Ελασσονίτες αγροκτηνοτρόφοι συγκροτούν πανεπαρχιακό Σύνδεσμο

Θα έχει συντονιστικό ρόλο, με συνεχή ενημέρωση των παραγωγών

Στη συγκρότηση πανεπαρχιακού Συνδέσμου Ελασσόνας προχωρούν γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ήδη συγκροτήσει προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, που θα ξεκινήσει επισκέψεις- περιοδείες στα 52 δημοτικά διαμερίσματα της Ελασσόνας για την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των παραγωγών.

Η Επιτροπή αποτελείται από τον καρυδοπαραγωγό Αντώνη Λιάνο, τον εκπρόσωπο των αγροκτηνοτρόφων από την περιοχή του Ολύμπου, Θωμά Καραγιώργο, και τον εκπρόσωπο των δενδροκαλλιεργητών της Ποταμιάς, Βαγγέλη Καραγιάννη.

Όπως αναφέρει ο Αντώνης Λιάνος, «στόχος του Συνδέσμου, ο οποίος θα κινείται έξω από κομματικές γραμμές, είναι να συσπειρώσει όλη την παραγωγική δραστηριότητα της επαρχίας, γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών.

Ο Σύνδεσμος θα έχει έναν συντονιστικό και όχι συνδικαλιστικό χαρακτήρα και θα προβάλλει τα προβλήματα της επαρχίας, παρέχοντας τη σωστή ενημέρωση στα μέλη του. Επίσημα, ο Σύνδεσμος θα συγκροτηθεί τον Νοέμβριο του 2024, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των περιοδειών. Θα προσφέρει στα μέλη του καθημερινή ενημέρωση για όλα τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, συμβουλές καλλιεργητικής φροντίδας, ενημέρωση για τον καιρό, προώθηση κυρίως μέσω του διαδικτύου των προϊόντων που παράγονται, αποτίμηση της παραγωγής (με την ολοκλήρωση της συγκομιδής), ενημέρωση για τις τρέχουσες τιμές στην αγορά, αλλά και εκπροσώπησή τους σε Οργανισμούς και φορείς (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ)».

Θύματα της κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με τον παραγωγό καρυδιών, Αντώνη Λιάνο, «τα δέντρα στην επαρχία Ελασσόνας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική κρίση. Ιδιαίτερα για τα αμύγδαλα, τα βερίκοκα και τα μήλα, έχει παρατηρηθεί στο ίδιο δέντρο να υπάρχει ανθοφορία και καρπόπτωση ταυτόχρονα».

Υπενθυμίζει τον αγώνα των παραγωγών αμυγδάλου να αποζημιωθούν από τον παγετό του 2023 (έχουν ήδη προβεί στην υποβολή νέων αιτήσεων για επανεκτίμηση της ζημιάς στον ΕΛΓΑ), αλλά και των καρυδοπαραγωγών, που αναμένουν την αποζημίωση από τον καύσωνα του 2023, καθώς ο καρπός συρρικνώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, «η έλλειψη νερού έχει οδηγήσει σε μία βίαιη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Όλα αυτά θα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά. Πρέπει, μέσω του Συνδέσμου, να καταρτίσουμε μια πρόταση την οποία και θα προωθήσουμε στα αρμόδια όργανα», καταλήγει.