Ελεάννα Τσώρα – Μέλι από το Γαλαξίδι μέχρι τη Θάσο στη Νορβηγία και στη Γερμανία

Τα βήματα μιας νέας μελισσοκόμου που άφησε την Αθήνα για τη μέλισσα

των Βικτωρίας Αποστολοπούλου, Γιώργου Ρούστα

Η ζωή την οδήγησε στη Λάρισα και η αγάπη της για τη φύση στη μελισσοκομία. Ξεκινώντας από μηδενική βάση, χωρίς πρότερη εμπειρία ή καταγωγή από μελισσοκομική οικογένεια, η Ελεάννα Τσώρα διαθέτει σήμερα 250 κυψέλες και συσκευάζει το μέλι της, με την επωνυμία «Μελεάννα», προωθώντας το τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με την επαγγελματική της ενασχόληση στη μελισσοκομία τα τελευταία έξι χρόνια η ίδια κάνει σταθερά βήματα αυξάνοντας κάθε χρόνο τα μελίσσια της.

Οι σπουδές της, τα εξειδικευμένα σεμινάρια, ένα μικρό κεφάλαιο και το πρόγραμμα των νέων αγροτών της έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν για να ξεκινήσει και να συνεχίσει να εξελίσσει τη μελισσοκομική της επιχείρηση.

«Κατάγομαι από την Αθήνα, η αγάπη μου όμως για τη φύση με έκανε πάντα να θέλω να φύγω από αυτήν. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Καλαμάτα ως τεχνολόγος-γεωπόνος, με κέντρισε αρχικά το μάθημα της εντομολογίας και, όταν επέστρεψα στην Αθήνα, παρακολούθησα διάφορα σεμινάρια. Ένα από αυτά ήταν στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, με θέμα τη μελισσοκομία.

Πριν από οκτώ χρόνια, λοιπόν, αποφάσισα να μετακομίσω στη Λάρισα για επαγγελματικούς λόγους και έναν χρόνο μετά πήρα δέκα μελίσσια για ερασιτεχνική ασχολία. Τότε ήταν που ερωτεύτηκα τη μελισσοκομία και αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά. Για να μπορέσω να ξεκινήσω, χρησιμοποίησα ένα μικρό κεφάλαιο που διέθετα, καθώς έτοιμο δεν βρήκα απολύτως τίποτα, και το 2016 μπήκα στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών που με βοήθησε να συνεχίσω. Για να ξεκινήσει κάποιος στη μελισσοκομία, χρειάζεται χρήματα, αλλά και πολλή υπομονή γιατί ο πρωτογενής τομέας δεν σου επιφέρει γρήγορα αποτελέσματα, ενώ δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις», αναφέρει στην «ΥΧ» η Ελεάννα.

Προϊόντα και προώθηση

Ανθόμελο, βελανιδιά, θυμάρι, ρείκι, κουμαριά και πεύκο είναι οι ποικιλίες μελιού που παράγει η ίδια, μετακινώντας τα μελίσσια της από το Γαλαξίδι μέχρι τη Θάσο, με τις ποικιλίες του ανθόμελου και της βελανιδιάς να έχουν βραβευτεί για δύο και τρία χρόνια αντίστοιχα στον διαγωνισμό «Great Taste» του Λονδίνου.

Επίσης, φτιάχνει κεραλοιφές, lip balm και βάμμα πρόπολης, προσπαθώντας να επεξεργαστεί όλα τα προϊόντα της μέλισσας. Συνεργαζόμενη με ένα συσκευαστήριο, συσκευάζει τα προϊόντα της, δίνοντάς τους προστιθέμενη αξία.

«Το μέλι μου λέγεται “Μελεάννα” και κυκλοφορεί στην Αθήνα και στη Λάρισα, αλλά και σε κάποιες χώρες του εξωτερικού όπως η Πολωνία, η Νορβηγία και η Γερμανία. Η πώληση των προϊόντων είναι το ίδιο απαιτητική διαδικασία με την παραγωγή, καθώς χρειάζεται χρόνος και τρέξιμο. Από τις δέκα πόρτες που θα χτυπήσεις θα σου ανοίξουν οι δύο και εκεί θα πρέπει να δοκιμαστείς. Ο κόσμος, όμως, αναγνωρίζει την ποιότητα των προϊόντων και την αναζητά», τονίζει η ίδια.

Δυσκολίες

Ξεκινώντας από μηδενική βάση και σε μία πόλη που δεν γνώριζε, η Ελεάννα προσπάθησε με τον καιρό να αντιμετωπίσει τις διάφορες δυσκολίες που συνάντησε. Όπως αναφέρει, «ήμουν πάντα παιδί της πόλης, οπότε οι δυσκολίες ήταν πολλές, από το να αναγνωρίσω κάποιο φυτό που θα είναι μελισσοκομικό, μέχρι τα μέρη της Λάρισας και των άλλων περιοχών που μπορώ να βρω την κάθε ανθοφορία. Επίσης, δεν είχα γνωριμίες στην περιοχή που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν.

Στάθηκα τυχερή με δύο-τρεις συναδέλφους που με βοήθησαν στα πρώτα μου βήματα. Ωστόσο, οι δυσκολίες είναι αρκετές και οι μελισσοκόμοι ευρύτερα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει επηρεάσει τη μελισσοκομία σε μεγάλο βαθμό.

Για παράδειγμα, οι καύσωνες του καλοκαιριού ξέραναν τα φυτά, δεν είχαν γύρη και νέκταρ και δυσκόλεψαν την επικονίαση. Εμείς που αγαπάμε τη φύση οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε κάποια στιγμή να υπάρξει μια ενιαία και ισχυρή φωνή πίεσης στα κέντρα αποφάσεων».

Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα που τονίζει η Ελεάννα είναι το θέμα των ελληνοποιήσεων του μελιού. Όπως εξηγεί, το πρόβλημα είναι μεγάλο με τη νοθεία των ελληνικών μελιών με εισαγόμενα τα οποία καταλήγουν να πωλούνται στην αγορά ως ελληνικά σε πολύ χαμηλή τιμή. «Αν αναλογιστεί κανείς τα έξοδα των μελισσοκόμων, ειδικά αυτών που μετακινούνται, θα καταλάβει ότι αυτή η τιμή δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε ελληνικό μέλι. Ο καταναλωτής μπορεί να το καταλάβει από την ποιότητα, καθώς δεν είναι η ίδια».

Ασπίδα… μελιού

Η Ελεάννα μάς υπενθυμίζει ακόμη τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. «Ιδιαίτερα η πρόπολη (σταγόνες) και ο βασιλικός πολτός θεωρούνται σημαντικές ασπίδες του οργανισμού μας, απέναντι σε όλους τους ιούς και φυσικά και στον SARS-CoV-2».

Τέλος, στα επόμενα σχέδια της δραστήριας μελισσοκόμου βρίσκονται η δημιουργία του δικού της συσκευαστηρίου, ο πολλαπλασιασμός των μελισσιών της και η εξέλιξη της μελισσοκομικής της επιχείρησης.

Ξεκινώντας από μηδενική βάση χωρίς πρότερη εμπειρία, η Ελεάννα Τσώρα διαθέτει σήμερα 250 κυψέλες και συσκευάζει το μέλι της, με την επωνυμία «Μελεάννα», προωθώντας το τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.