ΕΛΓΑ: Εξελίξεις για αποζημιώσεις «Ιανού», πληρώνονται τα υπόλοιπα του 2019

Των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αντωνίου

Σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο των πληγέντων από τον «Ιανό», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μετά από τη δρομολόγηση της πρώτης παρτίδας των αποζημιώσεων, συγκεντρώνονται τα πορίσματα ώστε να καταβληθεί η επόμενη δόση, που θα αφορά ένα σημαντικό κονδύλι. Ως εκ τούτου, τον Νοέμβριο αναμένεται να καταβληθεί αποζημίωση για μια «καλή» παρτίδα για ζημιές σε φυτική και ζωική παραγωγή, που θα αφορά τη Μαγνησία, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να κλείσει τις εκκρεμότητες για υπόλοιπα που έχουν μείνει απλήρωτα, μετά την πληρωμή του μεγάλου πακέτου για ζημιές του 2019, που καταβλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Επομένως, εάν και εδώ εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, τα υπόλοιπα για ζημιές του 2019 αναμένεται να έχουν εκκαθαριστεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Κρήτη: Σήμερα το πόρισμα, εξετάζεται συνταγή «Ιανού»

Σημαντικές ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που ήρθε να προστεθεί στις προηγούμενες χαλαζοπτώσεις στην Κρήτη, ενώ φυτική και ζωική παραγωγή δεν βγήκαν αλώβητες. Οι έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο, αλλά και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, άφησαν λαβωμένες αρκετές περιοχές του νησιού με ολόκληρη την ΠΕ Ρεθύμνου να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και δημοτικές ενότητες του Ηρακλείου, ωστόσο φαινόμενα εκδηλώθηκαν και στις τέσσερις ΠΕ, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλης Χνάρης, αγροτικοί δρόμοι έχουν αποκοπεί ή έχουν διαλυθεί τελείως, ειδικά στην ΠΕ Ρεθύμνου. Στο ζωικό κεφάλαιο, οι απώλειες αφορούν αιγοπρόβατα, ενώ στη φυτική παραγωγή, καλλιέργειες ελιάς, αβοκάντο και υπαίθριων ανθοκομικών, που ήταν κοντά σε ρέματα, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Ζημιές υπέστησαν και καλλιέργειες κτηνοτροφικών σιτηρών, ειδικά στο Ρέθυμνο. Ο κ. Χνάρης εκτίμησε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αξιοσημείωτη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το ΥΠΑΑΤ, σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ (σήμερα αναμένεται να εκδώσει το πόρισμα των ζημιών) εξετάζει τα δεδομένα, ώστε να κρίνει εάν είναι συμφέρουσα να προκριθεί μια λύση αποζημίωσης των πληγέντων, παρόμοια με αυτήν της Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφές από τον «Ιανό».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020