Ελάχιστη η φετινή παραγωγή μελιού, πολλά τα προβλήματα

Προσπάθειες του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας για αναπτέρωση ηθικού

Η μελισσοκομική χρονιά που διανύουμε θα καταγραφεί στα βιβλία των μελισσοκόμων ως μία από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς τα μέλια που βγήκαν ήταν ελάχιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενικά. Παρ’ όλα αυτά, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας προσπαθεί να αναπτερώσει το ηθικό των παραγωγών, προγραμματίζοντας εκδηλώσεις και δράσεις που θα εκπέμψουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προσδοκίας καλύτερων ημερών για τον κλάδο.

Κάνοντας έναν απολογισμό της μελισσοκομικής περιόδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λάρισας, Πέτρος Σαρούδης, περιγράφει με μελανά χρώματα τη διαμορφωθείσα κατάσταση και αναφέρει στην «ΥΧ»: «Η χρονιά φέτος ξεκίνησε από την αρχή με προβλήματα, που εντάθηκαν με το παρατεταμένο κρύο της άνοιξης, την καθυστέρηση στην ανάπτυξη των μελισσιών, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και της πρώτης ύλης. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια να χαθούν ανοιξιάτικες νομές, μια και οι μελισσοκόμοι αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές.

Η μελιτοφορία της βελανιδιάς, βασική για τους Θεσσαλούς μελισσοκόμους, δεν δούλεψε. Τα μέλια που βγήκαν ήταν ελάχιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενικά. Έχοντας αφήσει πίσω μας ένα δύσκολο καλοκαίρι, έχουμε φτάσει στη φθινοπωρινή περίοδο χωρίς να έχει καλυφθεί ούτε το 30% της περσινής παραγωγής, ρίχνοντας όλο το βάρος και εναποθέτοντας όλες τις ελπίδες μας στο πεύκο, που αποτελεί τη νομή που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα».

Όπως σημειώνει, «τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά και, όσο περνάει ο καιρός, τα μελίσσια εξασθενούν, πράγμα που σημαίνει μειωμένη αισθητά παραγωγή. Αν αναλογιστούμε και τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν οι περσινές πυρκαγιές στα πευκοδάση στην Εύβοια, είναι εύκολα κατανοητό ότι οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Η ολοένα αυξανόμενη πορεία των τιμών σε καύσιμα και πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με την αισθητά μειωμένη παραγωγή μας, καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση και την έκτακτη οικονομική στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να υπάρχει και την επαύριο».

Φεστιβάλ και Γιορτή Μελιού

Κόντρα στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας προτίθεται να δώσει και φέτος το «παρών», τόσο στο 13ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Δεκεμβρίου στο ΣΕΦ στην Αθήνα, όσο και στην καθιερωμένη Γιορτή Μελιού που θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρούδη, «στο Φεστιβάλ της Αθήνας θα συμμετάσχουν εννέα επιχειρήσεις από τη Λάρισα και μία από την Ελασσόνα. Περιμέναμε περισσότερες συμμετοχές, αλλά η οικονομική κρίση αποθάρρυνε αρκετούς από το ετήσιο αυτό ραντεβού. Όσον αφορά τη Γιορτή Μελιού της Λάρισας, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον δήμαρχο για τις λεπτομέρειες».

Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Νοεμβρίου σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας, όπου, εκτός των άλλων, θα τεθούν και ζητήματα που σχετίζονται με την προώθηση μελιού και μέλισσας και την απόκτηση σήματος Νομού Λάρισας, όπως το έχει ήδη κάνει ο Σύλλογος της Καρδίτσας. «Με το σήμα, ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι ο μελισσοκόμος είναι επαγγελματίας, μέλος του Συλλόγου και όχι κάποιος πλανόδιος, που ενδεχομένως θα τον παραπλανήσει», καταλήγει ο κ. Σαρούδης.