Με ΕΛΓΑ και de minimis αρχίζουν οι αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης

Ειδική επιτροπή θα εξετάσει τη σχέση δάκου και κλίματος ανακοίνωσε ο Μ. Βορίδης από το Ηράκλειο

Με τη διευκρίνιση ότι «κάθε μία αιτία θα καθορίσει και τον τρόπο της αποζημιωτικής κάλυψης», ο υπουργός ΑΑΤ, Μάκης Βορίδης, εξήγγειλε δέσμη μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών της Κρήτης, κατά την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του στο νησί. Στη συνάντηση που πραγματοποίησε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, παρουσία του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, του γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Γιώργου Στρατάκου, του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, εκπροσώπων της περιφέρειας, παραγωγών, αλλά και τοπικών φορέων, ο υπουργός ανακοίνωσε την αποζημίωση της παραγωγής για καταστροφές που εμπίπτουν στα αίτια αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, όπως το χαλάζι, αλλά και την πρόσληψη 15 γεωπόνων μέσω ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, η εν μέρει κάλυψη της ζημιάς θα γίνει εντός του 2019 από τα de minimis, αποκάλυψε, επικρίνοντας την τακτική των παραγωγών να ζητούν αποζημίωση χωρίς να ασφαλίσουν την παραγωγή τους, διευκρινίζοντας ότι «για λόγους επιείκειας θα υπάρξει ενίσχυση τώρα».

Σχετικά με τη δακοκτονία, ο υπουργός δήλωσε διατεθειμένος να γίνει μία εις βάθος συζήτηση. Έστειλε, ωστόσο, το μήνυμά του και στους εργολάβους, τονίζοντας ότι «όποιος αναλαμβάνει ένα έργο, θα πρέπει να το εκτελέσει με τον προβλεπόμενο τρόπο» ενώ, όπως αποκάλυψε, βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, για τη δέσμευση επιπλέον 2 εκατ. ευρώ για τη δακοκτονία στο νησί.

Ομάδα Εργασίας για τη χτυπημένη ελαιοκαλλιέργεια

Για να αποτυπωθεί στο σύνολό της η ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια της Μεγαλονήσου, διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συλλογή, ενώ ήδη έχει συσταθεί ειδική επταμελής Ομάδα Εργασίας για τη διερεύνηση και τεκμηρίωση, εφόσον προκύψει, της σχέσης μεταξύ ζημιάς και κλιματικών φαινομένων. Αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποβολή φακέλου, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο στήριξης από την Κομισιόν. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών ζήτησαν τη στήριξη της πολιτείας, ενώ ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε ότι οι εν λόγω ζημιές, όπως και η πτώχευση της Thomas Cook, επέφεραν οικονομικές απώλειες 600 εκατ. ευρώ στο νησί.