ΕΛΓΑ: Πληρώνονται σήμερα 26,2 εκατ. ευρώ στους πληγέντες από Daniel και Elias

O ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ, καταβάλλει, σήμερα, Πέμπτη, 21η Δεκεμβρίου 2023 και μετά τις 12:00 μμ. νέες προκαταβολές, ύψους 26,2 εκ. €, στους αγρότες των Π.Ε. Τρικάλων, Λαρίσης, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας,  των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias».

Οι παραγωγοί αυτοί δεν έλαβαν προκαταβολές για τις καλλιέργειές τους κατά την προηγούμενη πληρωμή του Οργανισμού.

Ο ΕΛ.Γ.Α. επεξεργάζεται με σταθερούς ρυθμούς τις περισσότερες από 30.000 δηλώσεις ζημίας, τις οποίες υπέβαλαν οι πληγέντες παραγωγοί και σχεδιάζει την σταδιακή σύνταξη πορισμάτων, για την οριστικοποίηση των αποζημιώσεων, με στόχο στην αρχή του έτους και μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου 2024, να ολοκληρωθεί η εξόφλησή τους στο 100% της αξίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ως προκαταβολές αποζημιώσεων, μέσω του ΕΛΓΑ, έχουν καταβληθεί :

–           107,5 εκατ. ευρώ  σε 24.000  γεωργούς και

–           16,5 εκατ. ευρώ σε 2.400 κτηνοτρόφους.

Μαζί με τις σημερινές καταβολές τα ποσά των προκαταβολών ανέρχονται σε 150,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ

Επίσης το ΥπΑΑΤ έχει εξασφαλίσει την αποζημίωση με 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, των παραγωγών που δεν είχαν νομική υποχρέωση να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών).