Έλεγχοι ΥΠΑΑΤ: Εντοπίστηκαν δέκα υπερβάσεις ορίων φυτοφαρμάκων με εφτά σε βαθμό πιθανής επικινδυνότητας σε τρόφιμα

Δέκα συνολικά υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (MRL) σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης ανιχνεύτηκαν κατά την τακτική διενέργεια ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάρτησε η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Εφτά από τις υπερβάσεις αφορούσαν, μάλιστα, φορτία που απορρίφθηκαν καθώς εντοπίστηκε υπέρβαση των ορίων σε βαθμό πιθανής επικινδυνότητας για τον καταναλωτή. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 93 συνολικά δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης με την πλειοψηφία τους (48) να αφορά τους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου, ενώ 45 δείγματα αφορούσαν την εσωτερική αγορά- κυρίως σούπερ μάρκετ, τη λαχαναγορά και τη λαϊκή αγορά.

Τα MRL καθορίζουν το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που επιτρέπονται σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική, όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Ακτινίδια, καρότα, κάρυ (σκόνη), πατάτες, πιπεριές, σέσκουλα, φασολάκια αποτέλεσαν τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύτηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον εξεταζόμενο μήνα με όλα τα προαναφερθέντα προϊόντα να έχουν από ένα δείγμα με υπολειμματικότητα εκτός των επιτρεπόμενων ορίων ενώ οι πιπεριές είχαν τέσσερις. Όσον αφορά τον αριθμό των δειγμάτων με πιθανή επικινδυνότητα τα ακτινίδια, τα καρότα, το κάρυ (σκόνη), οι πατάτες και τα φασολάκια είχαν από ένα δείγμα ενώ στις πιπεριές ανιχνεύθηκαν δύο δείγματα με πιθανή επικινδυνότητα.

Σημειώνεται ότι στα 7 δείγματα που αναφέρεται ότι παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, υπάρχουν 2 υπερβάσεις στις οποίες έχει εντοπιστεί η δραστική ουσία Chlorpyrifos (σε φασολάκια και κάρυ σκόνη) και 2 υπερβάσεις με τη δραστική ουσία Ethion (σε πιπεριές). Για τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από τις ουσίες αυτές θα θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές, μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν για το αντίθετο.