ΕΛΓΑ: Πότε πληρώνεται η αποζημίωση για το προανθικό

Μετά την ψήφιση στη Βουλή της ρύθμισης για την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που είχαν προκληθεί σε δενδρώδεις καλλιέργειες στο προανθικό στάδιο από τους παγετούς την άνοιξη του 2021, ανώτατη διοικητική πηγή του ΕΛΓΑ δήλωσε στην «ΥΧ» ότι ολοκληρώνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και η πληρωμή ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τους παραγωγούς εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς μεταξύ των πληγέντων περιλαμβάνονταν παραγωγοί πυρηνόκαρπων που έχασαν όλη τη χρονιά λόγω των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα.

Τι ισχύει για τους πυρόπληκτους ετεροεπαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε για το θέμα έλαβε την απόφαση να αποζημιωθούν και αυτοί με το 50% της ενίσχυσης που προβλέπεται για τους επαγγελματίες αγρότες.

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται λύσεις, ώστε να μην υπάρξει κάποιο κώλυμα και το μέτρο στήριξης να είναι σύννομο με όσα προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τέτοιες περιπτώσεις.