Ελάχιστες οι ελιές στoν κάμπο – Αγωνία για το αν και πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί

Εντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Θεσσαλοί ελαιοπαραγωγοί, λίγο πριν από τη συγκομιδή, καθώς η εικόνα με τα λειψά ελαιόδεντρα είναι απογοητευτική, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν και πώς θα αποζημιωθούν. Κι αυτό γιατί ο όψιμος παγετός της άνοιξης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του Απριλίου, προκάλεσε απώλεια παραγωγής, η οποία όμως σημειώθηκε πριν από την ανθοφορία.

Έτσι, οι προσπάθειες των ελαιοπαραγωγών για αποζημίωση εστιάζονται στα ΠΣΕΑ ή στα de minimis, αν και η ζημιά κυμαίνεται από 70% έως και 100%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος, «η ζημιά στα ελαιόδεντρα είναι στον Νομό Καρδίτσας 100%, στο Πήλιο 98%, στον υπόλοιπο Νομό Μαγνησίας 90% και στον Νομό Τρικάλων 80%. Στον Νομό Λάρισας, το ποσοστό προσδιορίζεται στο 60%, διότι υπήρχαν χωριά που γλύτωσαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «παρ’ όλα αυτά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ζητήσει τη γενναία αποζημίωση όλων των παραγωγών της Θεσσαλίας». Από την πλευρά του, ο ελαιοπαραγωγός από το Συκούριο, Βασίλης Πολύζος, κρατά μικρό καλάθι ως προς την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, όχι μόνο γιατί η ζημιά σημειώθηκε πριν από την ανθοφορία, αλλά και γιατί υπάρχει η εκκρεμότητα με τους ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι δεν αποζημιώνονται, αν και είναι αρκετοί στον χώρο της ελιάς.

Ο νεαρός παραγωγός δηλώνει αδικημένος, αφού πληρώνει εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, αλλά ο αναχρονιστικός Κανονισμός τούς εξαιρεί συνεχώς από τις ενισχύσεις. Απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας προς όλους τους ελαιοπαραγωγούς, ζητώντας τη συνδρομή του δήμου και της περιφέρειας.

«Η έλλειψη συντονισμού και συνεργατισμού μεταξύ των ελαιοπαραγωγών του νομού και ιδιαίτερα του Δήμου Τεμπών είναι αυτή που αφήνει ανυπεράσπιστους τους αγρότες. Πρέπει να δημιουργήσουμε ευέλικτα ολιγομελή συνεργατικά σχήματα, εν είδει ΚοινΣΕπ, και για την προστασία του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, αλλά και για την ανάπτυξη και την προστασία των ποιοτικών προϊόντων της ελιάς», τονίζει χαρακτηριστικά.