Ελαιοτριβείο Βολιώτη: Γιατί χρησιμοποιεί την άθερμη έκθλιψη

Το ελαιοτριβείο – τυποποιητήριο «Ελαιόλαδο Πηλίου – Οικογένεια Βολιώτη» βρίσκεται στα Άνω Λεχώνια Πηλίου και έχει μια πλούσια ιστορία στον χώρο της επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης των ελαιολάδων.

Η οικογένεια κουβαλά μια μεγάλη ιστορία 50 χρόνων στον χώρο της παραγωγής λαδιού με το ελαιόλαδο Πηλίου και εκτός από την εγχώρια αγορά, αξιοποιώντας το διαδίκτυο, πραγματοποιεί εξαγωγές σε οκτώ χώρες.

Γι’ αυτό, άλλωστε, έδωσε για μία φορά το παρών στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga στην Κολονία της Γερμανίας, όπου προχώρησε σε νέες συμφωνίες με τη διεθνή αγορά. Επίσης, έχει δημιουργήσει και ηλεκτρονικό κατάστημα με αποστολές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέσεις υγιούς συνεργασίας και άμεσης εξυπηρέτησης με το καταναλωτικό κοινό.

Τέσσερις είναι οι κατηγορίες λαδιού που παράγονται από την επιχείρηση «Ελαιόλαδο Πηλίου» της οικογένειας Βολιώτη, το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, το έξτρα παρθένο αγουρέλαιο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το παρθένο ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με τον Απ. Βολιώτη, το δυνατό χαρτί της επιχείρησης είναι ότι το ελαιοτριβείο του είναι ένα από τα ελάχιστα πανελλαδικά που έχει εγκαταστήσει το 2019 νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, με τον οποίο εισάγει την ψυχρή έκθλιψη του ελαιολάδου χωρίς νερό.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ακόμη μεγαλύτερη αντοχή της διατροφικής αξίας και γεύσης στο παραγόμενο ελαιόλαδο, προσφέροντας νέα δυναμική στην οικογενειακή επιχείρηση.

Το ελαιοτριβείο δέχεται και πολλές επισκέψεις από σχολεία, συλλόγους, γνωστούς σεφ, αλλά και μεμονωμένα από ανθρώπους που επιθυμούν να γνωρίσουν και να προμηθευτούν τα τοπικά προϊόντα. Σύμφωνα με τη σύζυγο του κ. Βολιώτη, Μαριάνθη, «μας επισκέπτονται και πολλοί Ισραηλίτες για να τιμήσουν την ιστορία των παππούδων μας που με αυτοθυσία και κίνδυνο της ζωής τους φιλοξένησαν για έναν χρόνο την περίοδο της κατοχής 18 άτομα από την εβραϊκή οικογένεια των Χακίμ».

Η συλλογή του ελαιοκάρπου συνεχίζεται αυτές τις μέρες με ιδιαίτερη φροντίδα, χωρίς να τραυματίζεται το δέντρο ή ο καρπός, και μέσα σε λίγες ώρες ακολουθεί η άθερμη έκθλιψη μέχρι τους 27°C και η εξαγωγή του ελαιολάδου κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες και πιστοποιημένες διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα διαυγές χρυσοπράσινο και απολύτως ισορροπημένο ελαιόλαδο ανώτερης κατηγορίας, με πλούσια και φρουτώδη γεύση και χαμηλή οξύτητα, ακολουθώντας πιστά τις αξίες της μεσογειακής διατροφής.