ΕΛΓΑ: Έρχονται δύο πληρωμές τον Δεκέμβριο

Με τον χρόνο να πιέζει για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και τις συσκέψεις σε επίπεδο κορυφής να δείχνουν την προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών, αρκετές περιοχές φαίνεται να έχουν μείνει πίσω στις εκτιμήσεις. Ως γνωστόν, σύμφωνα με τη ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή, οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού» θα πρέπει να έχουν καταβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο σχεδιασμός του Οργανισμού έχει ως εξής: Μια πρώτη πληρωμή στις αρχές του Δεκεμβρίου θα αφορά τη Μαγνησία, όπου δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις. Θα ακολουθήσει μια μεγαλύτερη πληρωμή στις αρχές Δεκεμβρίου, η οποία θα αφορά πιθανότατα την εξόφληση των πληγέντων σε Λάρισα και Τρίκαλα και μία ακόμη συμπληρωματική πληρωμή στους παραγωγούς της Καρδίτσας, οι οποίοι έχουν πάθει και τη μεγαλύτερη ζημιά.

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά πληρωμή για τους πληγέντες από τον «Ιανό», που θα αφορά Κορινθία, Ηλεία, Ιόνια Νησιά και τις υπόλοιπες περιοχές που χτυπήθηκαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Tέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να εξοφληθούν οι ζημιές ζωικού κεφαλαίου.

Αναμονή για την Κρήτη

Με αργές διαδικασίες εξελίσσεται το χρονοδιάγραμμα εκτιμήσεων στην Κρήτη, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες στο Ρέθυμνο και σε άλλες περιοχές. Το πρόβλημα φαίνεται να εντείνεται λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού προσωπικού, με αποτέλεσμα τη δεδομένη στιγμή να μην υπάρχει κάτι χειροπιαστό ως προς το πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020