Έλεγχοι ΥΠΑΑΤ: Δέκα υπερβάσεις ορίων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα, εκ των οποίων μία σε βαθμό πιθανής επικινδυνότητας

Δέκα συνολικά υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (MRL) σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης ανιχνεύθηκαν κατά την τακτική διενέργεια ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάρτησε η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Μία από τις υπερβάσεις αφορούσε, μάλιστα, φορτίο που απορρίφθηκε, καθώς εντοπίστηκε υπέρβαση των ορίων σε βαθμό πιθανής επικινδυνότητας για τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 368 δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης, με την πλειονότητά τους να αφορά την εσωτερική αγορά –κυρίως σε λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής και σημεία διαλογής και μεταποίησης–, ενώ 36 δείγματα αφορούσαν ελέγχους σε συνοριακούς σταθμούς. Τα MRL καθορίζουν το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που επιτρέπονται σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική, όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Το ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές, οι πατάτες, τα ρόδια, το ρύζι, το σέλερι, το σπανάκι και οι φράουλες αποτέλεσαν τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον εξεταζόμενο μήνα, με όλα τα προαναφερθέντα προϊόντα να έχουν από ένα δείγμα με υπολειμματικότητα εκτός των επιτρεπόμενων ορίων, ενώ το ελαιόλαδο είχε τρία.

Στην περίπτωση του ρυζιού, από τα 13 δείγματα που εξετάστηκαν σε συνοριακούς σταθμούς ελέγχου, σε ένα ανιχνεύθηκε υπολειμματικότητα εκτός ορίων με πιθανή επικινδυνότητα.

Τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις (Δεκέμβριος 2023)

*Αντιστοιχούν στο σύνολο των σημείων που ελέγχθηκαν και όχι μόνο σε αυτά που διαπιστώθηκαν υπερβάσεις