Έλεγχοι ΥΠΑΑΤ: Εντοπίστηκαν δέκα υπερβάσεις ορίων φυτοφαρμάκων με μία σε βαθμό πιθανής επικινδυνότητας σε τρόφιμα

Δέκα συνολικά υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (MRL) σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης ανιχνεύτηκαν κατά την τακτική διενέργεια ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάρτησε η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Μία από τις υπερβάσεις αφορούσε, μάλιστα, φορτίο που απορρίφθηκε καθώς εντοπίστηκε υπέρβαση των ορίων σε βαθμό πιθανής επικινδυνότητας για τον καταναλωτή. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 368 συνολικά δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης με την πλειοψηφία τους να αφορά στην εσωτερική αγορά -κυρίως σε λαϊκές αγορές, σουπερμάρκετ, καταστήματα λιανικής και σημεία διαλογής και μεταποίησης- ενώ 36 δείγματα αφορούσαν ελέγχους σε συνοριακούς σταθμούς. Τα MRL καθορίζουν το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που επιτρέπονται σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική, όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, πατάτες, ρόδια, ρύζι, σέλερυ, σπανάκι, φράουλες αποτέλεσαν τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύτηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον εξεταζόμενο μήνα με όλα τα προαναφερθέντα προϊόντα να έχουν από ένα δείγμα με υπολειμματικότητα εκτός των επιτρεπόμενων ορίων ενώ το ελαιόλαδο είχε τρία. Στην περίπτωση του ρυζιού από τα 13 δείγματα που εξετάστηκαν σε συνοριακούς σταθμούς ελέγχους σε ένα ανιχνεύτηκε  υπολειμματικότητα εκτός ορίων με πιθανή επικινδυνότητα.