ΕΛΓΑ: Προχωρούν οι αποζηµιώσεις για τις πυρκαγιές – Στα 55 εκατ. οι προκαταβολές για τις δενδρώδεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τις προσεχείς ημέρες αναμένονται εξελίξεις για την αποζημίωση των πυρόπληκτων παραγωγών σε Εύβοια, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Αυτές τις ημέρες, ο ΕΛΓΑ πραγματοποιεί διασταυρώσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, σχετικά με τα ποσά και τις λίστες των δικαιούχων που θα λάβουν τις προκαταβολές.

Προκαταβολή 50%, αποζημίωση 100,8 ευρώ/ελιά

Οι βασικές παράμετροι παραμένουν όπως είχαν γνωστοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ και τα συναρμόδια υπουργεία. Υπενθυμίζεται ότι οι πληγέντες θα λάβουν το 50% του συνολικού ποσού αποζημίωσης προκαταβολικά. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες (ακρόδρυα, συκιές, αμπέλια). Συνεπώς, το τελικό ποσό αποζημίωσης ανά δέντρο διαμορφώνεται στα 100,8 ευρώ για κάθε ελιά και στα 67,2 ευρώ για λοιπές πολυετείς.

Σε πρώτη φάση, δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Σε επόμενη φάση, θα ενεργοποιηθεί και η σχετική διαδικασία για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι, όμως, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Πάνω από 1 εκατ. δέντρα «θύματα» της φωτιάς

Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, καθώς και των υπόλοιπων δενδροκαλλιεργητών και αμπελουργών, ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ και αφορά πάνω από 1 εκατ. δένδρα που υπέστησαν ζημιά ή κάηκαν ολοσχερώς στις πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα μέχρι τη χορήγηση της προκαταβολής στους πληγέντες, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις των στελεχών, των οποίων προΐσταται ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, με προσωπικό του ΕΛΓΑ, ώστε το προσεχές διάστημα να «τρέξουν» οι προκαταβολές.