Eλαιόλαδο: Πρόταση αναπλήρωσης εισοδήματος στους πυρόπληκτους παραγωγούς

Ποια τα προβλεπόμενα κονδύλια, τι προτείνουν ελαιοπαραγωγοί και γεωπόνοι

όπως αποκάλυψε στις αρχές της εβδομάδας το ypaithros.gr, ο ΕΛΓΑ έχει καταθέσει στις Αρχές πρόταση για την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος στους παραγωγούς ελαιολάδου που έχασαν τα δέντρα τους στις πρόσφατες φωτιές σε Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές. Από τη φωτιά επλήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων, ενώ χάθηκαν εκατομμύρια δέντρα.

Η πρόταση εξετάζεται από τον πρωθυπουργό και, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, υπάρχει η πιθανότητα αύξησης των κονδυλίων που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Η εν λόγω εξέλιξη θα είναι η επιθυμητή όπως μας ανέφεραν γνώστες της ελαιοκαλλιέργειας, σημειώνοντας πάντως ότι τα κονδύλια που περιλαμβάνει η πρόταση είναι αρκετά ικανοποιητικά. Ωστόσο, όπως μας τόνισαν γεωπόνοι και ελαιοπαραγωγοί, είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι ενέργειες για την όσο το δυνατόν πιο άμεση στήριξη των παραγωγών, ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους -και στον πρωτογενή τομέα.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του ΕΛΓΑ

Συνοπτικά, η πρόταση για αναπλήρωση εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών περιλαμβάνει τη χορήγηση ενός ποσού για αγορά δενδρυλλίων ελαιοποιήσιμης ελιάς και φύτευση, ενώ επίσης περιλαμβάνει τη χορήγηση ενίσχυσης για μία τετραετία σε δύο πληρωμές, μία ανά διετία για το απολεσθέν εισόδημα. Η ενίσχυση αφορά τους πυρόπληκτους παραγωγούς που καλλιεργούσαν ελιές για ελαιόλαδο και το ύψος χορήγησης στήριξης ανέρχεται σε 22 ευρώ ανά δενδρύλλιο για αγορά και φύτευση των νέων ελαιόδεντρων.

Επιπλέον, προτείνεται η χορήγηση 40 ευρώ/δέντρο σε ορίζοντα τετραετίας για την απώλεια εισοδήματος. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται σε δύο πληρωμές, μία ανά διετία (δηλαδή 20 ευρώ/δέντρο την πρώτη διετία και 20 ευρώ/δέντρο τη δεύτερη διετία). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για έναν παραγωγό που έχασε 500 ρίζες, εάν υλοποιηθεί η πρόταση του Οργανισμού, θα λάβει συνολικά 31.000 ευρώ στην τετραετία. Διευκρινίζεται ότι η πρώτη καταβολή ενίσχυσης του εν λόγω πακέτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2022, περίοδος που γίνονται οι φυτεύσεις. Τα ανωτέρω προβλέπονται σύμφωνα με το πλαίσιο των ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις).

Τι προτείνουν παραγωγοί και γεωπόνοι

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, θα πρέπει να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο άμεση ενίσχυση σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων ανακούφισης ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις των παραγωγών.

Όπως μας είπε, τα κονδύλια θα πρέπει να χορηγηθούν σε ετήσια βάση, «διότι οι οικονομικές υποχρεώσεις των παραγωγών, ασφαλιστικές φορολογικές κ.ά., θα τρέχουν κάθε χρόνο. Επιπλέον, θα είναι καλό η πολιτεία να συγκεντρώσει στοιχεία, ώστε να δει ποιοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εξαρτώνται δηλαδή αποκλειστικά από την ελαιοπαραγωγή και ποιοι ετεροεπαγγελματίες και να τους αποζημιώσει αναλόγως. Μαζί με ένα πακέτο ευνοϊκών οικονομικών ρυθμίσεων στις πυρόπληκτες περιοχές, θα είναι μια καλή βάση για να παραμείνουν στην ελαιοπαραγωγή», σημείωσε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς των δενδρυλλίων από το ΥΠΑΑΤ με διαγωνισμό, ώστε να επιτευχθεί μια συμφέρουσα τιμή για το κράτος και εν συνεχεία αυτά να διανεμηθούν στους παραγωγούς από τις ΔΑΟΚ. Ο κ. Πάζιος, τέλος, εκτίμησε ότι οι ελαιώνες που κάηκαν είχαν κατά προσέγγιση 10 με 20 δέντρα ανά στρέμμα.

