Ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν κύκλωμα «μαύρης» διακίνησης εκατοντάδων τόνων ροδάκινων

Σωρεία παραβάσεων «μαύρης» διακίνησης ροδάκινων, εντόπισαν ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε δεκάδες από τα γνωστά «στέκια» της Πέλλας και της Ημαθίας. Οι παραβάσεις αφορούν φοροδιαφυγή για συνολικά 625 τόνους ροδάκινων. Στους ελέγχους πιάστηκαν να παρανομούν παραγωγοί χωρίς τιμολόγια αλλά και επιχειρήσεις. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χ. Γιαννακάκης, «Οι καταγγελίες αυτές ήταν γνωστές εδώ και πολύ καιρό από τις αρχές, ωστόσο η ουσία είναι η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των συνεταιρισμένων παραγωγών, ώστε να αντιμετωπιστεί η “μαύρη” διακίνηση εν τη γενέσει».

Oι έλεγχοι έλαβαν χώρα πριν από λίγες μέρες, σε 53 σημεία («στέκια») σε διάφορα σημεία της Πέλλας και της Ημαθίας. Τα ευρήματα έχουν ως εξής:

  • Επιχείρηση βρέθηκε να μην έχει τίτλους κτήσης για την κατοχή 16 φορτίων ροδακίνων, συνολικού βάρους 525 τόνων
  • Είκοσι παραγωγοί βρέθηκαν να διακινούν ροδάκινα χωρίς τιμολόγια, συνολικού βάρους 110 τόνων
  • Επιχείρηση είχε εκδώσει ανακριβώς 5 τιμολόγια, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 1.400 ευρώ
  • Επιχείρηση ευρέθη με σωρεία παραβάσεων μη υποβολής ή ανακριβούς υποβολής δηλώσεων, ανακεφαλαιωτικών πινάκων και δηλώσεων μεταβολών.

Πώς φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη

Ο κ. Γιαννακάκης υπενθύμισε τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τους συνεταιρισμούς το τελευταίο διάστημα για να αναστραφεί η «μαύρη» διακίνηση που οδηγεί, όπως είπε, σε κατάρρευση των συνεταιρισμών και των επιχειρήσεων:

«Σε διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχουμε προτείνει την αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των παραγωγών – μελών συνεταιρισμών, για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη δίκαιη και ίση αντιμετώπιση των συνεταιρισμένων αγροτών σε σχέση με τους εκτός συνεταιρισμών αγρότες. Ως γνωστόν πριν από μερικές εβδομάδες μετά από πρόσκληση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλου συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα  με τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ.Οικ. Εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία ενός δίκαιου και αντικειμενικού τρόπου φορολόγησης των αγροτών βάσει των στοιχείων του ΟΣΔΕ και του ΕΛΓΑ» (σσ η «ΥΧ» είχε παρουσιάσει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της το νέο πλαίσιο φορολόγησης στο Φύλλο 294 στις 18/6).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που διενεργείται ένας τέτοιος έλεγχος από τις αρχές, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη αλλαγών στο φορολογικό πλαίσιο: «Οι έλεγχοι ανακάλυψαν 16 φορτία και 20 παραγωγούς. Αυτό είναι ένα ψήγμα της όλης κατάστασης, που θα αντιμετωπιστεί ριζικά μόνον από ένα διαφορετικό πλαίσιο φορολόγησης. Πρότασή μας είναι να προσδιορίζεται το εισόδημα του αγρότη, από τον ορισμό του τεκμαρτού εσόδου του ανά στρέμμα από το οποίο θα αφαιρούνται οι δαπάνες του, όπως αγορά φαρμάκων, λιπασμάτων, καταβολή εργοσήμων, καυσίμων κ.ά».