ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ: Νέα διοίκηση, ανοιχτό παράθυρο σε συμπράξεις

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14/11 η τελετή παράδοσης – παραλαβής της ηγεσίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Το γεγονός έλαβε χώρα στην αίθουσα συσκέψεων του ΥπΑΑΤ, παρούσας σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου (Μάκης Βορίδης, Κώστας Σκρέκας, Φωτεινή Αραμπατζή). Παρόντες ήταν επίσης ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού Νίκος Κατής και ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Μπακαλέξης.

Νέος πρόεδρος, ο θητεύσας και την περίοδο 2013 – 2015 στο ίδιο αξίωμα, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σέρκος Χαρουτουνιάν. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Από τα λεγόμενα του κ. Βορίδη προκύπτει η πρόθεση του ΥπΑΑΤ να εξετάσει τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και στα ζητήματα έρευνας και εκπαίδευσης.

Αναδιοργάνωση ΕΛΓΟ

Αναλυτικότερα ο υπουργός είπε: «Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΟ είναι η συγχώνευση 4 οργανισμών . Αυτό θέλει και μια αποσαφήνιση είναι κάτι που θέλει να μελετηθεί σε βάθος και χρειάζεται χρόνο. Βασική ιδέα είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου αλλά και τις δουλειές που έχει να κάνει ο ΕΛΓΟ. Είναι ερευνητικός, εκπαιδευτικός και ελεγκτικός Οργανισμός. Έτσι όπως λειτουργεί σήμερα το υπουργείο, υπάρχουν και αλλού ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενδεχομένως υπάρχουν και αλλού ερευνητικά έργα τα οποία γίνονται και επομένως όλο αυτό πρέπει να μαζευτεί και να υπάρξει ενιαία και καθαρή κατεύθυνση για να ξέρουμε ο καθένας τι κάνει, ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του, ποιο είναι το έργο που παράγει, να μπορεί αυτό το έργο να είναι μετρήσιμο να αξιολογείται να μην υπάρχει μια διάχυση, που να μη μας επιτρέπει να έχουμε τους στόχους που θέλουμε.

Τα δύο μεγάλα ζητήματα που έχουμε στον ΕΛΓΟ, η εκπαίδευση και η έρευνα, είναι κρίσιμα ζητήματα για το κομμάτι της αγροτικής ανάπτυξης και γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε πώς θα συναρμοστούν, η μεν έρευνα να καλύψει πραγματικές ανάγκες, να είναι μια έρευνα «εφαρμοσμένη» ανάγκες που ζητούνται μέσα από την παραγωγική διαδικασία. Για τις πιο θεωρητικές ερευνητικές διαδικασίες έχουμε τα πανεπιστήμια και θεωρώ ότι πρέπει να βρούμε μια ισορροπία».

Εκπαίδευση

Συνεχίζοντας για το κομμάτι της εκπαίδευσης ανέφερε: «Το δεύτερο κομμάτι που είναι της εκπαίδευσης πρέπει να το βάλουμε σε σωστές βάσεις. Το ερώτημα είναι η εκπαίδευση που έχουμε σήμερα των παραγωγών, ποια ακριβώς είναι, ποια προστιθέμενη ανάγκη έρχεται να καλύψει; Αυτό το ερώτημα έχει να καλύψει. Εδώ πρέπει να καλυφθεί ένα κενό το οποίο, αν υπάρχει είναι ένα ζήτημα. Μπορεί ο παραγωγός πχ να χρειάζεται μια πρόσθετη εκπαίδευση. Θεωρώ ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες αλλά θα πρέπει να φτιάξουμε προγράμματα που θα καλύψουν αυτά τα κενά ώστε να βρουν ανταπόκριση από αυτούς που τα ζητάνε».

Έλεγχοι

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο σημαντικό ζήτημα των ελέγχων: «Αναφορικά με το ζήτημα των ελέγχων ο υπουργός ανέφερε ότι «αποτελεί προτεραιότητα αλλά έχουμε να σκεφτούμε πόσο μας κοστίζουν, πόσους ελέγχους κάνουμε, ποιο είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων αν το κυρωτικό πλαίσιο είναι σωστό» συμπληρώνοντας ότι έως το τέλος του χρόνου θα γίνει η αναπροσαρμογή του κυρωτικού πλαισίου». Σε ερώτηση της «ΥΧ» εάν στο νέο πλαίσιο προβλέπεται οι δημοσιοποίηση των ονομάτων των παραβατών ο υπουργός απάντηση ότι αυτό εξετάζεται ενώ δεν απέκλεισε τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλουν οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις στον Οργανισμό (Περισσότερα στο φύλλο της «ΥΧ» στις 15/11)

Οι πρώην και οι νυν

Ευχαριστίες από τους απελθόντες Νίκο Κατή (πρώην πρόεδρος) και Θανάση Μπακαλέξη (πρώην Διεθύνων Σύμβουλος) απηύθυνε ο υπουργός κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής για μια «υποδειγματική» συνεργασία όπως είπε μέχρι την αλλαγή ηγεσίας του Οργανισμού. Από την πλευρά του ο κ. Κατής ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια και ιδιαίτερα στο ζήτημα των ελέγχων στην αγορά γάλακτος υπήρξαν αποτελέσματα που σήμερα είναι ορατά. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν επετεύχθη στον επιθυμητό βαθμό η λειτουργική ενοποίηση του ΕΛΓΟ με «ευθύνες που φθάνουν ενδεχομένως μέχρι τη δική μας διοίκηση».

Αναφερόμενος στο όραμά του για τον ΕΛΓΟ, ο νέος πρόεδρος Σέρκος Χαρουτουνιάν, δήλωσε ότι «η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα», επισημαίνοντας το «διαχρονικό πρόβλημα της έρευνας και της καινοτομίας, που δεν φτάνουν ποτέ στον χρήστη. Θα πρέπει ο θεσμός των επιδεικτικών αγροκτημάτων, της μεταφοράς τεχνολογίας, να γίνει πραγματικότητα και στην Ελλάδα». Στο ζήτημα της κατάρτισης των Νέων Αγροτών, σημείωσε ότι «οι καταρτίσεις δεν μπορεί να γίνονται μόνο στο αμφιθέατρο», ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα στην αναξιοποίητη περιουσία και στις κτηριακές υποδομές και τα αγροτεμάχια που ανήκουν στον ΕΛΓΟ.

Δείτε ΕΔΩ το Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