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος – μελετητής από τη Λακωνία, Χρύσανθος Κωστάκος, σημείωσε ότι η πολιτεία θα είναι καλό να εξετάσει τη δυνατότητα στήριξης όχι μόνο σε όσους προχωρήσουν σε εκρίζωση και φύτευση νέων δέντρων, αλλά και σε όσους επιλέξουν να περιμένουν τα δέντρα να επανέλθουν σε παραγωγική κατάσταση, «πετώντας» βλαστούς: «Εκτιμώ ότι κάποιοι παραγωγοί θα προτιμήσουν να επιλέξουν τη μέθοδο της αναβλάστησης και δεν θα θελήσουν να φυτέψουν νέα δέντρα, έχει γίνει και στο παρελθόν αυτό μετά από φωτιές. Ειδικά σε ξηρικούς ελαιώνες, όπως αυτοί που κάηκαν, ο αγρότης θα έχει πολύ πιο γρήγορα παραγωγή μέσω αναβλάστησης, αντί να προβεί σε φυτεύσεις. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση η παραγωγή θα είναι αρχικά πολύ μικρότερη της παλιάς.

Αν επιλέξει τώρα κάποιος να αγοράσει δενδρύλλια και να φυτέψει, αυτά με τις νέες προδιαγραφές θα είναι συνήθως ενός έτους, κάτι που σημαίνει ότι τα δέντρα θα ξεκινήσουν να δίνουν παραγωγή σε τέσσερα με πέντε χρόνια, στο καλό σενάριο». Ο κ. Κωστάκος πρόσθεσε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να χορηγηθεί στήριξη βάσει στρεμμάτων. Αναφορικά με τα ποσά αναπλήρωσης εισοδήματος σε ορίζοντα τετραετίας, εκτίμησε ότι το ανωτέρω κονδύλι δεν καλύπτει το σύνολο του εκτιμώμενου εισοδήματος που θα είχε ο παραγωγός, ωστόσο επεσήμανε ότι ο τελευταίος θα λαμβάνει την ενίσχυση χωρίς να έχει να επωμιστεί το κόστος της συγκομιδής για τα πρώτα χρόνια.

Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο γεωπόνος από τη ΔΑΟΚ Βοιωτίας, Χρυσόστομος Σίσκος: «Μπορώ να μιλήσω για τους ελαιώνες της περιοχής μας. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η παραγωγή ενός δέντρου κατά την πρώτη διετία σε έναν “παραδοσιακό” ελαιώνα μπορεί να αποφέρει έσοδα περίπου 30 ευρώ στον παραγωγό. Επομένως, το αναφερόμενο ποσό προσεγγίζει το πραγματικό εισόδημα. Ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η απώλεια εισοδήματος που αρκετοί παραγωγοί θα είχαν από την πώληση ξυλείας, εφόσον βέβαια κλαδεύουν οι ίδιοι τα δέντρα τους. Επιπλέον, τα δενδρύλλια που θα φυτευτούν θα έχουν ανάγκη από άρδευση για την ανάπτυξή τους».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα πρώτα χρόνια η παραγωγή του ελαιολάδου από τα νέα δέντρα θα είναι χαμηλή, επομένως θα ήταν καλό να εξεταστεί είτε να δοθεί όλο το ποσό με μία πληρωμή, ή εάν «σπάσει» σε δύο δόσεις, το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης να δοθεί κατά την πρώτη πληρωμή.