επειδή το οξειδωτικό στρες δεν συνοδεύεται από κλινικά συμπτώματα, ο μόνος τρόπος είναι να διαγνωσθεί μέσω ειδικών εργαστηριακών τεστ, βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους να προλάβουν την πρόωρη γήρανση και περισσότερες από 100 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφαλικού, του εμφράγματος, του διαβήτη, του καρκίνου και νευρολογικών παθήσεων».

Διατροφή

«Έχουν γίνει πολλές έρευνες που επιβεβαιώνουν και δείχνουν ότι η κατανάλωση κυρίως παρθένου ελαιολάδου, πλούσιου σε φαινόλες, μπορεί να προσφέρει τις αντιοξειδωτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποφύγει το οξειδωτικό στρες», τονίζει ο Δρ Κυριτσάκης, ο οποίος συμπληρώνει: «Η μεθοδική κατανάλωση του ελαιόλαδου, το οποίο είναι φυσικός φρουτοχυμός και φυσική μονοακόρεστη λιπαρή ύλη πλούσια σε πολυφαινόλες συνδράμει στη μακροζωία των ανθρώπων που ζουν στη λεκάνη της Μεσογείου και στα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ασθενειών. Ιδιαίτερα η γνωστή σε όλους μας μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να προστατεύει τα κύτταρα από τη σμίκρυνση των τελομερών, που αποτελούν νέο βιοδείκτη γήρανσης και ασθενειών, στενά συνδεδεμένων με το οξειδωτικό στρες».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress