Ελασσόνα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πανελλήνια διοργάνωση για τη φέτα

Ελασσόνα: Με επιτυχία η πανελλήνια διοργάνωση για τη φέτα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 16/9 οι εκδηλώσεις της πανελλήνιας διοργάνωσης «Φέτα 2018» που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 14,15 και 16 Σεπτεμβρίου στην Ελασσόνα. Η φετινή γιορτή συνέπεσε με την λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής που αποτελούσε ένα όνειρο πολλών ετών για τους τοπικούς φορείς.

Αυτό επεσήμανε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν για τη λειτουργία της Σχολής που θα έχει για φέτος 39 σπουδαστές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης εξέφρασε την πεποίθηση πως «η εθνική πολιτική για τη φέτα είναι η σύναψη εμπορικών συμφωνιών που προστατεύουν το εθνικό μας προϊόν» εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την Πανελλήνια Διοργάνωση «Φέτα 2018» στην Ελασσόνα.

Όπως εξήγησε το κυβερνητικό στέλεχος, «η κατοχύρωση και προστασία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σταθερά πολύ ψηλά, τόσο στην ατζέντα των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όσο και στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας, η οποία με σειρά παρεμβάσεων και επαφών της με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστήσει απολύτως σαφείς τις ελληνικές θέσεις και προσδοκίες.

Η «μάχη» για την αποτελεσματική προστασία των ελληνικών Γεωγραφικών Ενδείξεων και ιδιαίτερα της ναυαρχίδας αυτών της ΠΟΠ Φέτα είναι διαρκής.

Η προστασία σε ότι αφορά τις Ονομασίες Προέλευσης και τις Γεωγραφικές Ενδείξεις των Ελληνικών Προϊόντων περνάει:

  • σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την αποδοχή και ομοιόμορφη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε και για όλες τις περιπτώσεις,  ενώ
  • σε ότι αφορά τις Τρίτες Χώρες,  από την σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε και αυτών με σκοπό την επαρκή προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) της Ε.Ε.»

Σε κατηγορηματικό τόνο, ο Λαρισαίος υφυπουργός τόνισε πως με το τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλες διακρατικές συμφωνίες, «δεν δίνεται καμία επιπλέον άδεια παραγωγής για φέτα. Όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου είδους τυριού είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή στυλ ή απομίμηση φέτας και υπό την προϋπόθεση ότι σε τέτοιου είδους προϊόντα πρέπει να αναφέρεται η γεωγραφική προέλευσή τους».

Ο κ. Κόκκαλης συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία ανάδειξης του τοπικού προϊόντος με ισχυρότατη δυναμική, σημειώνοντας παράλληλα πως στην περαιτέρω ανάπτυξη της παραδοσιακής τυροκομίας, θα συνδράμει και η δημιουργία και λειτουργία από φέτος Σχολής Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του δήμου Ελασσόνας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην Ελασσόνα  εκεί όπου για ένα τριήμερο χτύπησε η καρδιά της φέτας βρέθηκαν κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι και καταναλωτές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να επισκεφθούν κτηνοτροφικές και τυροκομικές  μονάδες , να μιλήσουν με τους κτηνοτρόφους και τους τυροκόμους σχετικά με τη διαδικασία για να παραχθεί η φέτα.

Όλοι, συμφωνούν, ότι η φέτα είναι η «ναυαρχίδα» των ελληνικών προϊόντων που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας, αρκεί, η πολιτεία να προστατεύσει το παραγόμενο προϊόν από τις νοθείες που πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών ελέγχων και αυστηρών ποινών σε όσους εντοπίζονται να παραβαίνουν την νομοθεσία.

Σεφ από την Ιταλία και τη Γαλλία πάντρεψαν τη φέτα με ιταλικές και γαλλικές γαστρονομίες τις οποίες πρόσφεραν στους επισκέπτες.

Μεταξύ των επισκεπτών οι βουλευτές της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και Γιώργος Κατσιαντώνης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί  σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Σημειωτέον ότι στην επαρχία Ελασσόνας παράγεται το 15% της ελληνικής παραγωγής και στην περιοχή εκτρέφονται χιλιάδες αιγοπρόβατα από τα οποία παράγεται αποκλειστικά η φέτα Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).

Πηγή: ert.gr